Työmarkkinat
19.8.2019 13:46 ・ Päivitetty: 19.8.2019 13:46
”Palkansaajien harteille sälytettäviä talkoita on turha odottaa” – työmarkkinakierroksesta odotetaan kuumaa
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola povaa työmarkkinoiden neuvottelukierroksesta haastavaa.
– Neuvotteluja vasta aloitellaan, mutta julkisuudessa puheet ovat kovia ja asioita lukitaan ennen kuin neuvottelupöytään on kunnolla istuttu, hän arvioi tiedotteessaan.
Neuvottelurupeamsta tulee pitkä, kun keskeiset vientialat neuvottelevat tänä syksynä ja julkinen sektori aloittaa omat neuvottelunsa vasta keväällä 2020. STTK:n hallitus keskusteli tänään toimialojen aikatauluista, neuvottelutavoitteista ja liittojen välisestä koordinaatiosta.
Keskusjärjestö muistuttaa, että vaikeissa taloudellisissa oloissa tehty kilpailukykysopimus oli palkansaajille raskas.
– Nyt on taloudessa toinen aika, ja tämä näkyy liittojen tavoitteissa. Palkansaajien harteille sälytettäviä talkoita on turha odottaa. Elinkeinoelämän keskusliiton irtauduttua keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista edessä on puhdas liittokierros, Palola muistuttaa.
Hän painottaa, että työrauhavelvoite on katkolla kunkin sopimuksen päättyessä, kun toimialat neuvottelevat itsenäisesti pitkällä aikavälillä. Myös koordinaatio on haasteellista.
Palkat ja työajan pidennys nousevat keskeiseen rooliin.
Lisää aiheesta
Palolan mielestä talouskehitystä maailmalla ja meillä on seurattava tarkasti.
– Paras keino vahvistaa työllisyyttä ja tukea kasvua on hallittu työmarkkinakierros.
Työmarkkinakierroksen rinnalla on alkamassa hallitusohjelmassa sovittujen, työllisyyden edistämiseen tähtäävien työryhmien työskentely.
STTK painottaa panostuksia aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja työllisyyspalveluiden tehostamista. Järjestö lisäisi palkkatuen käyttöä ja karsisi byrokratiaa. Kohtaanto-ongelmia ratkottaisiin parantamalla työvoiman liikkuvuutta ja vahvistamalla osaamista. STTK lisäisi myös ammattitaitoisten työntekijöiden työperäistä maahanmuuttoa.
Liittokierroksella palkat ja kilpailukykysopimuksen perintönä oleva työajan pidennys nousevat keskeiseen rooliin. STTK toivoo, että työelämän laatuasioissakin päästäisiin eteenpäin.
– Työurien pidentämisen näkökulmasta keskeisiä ovat työhyvinvointiin, tasa-arvoon ja osaamisen vahvistamiseen liittyvät asiat. Lisäksi henkilöstön edustajien asemaa tulisi vahvistaa, Palola listaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
14.8.2019 12:04
Teollisuusliiton Aalto: Kiky-sopimuksen 24 tuntia saa liian suuren huomion keskustelussa
Politiikka
12.8.2019 17:31
Etlasta myönnetään kiky-tuntien työllisyysvaikutusten arvioinnin vaikeus: ”Aikamoisessa epävarmuudessa tässä liikutaan” – näin arvio laskettiin
Politiikka
12.8.2019 18:20
Vientiteollisuus ajaa 24 tunnin työaikalisäyksen säilyttämistä – elinkeinoministeri Kulmuni pidättäytyy ottamasta kantaa
Politiikka
7.8.2019 07:44
Pääministeri Rinne ennakoi kikystä kiistaa syksyn työehtoneuvotteluihin