Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mitä tapahtuu, kun aloite eutanasialaista tulee eduskuntaan? – nyt puhuvat kokoomuksen ja PS:n ryhmäjohtajat ja KD:n Essayah

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuvassa vasemmalla. Kuvassa myös muita Orpon hallituksen ministereitä.

Kansalaisaloite eutanasialain säätämisestä Suomeen on etenemässä eduskuntaan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah totesi kesällä hallitusneuvottelujen ollessa vielä käynnissä, ettei Orpon hallitus ole edistämässä eutanasialainsäädäntöä.

Kysymys kuuluukin nyt, miten toimitaan kansalaisaloitteen kohdalla siinä vaiheessa, kun aloite tulisi esimerkiksi suureen saliin päätettäväksi. Hallitusohjelmassa eutanasiasta ei puhuta, sen sijaan siellä nostetaan esiin saattohoidon kehittämistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matias Marttisen mukaan asia on käytävä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kesken erikseen läpi.

– Kaikki kansalaisaloitteet, joista ei ole sovittu suoraan hallitusohjelmassa, vaativat erikseen keskustelut ja sopimuksen siitä, voidaanko asiaa edistää vai eikö voida edistää.

Siihen, millaiseen tilanteeseen ja ratkaisuihin hallitus esimerkiksi mahdollisen äänestämisen kanssa päätyy, Marttinen ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa.

PERUSSUOMALAISTEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä toteaa, ettei hallitusohjelmassa ole uloskirjoitettua kantaa eutanasiaan.

Lisää aiheesta

Mäkelä ei osaa myöskään ottaa tyhjentävää kantaa hallituspuolueiden äänestyskäyttäytymiseen.

– Yleensähän tämmöiset ovat olleet omantunnon kysymyksiä, jos niitä on isoon saliin tuotu esityksinä. Mutta nyt en tähän yksittäiseen tapaukseen kyllä pysty ottamaan kantaa tältä seisomalta.

Kun Mäkelältä kysyy, onko hallituksella sopimusta, että puolueet pidättäytyisivät viemästä eutanasia-asiaa läpi, hän sanoo, että sellaisesta sopiminen tuntuisi jotenkin erikoiselta järjestelyltä.

– Ainakaan minun tietääkseni ei ole tällaista diiliä olemassa.

Mäkeläkin toteaa, että kansalaisaloitteet ja se onko niitä ylipäänsä mahdollista edistää, käsitellään tapaus tapaukselta.

– Eutanasia on vaikea kysymys. Sitä on puitu useilla vaalikausilla eikä se ole siitä oikein sen valmiimmaksi tullut. Valiokunnat ovat päätyneet sitten erilaisiin ratkaisuihin.

Mäkelä arvioi, että perussuomalaisten ryhmässä eutanasia jakaa jossain määrin mielipiteitä.

– Ihmisillä on erilaisia perusteita ja elämänkokemuksia. Se on asiana hyvin vaikea ja se, mitä sillä tarkoitetaan ja miten se määritellään. Ei ole helppo juttu.

TAPAAMISEEN eduskunnassa kiiruhtava kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on vähäsanainen vastatessaan kysymyksiin.

Mitä hallitusneuvotteluissa päätettiin eutanasiasta?

– Ei ole hallitusohjelmassa.

Ei ole hallitusohjelmassa, mutta päätettiinkö siellä, että jos tulee kansalaisaloite, että…?

– Hallitus ei ole antamassa eutanasialakia, Essayah toteaa lyhyesti ennen kysymyksen päättämistä ja poistuu eduskunnan käytävältä huoneeseen tapaamaan siellä odottavia ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE