Kolumnit

”Nykykoris näytti, mistä kana pissii” – Pentti Salmen analyysi: Maailmanlopun mainingeissa viikinkipursi seilaa myötäisessä

Lounaissuomalainen 53 000 asukkaan kaupunki Salo on elänyt tällä vuosikymmenellä kurimuksessa, lähes maailmanlopun merkeissä. Löylyä löi varsinkin Nokia, joka potki duunareitaan pellolle liukuhihnalla. On tarvittu monenlaisia elvytystoimia kaupungin elinvoiman pelastamiseksi. Kaikessa tässä synkeydessä on ainakin yksi ilonpilleri, korisjengi Salon Vilpas Vikings.

Se, että tämä viikinkilaiva purjehtii nyt liigan kärkipäässä, on urheiluväelle terve tuulahdus. Mutta samalla se on nostanut kaupungissa buumin, joka hakee vertaistaan.

Viikinkien fanijoukko tunnetaan jo muuallakin ja kotiottelujen yleisömäärät ovat liigan parhaat. Kun Salon ensimmäinen pääsarjalainen Salon Palloilijat 1990-luvun vaihteessa pelasi Viestin urheilutalossa, niin katsojakeskiarvo oli 222 per matsi ja pienin yleisömäärä Pantterit-pelissä 46. Nyt Salo-hallissa, tietysti parantuneissa olosuhteissa, Vilppaan tämän pelikauden yleisökeskiarvo on 1608 immeistä ja pieninkin katsojamäärä 1390.

Kun urheilullinenkin panos on topissa, niin varmasti Salossa on tehty hommia järjen kanssa. Valmentajiahan tulee ja menee, se kuuluu palloilun huippujoukkueisiin. Mutta yksi on ja pysyy, nimittäin viikinkilaivan joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen. Ei voi mitata sitä työtä, mitä ”Poutsu” on vuosien varrella tehnyt seuransa eteen. On siinä haastetta tulevalla seuraajalla, saappaat ovat suuret.

Kaukoheittomäärät ovat kasvaneet, koska korinalustaa sumputetaan.

Keskiviikkona Vilpas pyyhki Kouvoilla lattiaa ottelussa, jossa nykykoris näytti, mistä kana pissii. Se muutos on lähinnä huimasti kasvava kolmen pisteen heittojen määrä. Tuossa matsissa kun heitettiin bonusrajan takaa peräti 73 kertaa, mutta kakkosten yrityskerrat olivat vain 68. Ja mikäpä oli Vilppaan heitellessä kun tarkkuus oli hyvä 47 prosenttia eli parempi kuin kakkosten 43 prossaa.

Käytännössä se myös tarkoitti sitä, että kolmosilla kertyi laariin 45 pointsia ja kakkosilla vain 30 täppää. Tarkimmat kolmoslingot tässä ilotulituksessa olivat viikingit Mikko Koivisto (66,7 %) ja Desmond Williams (57,1 %).

Kaukoheittomäärät ovat siis kasvaneet, koska korinalustaa sumputetaan. Toisekseen suomalaisesta liigakoriksesta puuttuvat nykyisin lähes tyystin hyökkäyksen korinalusjyrät. Näin ollen sisäänpelaaminen näivettyy väkisinkin. Kauempana korista on aina vapaammat vedet, sieltä löytyy liikkuvalle pelaajalle helpommin heittotilaa.

Lauantaina kohtaavat sitten liigan kärkijoukkueet Seagulls ja Vilpas näivettyneessä Töölön Kisahallissa. Ja jos Vilppaan kolmospeli oli keskiviikkona rautaa, niin osasi Lokkien Carl Lindbomkin hommansa. Hän kun upotti Lapualla piste-ennätyksensä 39, mihin sisältyi hurjat yhdeksän kolmosta 69,2 prosentin sihdillä.

Kun tässä hurahdettiin näihin kolmosiin, niin Korisliigan ennätyshän yhdessä pelissä on 14 onnistunutta kolmen pisteen heittoa, tekijänä lokakuussa 1999 Honkaa edustanut Adonis Jordan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat