Opinion

Natobeslutet i Sveriges riksdag och lärdomar att dra

Foto: ABL-arkiv
Robert Björkenwall anser att Finland var pådrivande när det gäller Sveriges Natobeslut som klubbades igenom i riksdagen.

Svenska riksdagsbeslutet 22 mars om Nato blev tydligt med 269 jaröster och 37 som röstade nej i riksdagen. Och visst var det rimligt men där ute finns många som ändå undrar om varför detta omvälvande säkerhetspolitiska beslut inte kunde tas utan en lite bredare diskussion och debatt med medborgarna.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Det hade kunnat ge en bättre folklig förankring och trygghet hos ännu fler att beslutet är rätt och det enda rimliga, bl a orsakat och säkerhetspolitiskt skapat av Putin-Rysslands folkrättsvidriga angrepp på Ukraina. Men nu hanns det inte med. Och visst tror jag även att folk förstår att Finland var pådrivande och hade ännu mera bråttom än Sverige att söka anslutning till Nato – och det i sin tur snabbade på även vår beslutsprocess. Och folk i gemen konstaterade lite muttrande: ja ja, vi har väl då inget annat val än att följa Finland. Lite motvilligt men eftersom det gick så fort inte 100 procent övertygande utan mer skeptiskt muttrade. Ja ja, nu är det som det är, och vi gör som lillebror Finland. Så kanske bäst så då, ändå. Tänker folk.

Men ändå: visst hade det varit ännu bättre om denna stora kursändring hade kunnat förankrats i en bredare folklig diskussion före avgörande beslut.

En annan – icke oviktig – sak var (bristande analys i brådskan?) också de hinder (Erdoğan och Orbán) och snubbeltråd som faktiskt fanns teorin om s k öppna dörren för nya medlemmar till Natomedlemskap. Men så alldeles vidöppna var inte de dörrarna – har Sverige dyrköpt lärt sig nu. Liksom detta att devot fjäskande i Ankara leder bara till nya och för Sverige förödmjukande krav. Despotiska basarhandlare uppträder inte som normala demokratiska ledare. Tydligen hade även Stoltenberg lite överoptimistiskt slarvat här och förstärkt Sveriges önsketänkande om hur lätt det skulle gå.

Dessutom blev det ju också fort klart att inte ens de stora Natoländerna backade upp Sverige (och Finland) som man kunde ha förväntat sig.

Så Sverige kanske inte alls finns med som fullvärdig medlem i Nato på toppmötet i Vilnius utan först senare i höst?

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE