Politiikka
16.1.2018 13:15 ・ Päivitetty: 16.1.2018 13:15
Oikeusministeri kiirehtii tiedustelulakia – läpimeno vaatii oppositiolta vihreää valoa
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) (kuvassa) esittää hallitukselle, että se suosittelisi eduskunnalle tiedustelulakeihin liittyvän perustuslain muutoksen säätämistä kiireellisenä asiana.
Häkkäsen mukaan asiasta on tehty oikeusministeriössä huolellinen kokonaisarvio.
– Suomen turvallisuustilanteen muutokset ja tarve varautua kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan muodostavat sellaisen poikkeuksellisen tilanteen, jossa perustuslain kiireelliselle muuttamiselle on välttämätön tarve tiedusteluviranomaisten asianmukaisten toimivaltuuksien säätämiseksi, sanoo Häkkänen tiedotteessa.
Tiedustelulakipaketin läpiviemiseksi tarvitaan muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin. Perustuslain muuttaminen kiireellisesti eli yhden eduskunnan aikana vaatii viiden kuudesosan enemmistön.
Näin ollen paketti tarvitsee runsaasti tukijoita myös oppositiopuolueista. Hallitus on esittänyt toiveensa nopeutetusta järjestyksestä ja aiemmin, eikä oppositiosta ole ehdotusta tyrmätty ainakaan suoralta kädeltä.
Viestin suojaa voisi rajoittaa, jos se olisi välttämätöntä.
Oikeusministeriön mukaan perustuslain nykyinen sanamuoto ja nykytulkinta eivät mahdollista viestin suojan rajoittamista esimerkiksi kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi.
Lisää aiheesta
Ministeriön mukaan perustuslakiin kaavaillaan muutosehdotusta, jonka mukaan viestin suojaa voisi rajoittaa, jos se olisi välttämätöntä ”tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta”.
Häkkäsen mukaan muutosehdotus ei mahdollistaisi yleisestä, kaiken kattavasta tietoliikenteen seurannasta säätämistä, vaan tiedonhankinnan tulee olla mahdollisimman kohdennettua ja rajattua.
Tiedustelulakipaketti koostuu kolmesta osasta, jotka ovat laki siviilitiedustelusta ja sotilastiedustelusta sekä laki tiedustelutoiminnan valvonnasta. Tiedustelulakien eduskuntakäsittelyn on arvioitu alkavan helmikuun alkupuolella.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.