Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo: Hallitus “todellakin välittää” nuorten tulevaisuudesta – “ytimessä ovat uudistukset työmarkkinoille”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Pääministeri Petteri Orpo puhui eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 21. marraskuuta.

Oppositio roimi hallitusta eduskunnassa, jossa käsiteltiin oppositiopuolue SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden jättämää välikysymystä nuorten tulevaisuudesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Timo Furuholm sanoi, että hallitus edistää vakauden sijaan perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia, jotka jo ennestään kasautuvat nuorille naisille.

Hän lisäsi, että kohtuullisuuden sijaan työntekijät yritetään patistaa töihin jopa sairaana.

-  Siinä missä nuoret suhtautuvat työhön yhtenä elämän osa-alueena, suhtautuu oikeistohallitus työhön kuin kulttiin, jonka ulkopuolella ei ole mitään, hän sanoi.

Furuholmin mielestä on huolestuttavaa, että neuropsykiatrisista vaikeuksista kärsiviltä nuorilta leikataan. Hän sanoi, että osa nuorista on joutunut lopettamaan harrastuksensa perheen köyhyyden takia.

HALLITUSPUOLUE perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen sanoi keskustelusta välittyvän mielikuva, että Suomen nuorison tila on hälyttävä. Hän sanoi, että Sitran tänä vuonna julkaistun tulevaisuusbarometrin mukaan suomalaisilla on vahva usko tulevaisuuteen ja etenkin nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen innokkaasti.

-  Ristiriita välikysymykseen on siis selvä. Huolissaan taitavat olla oppositiopuolueet omasta kannatuksestaan, jota he yrittävät kohentaa nuorten pahoinvoinnin kustannuksella, Koponen sanoi.

Koponen sanoi hallituksen olevan tietoinen koulutuksen haasteista. Hän lisäsi, että perussuomalaisten mielestä pitää palata askeleita taaksepäin, koska inkluusio, ilmiöoppiminen ja itseohjautuvuus eivät ole tuottaneet toivottua tulosta.

Koponen sanoi, että maailman muuttuessa monimutkaisemmaksi ja älylaitteiden tuottaessa älyttömyyksiä lasten silmille, tarvitaan opintukea, turvaa ja perustaitoja.

-  Digihömpästä tulee siirtyä kohti digiviisautta, Koponen sanoi.

SAMAAN aikaan ministeriaitiossa useiden ministerien kasvot olivat kiinni matkapuhelimissa.

Koponen sanoi myös, että hallitus toteuttaa muun muassa terapiatakuun ja nuorten syrjäytymiseen puututaan.

Koposen puheen jälkeen puhujanpöntölle nousi oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Ville Merinen. Hän toivoi, etteivät ministerit näpräisi koko ajan kännykkää.

-  Ettehän te silloin voi kuunnella yhtä aikaa.

Merinen sanoi, että hallituspuolueista kuuluneet nuorten tilannetta vähättelevät puheet näyttävät, kuinka irtautunut ajatus hallituspuolueilla on nuorten todellisuudesta.

-  Eikä nuorten terapiatakuu ratkaise ongelmaa, kun samalla lisätään mielenterveyttä heikentäviä tekijöitä ja hyvinvointialueilla suunnitellaan miljardisäästöjä, Merinen sanoi.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoi, että hallitus haluaa lähettää viestin Suomen nuorille, että todellakin heidän tulevaisuudestaan välitetään.

Hän sanoi, että hallitus tekee määrätietoisesti toimia, jolla Suomen talous laitetaan kuntoon, työtä riittää, koulutusjärjestelmä olisi maailman parhaita, ilmastonmuutos pysäytetään ja että maassa olisi turvallista.

-  Tämän ytimessä ovat uudistukset työmarkkinoille. Niitä ei voi jättää tekemättä. Me tarvitsemme korkeamman työllisyysasteen, nykyinen ei riitä.

Hän lisäsi, että hallitus muun muassa suuntaa 200 miljoonaa euroa perusopetuksen vahvistamiseen.

Viivi Salminen/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE