Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pääministeri Sipilä Ylelle: “Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla” – SAK:n Eloranta on täysin eri linjoilla

Poliittiset työtaistelutoimet pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vastaan eivät näytä päättyvän ensi viikolla, vaikka hallitus saisi eduskunnan luottamuksen työllisyyslinjasta käytävän keskustelun jälkeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tiedonantoäänestys ei varmasti vielä niihin (työtaistelutoimiin) vaikuta, koska varsinainen lainsäädäntö on edelleen prosessissa, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta STT:lle sunnuntaina.

Sipilä sanoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että olisi erikoista, jos ammattiliitot jatkavat työtaistelutoimia vielä sittenkin, jos hallitus saa tuen keskiviikon luottamusäänestyksessä.

– Silloin jos eduskunta on siitä asiasta lausunut, niin silloin kynnyksen pitäisi olla aika hurjan paljon korkeammalla, Sipilä sanoi Ylellä.

– Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla.

SAK:n Eloranta on kuitenkin eri linjoilla.

– Kyllä eduskuntaan pitää pystyä voida vaikuttamaan sen jälkeen, kun hallituksen luottamuksesta on äänestetty, koska yksittäistä lakihankettahan eduskunta ei ole tässä hyväksynyt, Eloranta sanoi.

Lisää aiheesta

SAK:sta ja toisesta keskusjärjestöstä STTK:sta painotetaan, että on yksittäisten liittojen asia arvioida tilannetta ja poliittisten työtaistelutoimien tarvetta.

Ehdotus irtisanomissuojan keventämisestä pienissä alle 10 hengen yrityksissä on suututtanut ammattiliitot, jotka ovat panneet toimeen poliittisia työtaistelutoimia, muun muassa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Pääministeri Sipilä sanoo olevansa yleisesti sillä kannalla, että poliittisia lakkoja saa Suomessakin järjestää.

– Siihen on oikeutus, se on osa demokratiaa. Mutta silloin kun poliittinen lakko järjestetään, niin pitää olla äärimmäisen huolellinen, milloin näin järeää työkalua käytetään, Sipilä sanoi Ylellä.

Hallitus antaa maanantaina eduskunnalle tiedonannon työllisyyslinjauksistaan. Asia tulee eduskuntakeskusteluun tiistaina, ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona. Varsinaista esitystä irtisanomissuojan muuttamisesta eduskunta ei ole vielä saanut.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kummeksuu Sipilän hallituksen tiedonantoa ja siihen liittyvää luottamusäänestystä. Palola olisi olettanut hallituksen etenevän normaalissa järjestyksessä eli tuomalla vasta varsinaisen esityksen irtisanomisasiasta eduskuntaan.

– Nyt pääministeri arvioi toisella tavalla, ja ikään kuin poikkesi normaalista menettelystä, ja se on puhtaasti hallituksen oma asia, Palola sanoi STT:lle sunnuntaina.

Sipilä kertoi sunnuntaina, että irtisanomislakiasiaa käsiteltiin kolme kertaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen epävirallisessa kolmikantaisessa työryhmässä.

Pääministerin mukaan kolmikantaista valmistelua kunnioitetaan – mutta ei loputtomiin.

– Oma lähtökohtani on ollut koko ajan se, että ei voi olla sellaista tilannetta, että yksi osapuoli kolmikannassa jarruttaisi tai veto-oikeudellaan pysäyttäisi jonkin prosessin, Sipilä arvioi Ylellä.

Niin SAK:ssa kuin STTK:ssakin ollaan edelleen sitä mieltä, että hallituksen olisi luovuttava irtisanomissuojan muutokseen tähtäävästä hankkeestaan.

– Sen jälkeen keskustelut työllisyyden ja työllistymisen keinoista olisi aloitettava uudestaan puhtaalta pöydältä, STTK:n Palola sanoi.

STT–MATIAS ÅBERG

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE