Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Onnea, eduskunta – tällaisen anoturtiaisen voitte nyt saada Li Anderssonin tilalle kansanedustajaksi

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Toimituksen kommentit

Petri Korhonen

Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Johannes Yrttiaho puhui Venäjän hyökkäyskeväänä 2022 eduskunnassa ahkerasti Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan.

Jos ja kun Vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta luopuva Li Andersson pääsee kesällä europarlamenttiin, hänen tilalleen eduskuntaan nousee Venäjän ylin ymmärtäjä Johannes Yrttiaho.

Petri Korhonen

Demokraatti

Viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut turkulainen Johannes Yrttiaho on nyt win-win -tilanteessa. Hän haluaisi itsekin euroehdokkaaksi, mutta vielä suurempi mahdollisuus hänellä on päästä varasijalta takaisin Arkadianmäelle Li Anderssonin tilalle.

Jos Andersson lähtee Brysseliin, eduskunta saa hänen paikalleen kansanedustajan, jonka näkemykset Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa tuntuvat olevan hyvin samoilla linjoilla taannoisen VKK-ryhmäläisen Ano Turtiaisen kanssa.

Vain turtiaislainen uskonnollisuus puuttuu – mutta sen korvaa luja luottamus Naton pahuuteen ja Venäjän viattomuuteen.

EDUSKUNNASSA ollessaan Johannes Yrttiaho vastusti johdonmukaisesti Nato-jäsenyyttä, hävittäjähankintoja ja yleensäkin kaikkea mikä liittyi Suomen puolustamiseen.

Mutta toisin kun useimmat muut puolueensa periaatteelliset Nato-vastustajat, Yrttiaho ei näytä julkisissa kannanotoissaan huomanneen Venäjän tekevän Ukrainassa sotarikoksia.

Sosiaalisessa mediassaan ja blogipalstallaan julkaisemiensa kommenttien perusteella Yrttiahon maailmassa asetelmat ovat selkeitä.

Ukrainassa tapahtuneen “kriisin” syynä on Naton provosointi ja monivuotiset laajentumishalut alueella.

Suomi on Yrttiahon mukaan luovuttanut itsemääräämisoikeutensa Yhdysvalloille, ja meistä tulee hänen mielestään nyt “eturintamavaltio Yhdysvaltain ja sen liittolaisten varustautumisessa Venäjää vastaan”.

Pohjoismaiden tekemät Nato-ratkaisut eivät hänen mielestään voi olla “vaikuttamatta Venäjän varustautumiseen”.

Yrttiaho on myös useasti paheksunut Suomen aselähetyksiä Ukrainaan. Hänen mukaansa asemenoihin käytetyt “summat ovat valtavia ja suoraan pois suomalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä”.

Suomessa ovat lisäksi hänen mukaansa vahvistuneet “rasistiset asenteet Venäjää, venäläisiä, venäjän kieltä ja kulttuuria kohtaan”.

VENÄJÄKÄÄN ei muodostaisi Suomelle uhkaa, jos ottaisimme sen edut huomioon.

Baltic Connector -kaasuputkea kohtasi “rahtilaivan ankkurista johtunut ilmeisen tahaton putkirikko”.

“Jos oikeita uhkia edes on, ovat ne valtionjohdon parin viime vuoden omalla töpeksinnällä itse aiheutettuja”, Yrttiaho kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Joulun 2023 alla Yrttiaho kertoi, että Suomen ja Viron välistä Baltic Connector -kaasuputkea kohtasi “rahtilaivan ankkurista johtunut ilmeisen tahaton putkirikko”.

Sillä tekosyyllä Itämerelle saatiin hänen mukaansa tuotua lisää Britannien johtamien JEF-maiden sotalaivoja.

EDUSKUNTARYHMÄ saanee Yrttiahosta värikkään ja mielipiteitä jakavan työtoverin. Turun kaupunginvaltuustossa hän istuu yhden miehen valtuustoryhmänään.

Kaksi vuotta sitten Turun vasemmistoliiton valtuutetut erottivat hänet ryhmästä “epäasiallisen käytöksen”, väitetyn huutamisen ja änkyröinnin takia. Yrttiahon mielestä vika oli muissa: toverit erottivat hänet miellyttääkseen kokoomusta.

Johannes Yrttiaho pyysi viime syksynä lupaa päästä takaisin ryhmän jäseneksi, mutta valtuustoryhmä tyrmäsi toiveen yksimielisesti.

Hänellä on kuitenkin vankka kannatus varsinaissuomalaisessa vasemmistoliiton kentässä ja rauhanliikkeen aktivistien parissa. Eduskuntavaaleissakin hän keräsi yli 1600 ääntä.

Yrttiaho ei tiistaiaamuna vastannut Demokraatin yhteydenottoihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE