Nyheter
18.8.2024 08:30 ・ Uppdaterad: 19.8.2024 06:29
Musik och fina tal under FSD Österbottens sommarfest
FSD Österbotten ordnade sin sommarfest på Larsmo kommungården under lördagen. Flera deltog i festligheterna och det bjöds på både musik och godsaker.
Stämningen var på topp då FSD Österbotten ordnade sin traditionsenliga sommarfest. Efter ett kort välkomnande, inleddes festligheterna med ett musikuppträdande av Martin Nybacka och Elin Kackur.
Nybacka och Kackur spelade låtar på både engelska och svenska. De började med Emmylou av det svenska folkbandet First Aid Kit fortsatte sedan med Klöver Åtton av Josefin Sirén.
Mellan deras musicerande höll Larsmo kommundirektör Gun Kapténs ett framförande om kommunens läge och utveckling. Hon lyfte fram Larsmos situation som en tillväxtkommun och behovet av att strategiskt planera bland annat byggloven, välfärden, ungdomslokaler och skolutrymmen.
Larsmos strategi för framtiden som etablerades 2023 har fokus på välmående, att rusta upp infrastrukturen och bli en välkomnande kommun för både invandrare och den finskspråkiga minoriteten.
Efter Kapténs presentation, fortsatte Kackur och Nybacka med musiken och spelade Sången om oss av Lisa Nilsson.
FSD:s ordförande i Österbotten Rebecca Åkers höll evenemangets festtal. Hon skildrade en vardagsbild som prickade precis rätt i att uttrycka det som en empatisk och socialdemokratisk politik kan åstadkomma.
– Jag stod och valde drag, ska jag ta en jigg eller en wobbler? Sjön var alldeles stilla och solnedgången var så vacker. Och då tänkte jag, vad är nu mer socialdemokratiskt än det här? Jag har semester, vem har vi att tacka för det om inte arbetarrörelsen?
– Tack vare allemansrätten har jag möjlighet att fiska på någon annans vatten. Jag får njuta av en ren luft, vatten och fiskar för att politikerna satt stopp för föroreningar och intrång på fiskens vandring och lek. Just då kändes livet helt perfekt, och det kändes riktigt socialdemokratiskt, berättar Åkers.
Hon fortsatte med att hänvisa till det som Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven har uttryckt: “alla ska ha rätten att leva gott”.
– Borgarna vill bygga ett narrativ om att det goda livet är möjligt bara du arbetar tillräckligt hårt. Bara du utbildar dig, bara du nätverkar, bara du anstränger dig. Då får du njuta. Socialdemokrater tycker att detta ska vara möjligt för alla. Från en sjukskötare till en svetsare, från ett cykelbud till en civilingenjör, från en flykting till en förtidspensionär, från en busschaufför till en bankdirektör.
Den här socialdemokratiska bilden av det goda livet tycker Åkers att finns på många sätt i Österbotten.
– Befolkningen mår bättre i Österbotten än i resten av landet. Vi har hög sysselsättning, många företag och föreningar, starka sociala nätverk, lägre alkoholanvändning, vi blir mer sällan sjuka.
Samtidigt känner hon också igen de utmaningar som återstår.
– Våra unga har mer ångest än på många andra ställen, våld i hemmen och sexuella trakasserier stiger år för år, barnskyddet är i kris, ensamheten har ökat enormt och vaccintäckningen är oroväckande låg i vissa områden.
– Skillnaderna mellan rik och fattig när det gäller både inkomst, hälsa och levnadsvanor ökar år för år. Vi har en stor utflyttning av personer med invandrarbakgrund pga rasism och diskriminering på arbetsmarknaden. Prideflaggor har blivit vandaliserade under flera tillfällen den här sommaren.
Åkers kontrasterade dessa utmaningar med den nuvarande regeringens agerande och en tillväxtmodell som inte är kompatibel med att främja välmåendet.
– Hela regeringens retorik bygger på tanken att vi måste spara pengar. Eller ja, det är vad de säger, men egentligen håller de bara på att flytta pengar från de fattiga till de rika. Aldrig förr har vi sett så här stora nedskärningar i socialskydd och utbildning, och sådana försämringar av anställdas arbetsvillkor. Fattigdomen ökar och det goda livet blir tillgängligt för allt färre.
Hon gav ett exempel på hur besparingar inom social- och hälsovården äventyrar patientsäkerheten och kvalitativ service.
– Nedskärningar i specialsjukvården betyder att läkare undviker att göra för många undersökningar och det kan leda till att farliga sjukdomar inte upptäcks innan det är för sent.
Avslutningsvis lyfte Åkers på känslan i rummet genom ett hoppfullt budskap.
– Vi behöver en stark och inspirerande vision. Vi tjänar alla på att befolkningen mår bra, vi måste tro på en god framtid igen.
Efter Åkers tal fortsatte sommarfesten med livliga diskussioner, kaffe, laxsmörgås och glada miner. Verksamhetsledare för FSD Nils-Johan Englund lottade ut en samling mindre priser och tackade alla igen för sitt deltagande.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter