Ulkomaat
20.9.2017 11:39 ・ Päivitetty: 20.9.2017 11:39
Pääministeri Sipilä matkaa huomenna Pietariin – kollega Medvedev on Kremlin ylintä eliittiä, mutta asemaa jäytävät syytökset väärinkäytöksistä
Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa torstaina Pietarissa venäläiskollegansa Dmitri Medvedevin, vastakkain on kaksi hyvin erilaisessa asemassa olevaa poliitikkoa. Venäjällä pääministeri jää presidentin varjoon, mikä asetelma on vain korostunut Medvedevin ja Vladimir Putinin vaihdettua keskenään tehtäviä vuoden 2012 vaalien jälkeen.
Venäjän sisäpolitiikan tuntija, tutkija Jussi Lassila luonnehtii Medvedeviä presidentti Putinin lojaaliksi sanansaattajaksi, jolla ei juuri ole itsenäistä agendaa. Asemaltaan Medvedev on silti Kremlin kakkosmies ja sen ylintä eliittiä.
– Siitä ei missään nimessä ole kyse, että hän olisi pelkkä statisti, Ulkopoliittisessa instituutissa vanhempana tutkijana työskentelevä Lassila tähdentää
Tältä kannalta Medvedevin ja Sipilän tapaamista voi pitää varsin merkittävänä.
– Tämä on korkean tason yhteys, Lassila pohtii.
– Se, mitä Sipilä kertoo Medvedeville tai Medvedev Sipilälle, on pienen mutkan kautta Putinille menevää viestinvaihtoa.
Pääministeri noudattaa Putinin tahtoa
Lisää aiheesta
Medvedevillä on juristin koulutus, ja hän toimi nuorena jonkin aikaa myös akateemisessa maailmassa. Tuttavuus Putinin kanssa on perua 1990-luvun Pietarista silloisen pormestarin Anatoli Sobtshakin valtakaudelta.
Medvedevin presidenttikausi ajoittui vuosiin 2008–2012. Tuolloin pääministerinä toimi vastaavasti Putin.
– Medvedev on ollut henkilönä väritön ja antikarismaattinen ja jäi siinä mielessä jo presidenttiaikanaan Putinin varjoon, Jussi Lassila arvioi.
Medvedevistä on piirtynyt kuva Putinia pehmeämpänä ja länsimielisempänä. Presidenttinä hän teki myös sellaisia päätöksiä, joista Putin ei pitänyt ja joita Putin presidentiksi palattuaan korjaili. Tätä nykyä Medvedevin toiminnassa korostuu Lassilan mukaan kuitenkin äärimmäinen lojaalisuus ja tarve noudattaa Putinin tahtoa.
Suosio notkahti paljastusten jälkeen
Medvedevillä on omat vihamiehensä Kremlin valtaeliitin joukossa. Hänen asemaansa on myös viime kuukausina jäytänyt keväällä puhjennut skandaali. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastainen säätiö syytti maaliskuussa Medvedeviä omaisuuden piilottelusta erilaisten säätiöiden ja lähipiiriinsä kuuluvien ihmisten nimiin.
Medvedevin edustaja kiisti syytökset, mutta jupakka poiki näkyviä mielenosoituksia, joiden yhteydessä pidätettiin joukoittain ihmisiä.
Lassila kertoo, että skandaalin vaikutus on näkynyt kansalaisten parissa tehdyissä kyselyissä, joissa Medvedevin suosio on selvästi notkahtanut. Kesän ajan aina alkusyksyyn asti Medvedev on myös pysynyt pois julkisuudesta.
Skandaali antoi vauhtia spekulaatioille Medvedeviä odottavista potkuista. Lassila ei kuitenkaan usko, että mitään tapahtuu ainakaan ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.
Merja Puisto, STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.