Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Miten turvapaikanhakijat – ja kantasuomalaiset – saadaan ymmärtämään, että kaikilla ihmisillä on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen?

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

DEMOKRAATTI

SDP:n pää-äänenkannattaja

Muistokynttilöitä kauppakeskus Valkean oven edustalla Oulussa 14. tammikuuta 2019. Yksi Oulun epäiltyjen seksuaalirikosten uhreista on kuollut, kertoi Oulun poliisi viime perjantaina. Ylen mukaan Oulun poliisi esittää kahta lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista epäiltyä miestä vangittavaksi tiistaina 15. tammikuuta 2019. Heitä epäillään Oulussa tutkittavista uusista rikoksista.

Suomea on ravistellut jo muutaman kuukauden iljettävä tietoisuus lasten hyväksikäyttötapauksista. Asia ei tosin ole uusi, sillä poliisille ilmoitetaan päivittäin kolme lapsiin kohdistuvaa epäilyä seksuaalirikoksista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Viimeisimpiin paljastuneisiin seksuaalirikoksiin epäillään syyllisiksi maahanmuuttajataustaisia nuoria miehiä, jotka ovat houkutelleet alle 15-vuotiaita lapsia netissä tapaamisiin. Niiden ajattelu saa voimaan pahoin. Monien suomalaislasten kokema seksuaalinen hyväksikäyttö voi murskata persoonan ja ajaa itsetuhoiseen käyttäytymiseen. Sairaiden mielihalujen toteuttaminen on jättänyt jäljelle vain rikkinäisiä lapsia, epätoivoisia vanhempia ja neuvottomia poliitikkoja.

Miten vältymme poliittisilta ylilyönneiltä?

Tässä tilanteessa on tärkeää katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Miten saamme rikolliset vastuuseen? Miten turvapaikanhakijat – ja kantasuomalaiset – saadaan ymmärtämään, että kaikilla ihmisillä on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen? Miten lainsäädäntöä voidaan kehittää niin, että maasta karkottamisen pelote on riittävän suuri? Miten vältymme poliittisilta ylilyönneiltä?

Maatamme kohtasi vuonna 2015 Euroopan mittakaavassa suuri pakolaisaalto. Yli 32 000 turvapaikanhakijaa täytti vastaanottokeskukset ympäri Suomen. Vasta nyt maksamme hallitsemattoman maahanmuuton hintaa, joka koskee yhteiskuntamme heikompi eli lapsia.

Jo vuonna 2015 entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) kirjoitti Iltalehteen profeetalliselta nyt vaikuttavan kirjoituksen, jossa hän varoitti hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista. Hän totesi jo silloin, että ihmisvirta ei lopu ennen kuin elinolot Euroopan ulkopuolella Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ovat eurooppalaisella tasolla. Hän peräänkuulutti ennaltaehkäisevää työtä, jossa kehitysyhteistyö pyrkii parantamaan ihmisten elinoloja kriisialueilla, muuten maahanmuuttoa ei saada kuriin. Nykyinen hallitus on vain vähentänyt panostusta kehitysyhteistyöhön.

Korhola kiinnitti kirjoituksessaan huomiota myös turvapaikanhakijoiden motiiveihin. Hän varoitti Suomea luomasta maastamme kuvaa, jossa elämä Suomessa vaikuttaisi paratiisilta. Ihmiset rynnivät Eurooppaan pakolaisstatuksella, vaikka oikeammin suuri osa on parempaa elämää havittelevia siirtolaisia. Surullisinta Korholan mukaan on se, että monet todella hädänalaiset eivät pääse sotaa ja hengenvaaraa pakoon, koska muut vievät heidän paikkansa.

Pitkän linjan europarlamentaarikko oli yli kolmen vuoden takaisessa analyysissään pelottavan oikeassa. Me maksamme nyt hintaa sinisilmäisyydestämme ja maksajina ovat viattomat lapset.

On selvää, että lainsäädäntöämme on pikaisesti korjattava, jotta pakkopalautukset ovat oikeasti mahdollisia ja kansallisuuden menetyskin on keinovalikoimassa, jos rikokset ovat poikkeuksellisen raskauttavia.

On tärkeää, että eduskuntapuolueet löytävät nyt yhteisen näkemyksen turvapaikkapolitiikan suunnasta. Uutta lainsäädäntöäkin tarvitaan pikaisesti. Edes eduskuntavaalit eivät voi olla esteenä tarvittaville lakimuutoksille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE