Norden

Bjarne Laustsen: “Jag har ett varmt hjärta för flyktingarna”

Henrik Helenius
Bjarne Laustsen har varit ledamot av Folketinget mellan 1992 och 1994 och på nytt sedan 1998.

– När jag på 1990-talet första gången blev medlem av det danska folketinget, Danmarks parlament, fanns det ett nära förhållande mellan den socialdemokratiska folketingsgruppen och fackföreningsrörelsen. Så är det inte mera, säger Bjarne Laustsen. Samma gäller antalet industriarbetare bland folketingsrepresentanterna. Deras antal har likaså sjunkit.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Laustsen vet vad han talar om. Utbildad maskinarbetare och mångårig medlem av Dansk Metal, tidigare Dansk Metalarbejderforbund har han gått den traditionella långa vägen inom arbetarrörelsen. Från verkstadsgolvet via jobbet som instruktör vid det danska metallfackets skola i Jørlunde har han marscherat vidare mot en imponernade parlamentarisk karriär. Bland annat är han ordförande för Folketingets sysselsättningsutskott. Dessutom har han varit vice ordförande för den danska delegationen i Natos parlamentariska församling.

Sedan början av 1970-talet har Bjarne Laustsen varit medlem av Dansk Metal.

– För femtio år sedan var det självklart att man som fackmedlem också skulle tillhöra ett politiskt parti, närmast socialdemokraterna. Också på den punkten har världen förändrat sig, säger Laustsen och tillägger att det på sina håll nästan upplevs som negativt att ha en facklig bakgrund.

Invandrardebatten har under många år gått het i Danmark. Laustsen minns hur det redan på 1970-talet kom en massa turkar till Danmark.

– Då hade många dubbelt medborgarskap både i Turkiet och i Danmark. Det fanns det inga liknande krav på kunskaper i danska som idag. Från åren efter det andra världskriget hade Danmark i praktiken till 99 procent varit danskt så detta var början till stora förändringar trots ett stort amerikanskt och brittiskt inflytande, konstaterar Laustsen.

Han är av den bestämda uppfattningen att man från dansk sida borde ha ställt större krav på invandrarna.

– Ett exempel är när invandrarföräldrarna bestämmer vem deras barn ska få gifta sig med. Men jag anser att man ska gifta sig av kärlek.

Laustsen konstaterar att man har alltför många invandrare i de danska fängelserna, vilket är ett sorgligt faktum.

I fråga om dansk flyktingpolitik har han en bestämd uppfattning.

– Jag har ett varmt hjärta för flyktingarna. Tänk på dem som nekas uppehållstillstånd i Danmark och som får problem när de återvänder till sina hemländer.

Laustsen påminner om vad som skulle hända om alla invandrarare i Danmark plötsligt skulle resa hem.

– Då skulle betyda stopp för det danska samhället.

Efter att Ryssland anföll Ukraina har även Danmark fått ta emot många ukrainare.

– Vi försöker på alla sätt hjälpa ukrainarna med deras integration i Danmark. Vi har dessutom höjt vår försvarsbudget på grund av kriget. Men alla krig tar slut en dag. Så också med kriget mellan Ukraina och Ryssland. Den dagen ska vi ge ekonomiskt stöd till ukrainarna för att hjälpa dem att återuppbygga deras land.

Sedan december 2022 har Danmarks styrts av en koalitionsregering bestående av Socialdemokraterna, det liberalkonservativa partiet Venstre samt Moderaterne som är ett utbrytarparti från Venstre. Statsminister är den socialdemokratiska partiordföranden Mette Frederiksen. Med sina 50 mandat av sammanlagt 179 är Socialdemokraterna också Folketingets största parti. Regeringspartierna har tillsammans sammanlagt 89 mandat.

Laustsen har en klar uppfattning om att den nya regeringen ska ges en chans.

– Jag tycker att regeringen har gjort ett bra jobb och att samarbetet mellan de tre regeringspartierna fungerar bra. Problemet är Venstre vars ordförande har avgått och hur den nya partiordföranden kommer att se på läget.

Laustsen framhåller att det ekonomiskt idag går bra för Danmark.

– Vi har lyckligtvis sluppit sådana stora problem man har i andra länder. Till exempel med ungdomsarbetslösheten. Frågor som att arbete och utbildning åt ungdomen är nämligen bra skötta i Danmark.

Men det finns alltid rum för förbättringar.

– I och med regeringsprogrammet man godkänt har Socialdemokraterna också lovat skattelättnader. Man det är fel om de allra rikaste som förtjänar miljoner ska få ner sin skatt tack vare hål i skattelagstiftningen. Som socialdemokrat håller jag fast vid våra ideal som är frihet, jämlikhet och broderskap, säger Bjarne Laustsen.

Henrik Helenius

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE