Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Palkansaajat ovat oman savottansa tehneet” – JHL ei tyydy nollalinjaan

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on aloittanut valmistautumisen ensi syksyn työehtosopimusneuvotteluihin.

– Kilpailukykysopimus on leikannut erityisesti julkisen alan työntekijöiden ostovoimaa, joten JHL tavoittelee jäsenilleen palkankorotuksia, ammattiliiton hallitus linjasi torstaina.

Peruslinjana on se, että JHL:n sopimusaloille tehdään vienti- ja teollisuusaloja vastaavia ratkaisuja. Sopimuskausien pituutta määriteltäessä otetaan huomioon viennin ja teollisuuden sopimuskaudet, ja julkisella alalla myös sote- ja maakuntauudistus.

JHL haluaa lisäksi nostaa työelämän laadun kehittämisen takaisin keskeisten sovittavien asioiden joukkoon.

Luottamus on neuvottelusuhteissa tärkeintä, eivät säännöt.

Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti viime viikolla irtisanovansa kaikki keskusjärjestösopimukset, joissa on sovittu muun muassa luottamusmiesten asemasta, koulutuksesta, työelämän laadusta ja ay-jäsenmaksujen perimisestä ja tilittämisestä.

JHL:n kentässä näillä sopimuksilla on ollut merkitystä ennen kaikkea yksityisillä aloilla. Ammattiliiton hallitus patistaa eri toimialoja neuvottelemaan asiasta mahdollisimman pian.

Lisää aiheesta

– Näin saadaan pöytä puhtaaksi tästä luottamusta koetelleesta asiasta hyvissä ajoin ennen ensi syksyn ja talven työehtosopimusneuvotteluja.

JHL:n mielestä EK:n perustelut – ettei se enää solmi keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja – ei kestä lähempää tarkastelua.

– EK olisi hyvin voinut selvittää kaikessa rauhassa yhdessä eri alojen työnantaja- ja työntekijäliittojen kanssa, miten raukeavien keskusjärjestösopimusten määräyksiä kirjataan työehtosopimuksiin.

JHL on selvittänyt, että keskeisillä sopimusaloilla moni keskusjärjestösopimuksissa sovituista asioita on jo aiemmin kirjattu JHL:n työehtosopimuksiin. Myös julkisalan työnantajien kanssa niistä on useimmiten sovittu vastaavalla tavalla. JHL lähtee siitä, että kirjaukset pysyvät voimassa jatkossakin.

Mutta varsinkin pienemmillä sopimusaloilla kirjauksissa on puutteita ja täydennyksiä voidaan tarvita. JHL aikoo tuoda asian syksyn neuvottelupöytiin, jos kirjausten lisäämistä alakohtaisiin sopimuksiin ei ole neuvoteltu alta pois.

Luottamus on neuvottelusuhteissa tärkeintä, eivät säännöt, JHL huomauttaa. Se odottaakin EK:lta ja työnantajilta yleisemminkin maltillista ja vastuuntuntoista toimintaa.

– Palkansaajat ovat oman savottansa tehneet suostumalla jäsenilleen hankalaan, ostovoimaa leikkaavaan ja työaikaa pidentävään kilpailukykysopimukseen. Palkansaajat ovat tukeneet ja tukevat vientiä ja yrityksiä, jotta työllisyys paranisi.

Ammattiliitto muistuttaa, että isoin lasku on osoitettu matalapalkkaiselle, naisvaltaiselle julkiselle sektorille, jolta muiden leikkausten lisäksi leikataan lomarahoja kolmen vuoden ajan.

– Orastava talouskasvu tarvitsisi nyt tuekseen ennakoitavuutta ja laajaa luottamusta työmarkkinoilla. Sitä saadaan sopimalla, ei sanelemalla, JHL:n hallitus kiteyttää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE