Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

”Otso on Otso ja hänellä on aina välillä tapana repiä pelihousut” – Lytätty ja virkistäväksi kehuttu Stubbin kirjan ehdokkuus saa Markus Leikolan hyväksynnän

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdolla olevat teokset.

Kirjailija-toimittaja Markus Leikola toteaa Aleksander Stubbin muistelmateoksen asettuvan muistelma- ja elämäkertateosten kategoriaan ja soveltuvan ainakin tältä osin Tieto-Finlandia-palkinnon ehdokkaaksi.

­– Tietokirjallisuus on hyvin laaja alue. Kyllä pidän Stubbin teosta muistelma-elämäkertana ihan selkeästi, Leikola toteaa Demokraatille.

Keskustelu Tieto-Finlandia-palkinnon ehdokkaista nousi otsikoihin eilen, kun palkittu toimittaja ja taidekriitikko Otso Kantokorpi kirjoitti Aleksander Stubbin elämänkerran Tieto-Finlandia ehdokkuudesta murskaavasti Facebookissa.

– Otso on Otso ja hänellä on aina välillä tapana repiä pelihousut, Leikola kuittaa Kantokorven kommentit hyväntahtoisesti.

Kantokorpi täsmensi kritiikkiään myöhemmin Demokraatin haastattelussa koskemaan muitakin kuin vain Stubbin muistelmateosta. Hän korosti, että kyse on kaikista Tieto-Finlandian kuudesta ehdokkaasta. Taidekriitikko kertoi kiinnittäneensä huomiota etenkin siihen, että palkintoehdokaskirjojen tekijät ovat järjestään toimittajia.

– Olen itsekin toimittaja, mutta koen että tuossa palkinnossa sivuutetaan tutkijat kokonaan, Kantokorpi totesi haastattelussa.

Hän painotti, että tutkijoilta tulee koko ajan hienoja kirjoja. Hänen mielestään nyt ehdolla oleva kirjat ovat ”alennustila koko historiaan nähden”.

Lisää aiheesta

Mukana on aina enemmän korkeatasoisia teoksia kuin mitä lopulliseen ehdokasjoukkoon mahtuu.

Leikola kertoo kiinnittäneensä itsekin huomiota siihen, ettei teosta, jossa popularisoidaan tieteellistä tutkimusta, ole tällä kertaa Tieto-Finlandia ehdokkaiden joukossa. Hän kuitenkin jatkaa samassa lauseessa, ettei pysty itse arvioimaan, onko tänä vuonna sen kaltaisia teoksia ylipäänsä ollut tarjolla.

– Pitää muistaa, että mukana on aina enemmän korkeatasoisia teoksia kuin mitä lopulliseen ehdokasjoukkoon mahtuu. Lopulliset erot kuudennen ja seitsemännen teoksen välillä saattavat olla hyvin pieniä ja perustua esimerkiksi mielipiteeseen.

Mitä tulee toimittajien sataprosenttiseen rooliin ehdokasteosten kirjoittajina Leikola ei ainakaan suoralta kädeltä näe sitä suurena ongelmana.

– Sanoisin varovasti arvioiden, että Suomessa vuoden aikana julkaistujen tietokirjallisiksi teoksiksi luokiteltavien kirjojen kirjoittajista 90 prosenttia tekee muitakin töitä elättääkseen itsensä.

Stubbin muistelmateosta Leikola ei vielä ole ennättänyt lukea, aivan kuten ei Kantokorpikaan. Hän kuitenkin pohdiskelee, että poliitikkojen muistelmateoksia tehdessä käytännöt vaihtelevat hyvin paljon.

Usein kuitenkin teosta on ollut kirjoittamassa niin sanottu varjokirjoittaja tai se on tehty yhteistyöllä, kuten Stubbin ja Karo Hämäläisen tapauksessa.

– Tässä tapauksessa on selkeästi ollut kaksi kirjoittajaa ja kaksi roolia.

Seuraan mielenkiinnolla tuleeko hänen uransa jatkumaan.

Onko Stubb sitten ehdokkuuden myötä tietokirjailija?

– Hän on ainakin saanut nyt yhden ison kirjan kasaan. Seuraan mielenkiinnolla tuleeko hänen uransa jatkumaan, Leikola naurahtaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että joidenkin poliitikkojen teokset on kirjoitettu varsin yksin ja niitä on silti pidetty hyvinä kirjallisina teksteinä. Esimerkkejä hän kaivaa aina Urho Kekkosesta alkaen.

– Kekkosen kirjoja ja esimerkiksi Sauli Niinistön ”Viiden vuoden yksinäisyys” -teosta pidettiin kirjallisesti hyvinä. Keskeistä on, että kirjan jännitteen pitäisi kantaa ja lukijan pysyä koukussa.

– Vaikken Stubbin teosta olekaan lukenut, niin arvosteluiden perusteella en epäile, etteikö näin kyseisessä teoksessa ole. Ennen kaikkea pidän kuitenkin hyvänä asiana, että kirjallisuudesta herää keskustelua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE