Huvudnyheter
19.10.2023 17:00 ・ Uppdaterad: 19.10.2023 17:00
Stefan Löfven: “Det gäller att integrera invandrarna”
Stefan Löfven är sedan 2022 ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet. Till Helsingfors hade Sveriges före detta statsminister kommit för att tala på seminariet som arrangerades för att fira 125-årsjubileet av Helsingfors svenska arbetarförening.
– Vi måste ha en pragmatisk agenda beträffande migration, säger Löfven och påminner om hur Sveriges migrationspolitik lades om hösten 2015 när den stora flyktingvågen kom. Han påpekar att Sverige år 2009 under Fredrik Reinfeldts regeringstid hade fått en ny lagstiftning som var förmånlig för flyktingar, vilket bidrog till att Sverige fick oproportionerligt många flyktingar under flyktingkrisen.
Enligt Löfven gällde det att vara på samma nivå som andra jämförbara länder.
– Invandrare bidrar mycket till Sveriges utveckling. Tidigare var det italienare, jugoslaver, finländare och invandringen har länge haft en stor positiv betydelse. Vi kommer att behöva arbetskraft och om vi inte har folk som flyttar till oss, klarar vi inte vår välfärd. Det gäller att integrera invandrarna, understryker Löfven och påminner om att efter de senaste socialdemokratiska regeringarna fick man invandrare med i arbetslivet betydligt snabbare än fallet hade varit under Reinfeldts tid.
När det gäller kriminaliteten, påminner Löfven om hur hårt de socialdemokratiskt ledda regeringarna satsade resurser på polisväsendet. Under hans tid som statsminister öppnades två nya polishögskolor.
Han har förståelse för den oro som medborgarna känner beträffande gängkriminaliteten men han tror inte att den nya, av Sverigedemokraterna stödda borgerliga regeringens integrationspolitik kommer att göra saker och ting lättare.
Slovakiska socialdemokrater vållar huvudbry
Nu när Löfven leder de europeiska socialdemokraterna, gäller det för honom att hålla koll på att partierna i den socialdemokratiska familjen lever upp till en gemensam syn när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.
Ett georgiskt parti som hade observatörsstatus drog sig ur samarbetet när det påpekades för dem att det inte går an att stöda Rysslands politik gentemot Ukraina.
Den senaste tiden har två slovakiska socialdemokratiska partier vållat huvudbry. Det ena partiet är fullvärdiga medlemmar i Europeiska socialdemokratiska partiet och det andra har observatörsstatus.
– Båda två har kommit fram till att bilda regering med ett högerextremt parti. Vi har suspenderat dem och de kan inte åka till kongressen i Málaga.
Det är inte upp till ordförandeskapet att utesluta partier som är med, utan sådana beslut fattas av en kongress.
– Nu ser vi om de agerar i rätt riktning. Om det inte sker, måste vi fortsätta processen, konstaterar Löfven.
Robert Fico har varit en vänsterpopulistisk ledare i Slovakien. Hans politik påminner om högerpopulisternas och nu har han dessutom kommit överens om att bilda en vänster-högerpopulistisk koalition som ska sänka stödet till Ukraina. Läget påminner om Europeiska folkpartiet EPP:s dilemma med Ungern och Viktor Orbán så länge hans parti var med i det samarbetet.
– EPP diskuterade Orbán i flera år och de gjorde ingenting, säger Löfven. Sedan när de beslöt att göra det lättare att agera mot medlemspartier som inte håller den gemensamma linjen var det Orbán snarare än EPP som avbröt samarbetet.
– Vi agerade två veckor efter att det blev klart att slovakiska socialdemokrater skulle bilda en regering med högerextremister.
Det säkerhetspolitiska samarbetet med Finland har betydelse
Det är inte bara de borgerliga partierna i Europa som har haft med Viktor Orbán och Ungern att göra. Tillsammans med Turkiet under Recep Tayyip Erdoğan har Orbáns Ungern förhalat Sveriges process när det gäller landets medlemsansökan till Nato. Löfven har själv som statsminister varit en tuff förhandlare när det gäller EU:s budget och Sverige krävde av Ungern att man skulle följa EU:s regelverk. Det här kan enligt Löfven ha påverkat Ungerns agerande i Natofrågan, även om Löfven i första hand anser att Orbán helt enkelt följer Erdoğans exempel.
– Först hade Ungern inga invändningar när det gäller Sveriges medlemskap i Nato, säger Löfven.
Även om Löfven anser att Sverige ska med i Nato i det nya läget som uppstod efter Rysslands fullskaliga invasionskrig i Ukraina, försvarar han den tidigare alliansfria politiken. En viktig faktor som har svängt Löfvens åsikt i Natofrågan är det att Finland sökte samtidigt om medlemskap och sedan blev medlem.
– Det bilaterala samarbetet med Finland är mycket viktigt för Sverige, konstaterar Löfven.
I Helsingfors fortsätter en gammal tradition
När det gäller orsaken till besöket i Helsingfors, påminner Löfven om att han fortsätter en tradition när det gäller HSAF:s svenska gästtalare. Per Albin Hansson, Tage Erlander och Ingvar Carlsson har alla kommit till Helsingfors före honom på inbjudan av HSAF.
– Det är en ära att göra det, bedyrar Löfven.
Som statsminister upplevde han att det var både självklart och enkelt att samarbeta med Finland. När det gäller de socialdemokratiska partierna i Finland och Sverige, står de varandra nära.
– Man kan ta stöd av varandra, säger Löfven med hänvisning till partiernas nuvarande oppositionsställning.
Enligt honom är det dessutom viktigt för nordborna själva att veta att Norden är något som räknas därute i världen.
– Vi har en bra position, konstaterar han och påminner om den uppskattning som amerikanska ledare som Barack Obama och Joe Biden har visat den nordiska modellen under senare år.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.