Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Neljässä vuodessa pitäisi löytyä yli 53 000 uutta osaajaa – Teknologiateollisuudelta hätähuuto: “Ilman ripeitä toimia Suomi jää kelkasta”

Teknologiayritykset tarvitsevat yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Tämä ilmenee Teknologiateollisuuden tuoreesta selvityksestä.

Demokraatti

Demokraatti

Pelkästään digitalisaation, tekoälyn ja data-analytiikan osaajia tarvitaan tulevien neljän vuoden aikana noin 11 400. Teknologiateollisuuden mukaan osaajien saatavuus koettelee kaikenkokoisia yrityksiä.

– Kasvavaan osaaja- ja osaamisvajeeseen vastaaminen on keskeistä koko maalle, koska teknologiateollisuus luo puolet Suomen viennistä. Ilman ripeitä toimia Suomi jää kelkasta, Teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtaja Matti Mannonen varoitti selvityksen julkistamistilaisuudessa.

Kyselyyn vastasi noin 350 yritystä, joiden osuus koko Suomen teknologiateollisuuden henkilöstöstä on 34 %.

Erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on suuri huoli siitä, miten saada ammattitaitoista henkilöstöä riittävästi. Rekrytointitarpeesta 60 % kohdistuu korkeakoulutettuihin ja 40 % ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin tai muuten ammattitaidon hankkineisiin.

Teknologiateollisuus arvioi, että nykyinen koulutusjärjestelmä pystyy tuottamaan yritysten korkeakoulutettujen osaajatarpeesta määrällisesti 70 % ja ammattiosaajien tarpeesta alle puolet.

“Laatu ei pääsääntöisesti vastaa alan työelämän tarpeita.”

Lisää aiheesta

Työnantajajärjestö on laatinut 9 ratkaisua Suomelle -raportin, jossa se esittelee omat ehdotuksensa koulutusjärjestelmälle ja muuttuvan työn haasteisiin. Lähtökohtana on, että tarvittavan osaamisen taso nousee kaikissa tehtävissä.

Raportti painottaa, että tekniikan alan koulutustarjontaa on hallitusti lisättävä ja huolehdittava, että opinnot jo aloittaneet myös valmistuvat ja työllistyvät aiempaa paremmin.

Teknologiateollisuus muistuttaa, että jo työelämässä oleville pitää antaa parempia mahdollisuuksia hankkia lisäosaamista tai kouluttautua kokonaan uudelle alalle.

– Tarvitsemme mittavan digiosaamisen muunto- ja lisäkoulutusohjelma yritysten ja julkisen sektorin yhteistyönä, Mannonen vaatii.

Järjestön mielestä työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä voimakkaasti, ja siihen liittyviä lupaprosesseja nopeuttaa ja helpottaa.

Teknologiayritykset ovat huolissaan ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien osaamisen tasosta.

– Laatu ei pääsääntöisesti vastaa alan työelämän tarpeita. Oppimisympäristöjä on kehitettävä ja oppilaitosten yhteistyötä yritysten kanssa parannettava, jotta koulutuksen laadun paranee, Mannonen painottaa.

Tilannetta ei ole helpottanut se, että viime vuosina teknologia-alojen koulutuksesta on leikattu enemmän kuin ammatillisesta koulutuksesta keskimäärin.

Teknologiateollisuus haluaa korjata myös mielikuvia.

Teknologiateollisuuden yritykset vastaavat 70 % elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista.

– Korkea osaaminen ja kyky luoda uutta ovat keskeinen edellytys alan tulevaisuudelle, Teknologiateollisuus muistuttaa.

Sen mukaan huippututkimusta ei synny ilman laadukasta koulutusta – tiivis yhteistyö yritysten kanssa tuo parhaat tulokset.

Teknologiateollisuus haluaa korjata myös mielikuvia – erityisesti tytöt jättävät usein pitkän matematiikan valitsematta, kun eivät pidä teknologia-alaa uravaihtoehtona. Valintojen tueksi pitää alkaa jakaa tietoa jo varhaiskasvatuksesta lähtien.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE