Internationellt

Oppositionen segrade i Turkiets största städer

Yıldız Yazıcıoğlu/Wikimedia Commons
Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu under valkampanjen 2024.

Det ledande oppositionspartiet i Turkiet, Republikanska folkpartiet (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP), har segrat i lokalvalen i huvudstaden Ankara och i landets största stad Istanbul. I hela landet går CHP framåt.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Valresultatet är en motgång till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hans parti Rättvise- och utvecklingspartiet (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP).

CHP grundades 1923 av det moderna Turkiets grundare Kemal Atatürk och partiet är proeuropeiskt, socialdemokratiskt och kemalistiskt.

Mansur Yavaş, 68, får därmed fortsätta som borgmästare i Ankara. Han kom till makten i huvudstaden år 2019. Efter att ha medverkat i andra partier anslöt han sig till CHP år 2013 och var partiets förlorande kandidat i borgmästarvalet i Ankara redan 2014 men utträdde ur partiet 2016. År 2018 kom Yavaş tillbaka till CHP och följande år lyckades han vinna ytterst knappt. Nu ser han ut att vinna med en betydligt tryggare marginal.

Ekrem İmamoğlu, 53, är CHP:s stora framtidsnamn och han får fortsätta som borgmästare i Istanbul. Även han kom till CHP från ett annat parti men har varit partimedlem sedan 2008. Han har styrt i Istanbul sedan 2019.

För İmamoğlu var det inte helt lätt att ta över i Istanbul år 2019, eftersom de turkiska myndigheterna först underkände valresultatet och valet togs om. I samband med det första beslutet kritiserade İmamoğlu de myndigheter som underkände det ursprungliga valresultatet. År 2022 dömdes han av den orsaken till ett fängelsestraff, alltså för att ha förolämpat myndigheter, men den processen är inte klar ännu och domen har inte vunnit laga kraft.

I och med att CHP styrde i både Ankara och Istanbul sedan tidigare, är valets stora sensation att partiet ser ut att få fler röster än AKP i hela landet, med knapp marginal. Valsegern är CHP:s största sedan Erdoğan kom till makten i Turkiet för över två decennier sedan.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE