Nyheter
4.12.2024 16:55 ・ Uppdaterad: 4.12.2024 21:00
Nikotinpåsar orsakar snabbt ett starkt beroende
“Att det skulle vara tryggt att använda nikotinpåsar är en illusion, skapad av snus- och tobaksbolagen”, säger Hanna Ollila från Institutet för hälsa och välfärd.
Nikotinprodukter har under senare år krupit in på dolda hyllor i affärerna och i allt flera ungdomars fickor. De nya nikotinprodukterna innehåller nikotin, men alla övriga delar av tobaksplantan har skalats bort ur dem. Först kom e-cigaretter som omvandlar en nikotinhaltig vätska till ånga. Den nyaste nykomlingen på marknaden är nikotinpåsar, som har funnits tillgängliga i mataffärer sedan april i fjol. Nikotinpåsar används på samma sätt som snus.
– Nikotinprodukter är en logisk fortsättning på snus- och tobaksbolagens tillväxtstrategi. Utvecklingen av nya produkter och en breddning av sortimentet är bolagens vision av en rökfri framtid, säger Hanna Ollila som är specialsakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Genom att med jämna mellanrum utveckla nya produkter, som uppfattas som mindre skadliga än tidigare produkter och som varken luktar eller smakar tobak, kan bolagen attrahera nya kunder.
– På THL oroar vi oss för att nikotinpåsar kan sänka ribban bland unga att prova och börja använda nikotin. Nikotinpåsar har utvecklats för att snabbt orsaka ett starkt beroende. De innehåller en stor mängd nikotin, smakämnen och ämnen som underlättar uppsugning av nikotin. Hur svårt det är att sluta använda dem kan komma som en överraskning.
Det finns redan forskning som tyder på att nikotinpåsar lockar nya målgrupper att prova på nikotin. 18 procent av unga män i yrkeshögskolor använder nikotinpåsar dagligen. Det är högre användarsiffror än vad vi någonsin har haft med snus.
Nikotinets hälsoeffekter
“Tobaksfria” nikotinprodukter är nya på marknaden och många sjukdomar, som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, utvecklas långsamt under tiotals år. Därför saknas exakta forskningsresultat gällande kopplingen mellan nya nikotinprodukter och många sjukdomar.
– Nikotin är en beroendeframkallande, giftig kemikalie. Avnjuter du stora mängder nikotin är det fullt möjligt att bli förgiftad. Vi vet att nikotin och tobak skadar hälsan genom samma sjukdomsorsakande mekanismer, som till exempel cellförändringar. Att det skulle vara tryggt att använda nikotinprodukter är en illusion, säger Hanna Ollila.

”Nikotinpåsar är ett av de allmännaste skräpen på stränderna i Finland och är också ett växande miljöproblem”, berättar Hanna Ollila (Foto: THL)
Nikotinet belastar kroppen. Det påverkar hjärtat och blodcirkulationen genom att höja på hjärtfrekvensen och blodtrycket och genom att kontrahera blodkärlen. Nikotin påverkar också kroppens sockermetabolism. Användning av nikotin ökar därför sannolikt på risken att insjukna i typ 2 diabetes, på samma sätt som tobaksrökning och snusning gör.
– Hjärnan utvecklas ännu långt efter att man har fyllt tjugo. Djurprov har visat att nikotinanvändning under hjärnans utvecklingsstadie åstadkommer strukturella förändringar i de områden av hjärnan, som påverkar bland annat koncentrationsförmågan.
Även om e-cigaretter relativt sett är en ny produkt, har det nu börjat komma forskningsresultat om produktspecifika hälsoeffekter. Ny forskning visar att det finns ett samband mellan användning av e-cigaretter och psykisk ohälsa bland unga. Ungdomar som använder e-cigaretter har också större risk att insjukna i kronisk hosta, lunginflammation och bronkit.
Vilka produktspecifika hälsoeffekter nikotinpåsar har, utöver alla de negativa hälsoeffekter som åstadkoms direkt av nikotinet, återstår att se.
– I det här skedet vet vi redan att nikotinpåsar har en negativ inverkan på munnens hälsa, säger Hanna Ollila.
Maria Saaristo
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
17.10.2024 14:31
Finlandssvenska pensionstagare firade sina 40 år
Kultur
14.10.2024 16:30
Sven-Erik Klinkmann: ”Det finns inga enkla svar på vad en essä är”
Opinion
12.10.2024 15:18
Krönika: Jag känner inte igen dig längre, Finland
Nyheter
1.10.2024 14:16
Kim Berg: En gemensam nordisk maxgräns för nikotin i vitt snus skulle vara en bättre lösning