Politiikka
26.6.2017 16:30 ・ Päivitetty: 27.6.2017 10:49
”Onko työnantajaliittojen organisoituminen oikealla tolalla?” – Teollisuusliiton Aalto haastaa keskustelemaan sopimuksista
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (kuvassa) haluaa haastaa työmarkkinaosapuolia pohtimaan, onko nykyinen sopimusjärjestelmä pysynyt työmarkkinoiden muutoksessa mukana.
– Asiaa voi pohtia monelta kantilta, Aalto toteaa.
– Yksi näkökulma on esimerkiksi se, että minkälaisia työehtosopimuksia ylipäätään on olemassa.
Aallon mukaan sopimusjärjestelmää arvioidaan usein palkansaajien näkökulmasta. Työnantajapuolen järjestäytyminen jää täten vähemmälle huomiolle.
– Yksi tapa pohtia sopimusjärjestelmän toimivuutta on katsoa sitä työantajaliittojen kautta.
– Kun kokonaisuutta arvioi, niin siellä on pieniä työnantajaliittoja, jotka neuvottelevat yhden tai korkeintaan muutamia sopimuksia. Toisella puolella on palkansaajaliittoja, jotka puolestaan neuvottelevat kymmeniä ja kymmeniä työehtosopimuksia useiden eri työnantajaliittojen kanssa.
Tapa pohtia sopimusjärjestelmän toimivuutta on katsoa sitä työantajaliittojen kautta.
Lisää aiheesta
Aalto kertoo, että esimerkiksi tulevan Teollisuusliiton piirissä on 34 työehtosopimusta. Neuvottelukumppaneina Teollisuusliitolla on Aallon muistin mukaan puolestaan 17 työnantajaliittoa.
– Haastaisinkin nyt keskustelemaan siitä, onko työnantajaliittojen organisoituminen oikealla tolalla.
Työmarkkinamallit herättävät tällä hetkellä paljon porua. Aallosta olisi kuitenkin syytä käsitellä ennen kaikkea sitä, että miten koordinaatiota saadaan syntymään, jos jommankumman osapuolen organisoituminen on kovin hajanaista.
– Siinä mielessä meillä (Teollisuusliitolla) on nyt otollinen tilanne, kun saamme oman puolemme järjestykseen. Joku voikin pohtia, vastaako työnantajapuoli tähän meidän liittofuusioomme.
Keskustelua voitaisiin käydä myös työehtosopimusten sisällöistä.
Aallon mukaan keskustelua voitaisiin käydä myös työehtosopimusten sisällöistä ja niiden sopivuudesta muuttuneille työmarkkinoille.
– Kokonaan toinen keskustelu on se, että onko työehtosopimukset sellaisia, joita pitäisi arvioida. Tai ylipäätään missä pitää sopia.
– Tätä myöskin haastan meitä miettimään.
Työmarkkinasopimuksista puhuttaessa kohistaan paraikaa paikallisista ja yrityskohtaisista sopimuksista. Aallon mukaan työntekijäpuolen tulisikin analysoida työehtosopimuksia hieman tarkemmin, kuin vain todeta niiden olevan ”nyt hyviä”.
Aalto pohtii, että osissa sopimuksista paikalliseen sopimiseen on merkittäviä mahdollisuuksia. Mutta sitten on sellaisia sopimuksia, joissa mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen ei ole.
– Kyllä meillä pitää olla rohkeutta näitä asioita käsitellä ja niistä keskustella. Myös laajemmin, kuin vain yhden tai kahden toimijan kesken.
Teollisuusliiton tavoitteita syksyllä käytävään neuvottelukierrokseen Aalto ei halua käsitellä julkisuudessa.
– Sitten kun aloitamme aikanaan neuvottelut työnantajien kanssa, niin kerromme sitten tavoitteitamme heille.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.