Politiikka
31.5.2016 07:26 ・ Päivitetty: 31.5.2016 07:28
Näin SAK, STTK ja EK reagoivat esityksiin — “Veronmaksajien piikki ei saa olla auki ylihoidolle ja tehottomuudelle”
SAK on tyytyväinen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta valmistelleen työryhmän esitykseen turvata työterveyspalvelut. Suomen suurin palkansaajajärjestö odottaa kuitenkin hallitukselta sote-uudistuksen vaikutusten laajaa arviointia ennen päätöksentekoa.
Asiantuntijalääkäri Kari Haring pitää työryhmän linjauksia lakisääteisen työterveyshuollon säilyttämisestä oikeansuuntaisina.
– Hyvin toimiva työterveyshuolto ehkäisee työperäisiä sairauksia ja tapaturmia sekä edistää työntekijöiden hyvinvointia. Ei ole syytä korjata sellaista, mikä ei ole rikki.
SAK edellyttää hallitukselta kattavaa taloudellisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten arviointia hyvissä ajoin ennen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevia päätöksiä.
Haring korostaa sote-uudistuksen vaikuttavan merkittävästi ihmisten talouteen ja yhdenvertaisuuteen.
– Uudistusten todetaan raportissa nostavan sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja. Siitä kärsisivät erityisesti kaikkein pienituloisimmat. Heitä löytyy paljon muun muassa SAK:laisten työntekijöiden joukosta.
Raportissa esitetään julkisesti rahoitettujen palvelujen rajoittamista tarpeen vaatiessa. Haring epäileekin valinnanvapauden hallitsemattoman laajentamisen kasvattavan kustannuksia ja lopulta heikentävän palveluja.
Lisää aiheesta
Hallitus ei ole vielä esittänyt, miten kuntien palveluksessa olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten siirtyminen yhtiöitettäviin palveluihin tapahtuu. Auki on myös tukipalvelujen henkilöstön asema siirryttäessä yhtiövetoiseen sote-malliin.
– Ilman hyvää yhteistyötä henkilöstön kanssa muutosten läpivieminen ei onnistu.
Mats Brommelsin työryhmän ehdotukset asiakkaiden valinnanvapaudesta ovat toimivia ja kannatettavia, arvioi puolestaan Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala.
EK:n mukaan työryhmä lähtee raportissaan siitä, että asiakkaan oikeus valita ja vaihtaa palvelujen tuottajaa parantaa olennaisesti palvelujen saatavuutta ja laatua.
— Valinnanvapaus on myös oikea kannuste palvelujen laadun parantamiseksi, sanoo Oksala.
Työryhmä ehdottaa kiinteää korvausta peruspalvelujen tuottajille. Vaativassa hoidossa asiakas voisi valita tuottajan sen jälkeen, kun esimerkiksi lääkäri on todennut palveluja tarvittavan.
— Veronmaksajien piikki ei saa olla auki ylihoidolle ja tehottomuudelle.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK korostaa, että sote on valtava uudistuspaketti, jossa on edelleen kymmeniä olennaisia kysymyksiä vastausta vailla.
— Valinnanvapauden mallia ei tule lyödä lukkoon pussi päässä ennen kuin toisessa työryhmässä tekeillä oleva vaikutusarviointi syksyllä valmistuu. Myös palvelulupaus kustannusarvioineen on määriteltävä ennen lopullista päätöksentekoa. Henkilöstön asema ja hyvinvointi tulee turvata muutoksien keskellä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi toteaa.
STTK kannattaa sote-uudistuksessa hallitusohjelman mukaista kolmiportaista etenemistapaa, jossa valinnanvapauden toimeenpano linjattiin vasta viimeiselle portaalle.
— Nyt riski on liian kova vauhti, kun useita megaluokan muutoksia yritetään toteuttaa kertarysäyksellä. Epäonnistuminen tarkoittaisi sote-palvelujen ajautumista kalliiseen kaaokseen. Palvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus heikentyisivät, Työläjärvi arvioi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.