Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

“Olisiko sinisilmäistä ajatella…?” – Lauri Ihalainen korostaa arvojen merkitystä – hallitusohjelmankin rakentamisessa

Kolumnit

Lauri Ihalainen

 

Päiväkohtaisten poliittisten asioiden vyöryessä sirpaleisina ja hetken kestävinä uutisvirtoina on ihmisten vaikea hahmottaa asioiden toisiinsa kietoutuvia syy-yhteyksiä oman elämänsä kannalta.

Lauri Ihalainen

Päivän politiikan teko voi vaikuttaa sotkuiselta, kun kilpaillaan siitä, kuka nokkelimmin antaa yksinkertaisimpia ratkaisuesityksiä yhä monimutkaistuviin yhteiskunnallisiin asioihin.

Eduskuntatyöstäkin huomaa, että ratkaistavaksi tulee iso määrä muun muassa EU:n tasolta valmisteltuja yksittäisiä esityksiä, mutta kokonaiskuva siitä, mihin isompiin strategisiin tavoitteisiin ne liittyvät, jää usein hämäräksi myös asiantuntijavalmisteluissa.

Myös kotimaassa haasteena on se, että yhteiskunnassa ongelmat ja ratkaisut eivät mene siiloutuneiden rajojen sisällä, vaan kasvavassa määrin niiden yli. Siksi pyrkimys madaltaa raja-aitoja ja määritellä jopa yhden vaalikauden yli meneviä strategisia isoja tulevaisuustavoitteita on perusteltua.

Olisiko sinisilmäistä ajatella, että seuraavan hallitusohjelman ensimmäinen luku olisikin se, mille arvopohjalle ja periaatelinjoille hallitusohjelman tulee rakentua? Jokaisen yksittäisen tavoitteen kohdalla tulisi tehdä myös arvopohjainen vaikuttavuusarvio.

Politiikan kentässä monet asiat eivät enää kulje vasemmisto–oikeisto-akselilla, vaan asiat saavat monisävytteisiä jakolinjoja. Tämä on myös näkynyt eduskuntatyössä siinä, mikä koetaan oikeudenmukaiseksi ja esimerkiksi ministeri Timo Soiniin (sin.) kohdistuvassa epäluottamusäänestyksessä.

“On siirrytty puolustajasta haastajaksi ja paremman tulevaisuuden tiekarttojen laatijaksi.”

Lisää aiheesta

SDP:llä on ajan muutoksen kestävät perusarvot muun muassa jakamattomasta ihmisarvosta, oikeudenmukaisuudesta ja heikomman puolelle asettumisesta sekä tasa-arvon edistämisestä työelämässä, yhteiskunnassa ja globaalisti. Työ, sivistys, edistys ja oikeudenmukaisuus liitetään kuvaan puolueesta – toki myös muutostahmeus ja vanhoillisuus pilkahtavat ihmisten kokemuksissa. SDP on ollut suvaitsevaisuutta rakentava kansanliike. Näitä arvokivijalkoja toki pitää osata siirtää tulevaisuuden tekemiseen ja sävyttää niitä ajassa.

SDP koetaan jatkuvan muutoksen yhteiskunnassa ja työelämässä turvallisuuspuolueeksi. Haasteena on muun muassa työn murroksessa tulevaisuuden tekeminen turvalliseksi ja oikeudenmukaiseksi. Liikkeemme ei saa jäädä vain reagoivaksi ei-liikkeeksi, vaan uudistamiseen suuntautuvaksi rakentajaksi.

Näin on tehty nyt tulevaisuuden 2030-ohjelmatyössä. On siirrytty puolustajasta haastajaksi ja paremman tulevaisuuden tiekarttojen laatijaksi sekä yhteiskunnallisen keskustelun osallistajaksi.

SDP koetaan puolueeksi, joka puolustaa oikeudenmukaisuutta ihmisten arjessa. SDP:n tavaramerkki on ollut hyvinvointiyhteiskunnan ja sopimusyhteiskunnan kehittäjä.

Hallituksen tavoite on ollut hilata hyvinvointiyhteiskuntaa markkinaehtoisemmaksi ja nakertaa palkansaajien sopimus- ja lainsäädäntöturvaa työmarkkinoilla. Perimmäinen ja julkinen tavoite on sopimusten yleissitovuusjärjestelmän murtaminen. Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei ole rakentanut kumppanuutta työmarkkinajärjestöjen kanssa aidolle kolmikantavalmistelulle, mistä periaatteesta on aikaisemmin pidetty kiinni vahvuustekijänä.

Nämäkin ovat arvo- ja politiikkavalintoja. Ajankohtainen yritys heikentää työsuhdeturvaa alle 20 hengen yrityksissä on yksi ilmentymä hallituksen linjavalinnoissa.

“Tunnetasolla tavoittaminen ei ole kiiltokuvapolitiikkaa.”

Jos emme kykene antamaan arvopohjaisia vastauksia arjen tavoitteisiin, emme pärjää informaatiotulvan keskellä yksittäisissä politiikkaväännöissä. Meidän on kyettävä perustelemaan arjen tavoitteet ankkuroituna arvoihin ja haastaa muutkin tekemään niin.

SDP ei pärjää sillä, että olemme asiakysymyksissä tulevaisuuden rakentajia, jollemme tunnetasolla tavoita ihmisten luottamusta. On kyettävä vahvistamaan tunnetta siitä, että välitämme ihmisistä ja kykenemme kuuntelemaan valmiiden neuvojen sijasta. SDP on ihmisyyden kunnioitukselle rakentuva puolue.

Se puolue, joka kykenee tunnetasolla tavoittamaan ihmiset ja on samalla uskottava asiakysymyksissä, pärjää tulevaisuudessa. Tunnetasolla tavoittaminen ei ole kiiltokuvapolitiikkaa. Kysymys on siitä, kuinka luotettavaksi meidät koetaan. Luottamus pitää lunastaa joka päivä teoilla. Populismi ja katteettomien lupausten antaminen eivät ole uskottavaa politiikkaa. Mieluummin luvataan vähemmän ja pidetään niistä lupauksista kiinni

Ajan turvallisuuden tunnetta ei rakenneta sillä, että politiikka kyynistyy ja näyttäytyy pelinä. Ihmiset odottavat yhteistyökykyä yli poliittisten rajojen. Vaihtoehtoisista poliittisista valinnoista täytyykin taistella, mutta sen voi tehdä monella tyylilajilla.

“Toivon tarinaa pitää jatkaa.”

Kun hahmotamme yhteiskunnallisia ongelmia, on pidettävä huoli, ettemme kaada niitä ihmisten syliin antamatta aina toivoa paremmasta. Se johtaisi turhaan ongelmaähkyyn ja ahdistukseen.

Ihmisille tulee antaa tukea ja toivon näköaloja. Tätä toivoa tulee antaa erityisesti nuorille siitä, että he ovat tärkeitä. Yksikään nuori ei saa syrjäytyä. SDP:llä on ollut sydäntä tehdä nuorten hyväksi laadukkaita ohjelmatavoitteita, muun muassa osaamispolku- ja nuorisotakuuohjelma.

Toivon tarinaa pitää jatkaa. Lähitulevaisuuden merkittävin hetki arvopohjaiselle keskustelulle ovat tulevat eduskuntavaalit. Sitä ennen olisi mielenkiintoista, jos liikkeemme piirissä innostuttaisiin kirjoittamaan yksin tai yhdistyksissä siitä, millaisen arvo- ja periaateluvun rakentaisimme uuden hallitusohjelman lähtökohdaksi.

Se olisi arvokasta, moniäänistä ja silti yhteistä pohdintatyötä kiireisen sirpaleisuuden ajassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE