Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Mitä järkeä on pitää kiinni valinnanvapaudesta, jolla ei tule säästöjä, mutta joka vaarantaa palvelut?” – Sote sähköisti eduskunnan kyselytunnin

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus nousi jälleen eduskunnan viikoittaisen suullisen kyselytunnin pääaiheeksi. Suurimman oppositiopuolue SDP:n ensimmäisenä kysyjänä toimi kansanedustaja Maria Guzenina.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Tällä viikolla järjestettiin historiallinen pääkaupunkiseudun neljän kaupungin valtuustojen yhteiskokous. Alueen yli miljoonaa ihmistä edustavat valtuutetut totesivat, että Sote-uudistusta ei tule hallituksen esittämässä muodossa hyväksyä, koska se vaarantaa muun muassa ihmisten palvelut, Guzenina totesi.

Guzenina muistutti, että yli puolet hallituspuolueidenkin edustajista äänesti tiistaina hallituksen esitystä vastaan oman kotikuntansa valtuustossa.

– Uudistuksen tavoitteet eivät toteudu, eriarvoisuus kasvaa, palvelut pirstoutuvat, ja niitä joudutaan leikkaamaan koska rahoitus ei ole riittävä, Guzenina esitti ja totesi kokouksen olleen hätähuuto hallitukselle.

– Arvoisa pääministerin sijainen [Petteri] Orpo (kok.), otatteko te viestin vakavasti vai käännättekö nyt selkänne miljoonalle ihmisille, Guzenina kysyi.

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Valtiovarainministeri Orpo vastasi hallituksen tietenkin ottavan hyvin vakavasti huomioon kannetun huolen. Hän kuitenkin totesi samaan hengenvetoon, että hänen mielestään huolet ovat ylimitoitettuja ja niitä jopa lietsotaan etenkin pääkaupunkiseudulla.

Lisää aiheesta

– Kaikissa näköpiireissä olevissa ratkaisuissa, joita eri puolueet ovat esittäneet, on lähdetty siitä, että sote-palveluiden järjestäminen irroitetaan kuntapohjasta. Myös pääkapunkiseudulla, Orpo huomautti.

– Tarvitsemme koko maan kattavan ratkaisun. Meidän pitää huolehtia hallituksena ja eduskuntana siitä, että koko Suomessa sote-palvelut pystytään järjestämään.

Mitä te ajattelette tästä toiveesta?

Kansaedustaja Krista Kiuru (sd.) esitti puheenvuorossaan puolestaan huolen sote-lakien säätämisestä ja hallituksen niille asettamista erittäin tiukoista aikataulupaineista. Hän korosti, kuinka sote-uudistuksen myötä eduskunta on tarkan vartijana. Kiurun mukaan uudistuksen jälkeenkin jokaisesta suomalaisesta pitää pystyä pitämään huolta.

– Meiltä [kansanedustajilta] odotetaan, että teemme sen työn, minkä perustuslaki takaa. Toivon, että sosiaali- ja terveysvaliokunta voisi saada työrauhan. Mitä te ajattelette tästä toiveesta, valiokunnan puheenjohtaja Kiuru kysyi Orpolta.

Kriittisen asemansa vuoksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely on ollut jatkuvat arvostelun kohteena niin hallitus- kuin oppositiopuolueista. Orpo lupasi, että hallitus antaa kaikille valiokunnille työrauhan.

– Toivon, että valiokunnan käsittelevät ja saavat käsitellä rauhassa asiantuntijoita, joita on kuultu ja kuullaan satoja. Eduskunta ottaa sen ajan, kuin eduskunta tarvitsee. Mutta toisaalta, kyseessä on iso uudistus. Se pitää kohtuullisessa ajassa säädä täältä eduskunnasta ulos, Orpo kuitenkin totesi.

Uotila kehotti tutustumaan valiokunnan ”erittäin kriittiseen” lausuntoon.

Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Kari Uotila (vas.) nosti omassa kysymyksessään esiin valiokunnan tänään sote-uudistuksesta antaman lausunnon. Uotila kehotti etenkin ministeri [Annika] Saarikkoa (kesk.) ja ministeri Orpoa tutustumaan valiokunnan ”erittäin kriittiseen” kantaan.

– Valiokunta on erittäin huolissaan sote-ratkaisuun liittyvistä erpävarmuustekijöistä, riskeistä sekä taloudellisista seuraamuksista ja vaikutuksista, Uotila kuvaili myös hallituspuolueiden edustajien allekirjoittamaa lausuntoa.

– Emme ole saaneet suuriin uudistuksiin normaalisti liittyviä arvioita pyynnöistä huolimatta.

Uotila ihmetteli, että valiokunta sai kuitenkin keskiviikkona valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäeltä pitkän muistion, jossa Uotilan mukaan yritettiin ”muuttaa mustaa valkoiseksi”.

– [Hetemäki] huomioi lisäksi, että valinnanvapauteen ei sisälly kustannusten säästöpotentiaalia eikä mahdollisuutta. Mitä järkeä on pitää kiinni valinnanvapaudesta, jolla ei tule säästöjä, mutta joka vaarantaa palvelut, Uotila kysyikin Orpolta.

Ministeri vastasi kansanedustajalle tämän ymmärtäneen valinnanvapauden väärin. Orpon toteamus herätti eduskunnassa lukuisia välihuutoja ja mekkalaa.

– Valinnanvapaus ei ole säästötoimi, hän painotti hälisevälle salille sekä Uotilalle.

– Valinnanvapaus rakennetaan siksi, että ihmiset pääsevät hoitoon, johon he eivät ole tänä päivänä päässeet.

Orpo painotti, kuinka tällä hetkellä ihmiset ovat jonossa, mutta sote-uudistuksen ja valinnanvapauden myötä jonot helpottaisivat.

– Uudistuksen myötä meille syntyy sote-keskuksia, jotka ovat osa julkisia ja osa yksityisiä tuotantolaitoksia. Ja ne ovat lähipalveluita, valtiovarainministeri esitti.

– Valinnanvapaus on täsmätoimi perustasolle. Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät hoitoon.

Orpo jatkoi keskustelua vielä kyselytunnin päätyttyäkin. Hän selvensi lausuntoaan muun muassa twiitissään ja totesi, että ”säästöä tulee vastaavasti kun sairaudet saadaan hoidettua”.

– Valinnanvapaus vain osa suurta kokonaisuutta. Kokonaiskustannukset ei siis nouse vaikka ihmiset pääsevät lääkäriin.

Valtiovarainvaliokunnan oppositiopuolueiden edustajat ovat jättäneet valiokunnan lausunnosta myös eriävän mielipiteen. He ovat tiedottaneet aikovansa avata mielipidettään enemmän perjantaiaamuna eduskunnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE