Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vientiteollisuus ajaa 24 tunnin työaikalisäyksen säilyttämistä – elinkeinoministeri Kulmuni pidättäytyy ottamasta kantaa

Keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kuva ei ole tämän päivän tilaisuudesta Tikkurilassa).

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) myöntää huolen maailmankaupan näkymistä Suomen kannalta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Kyllä, koska kyllä me näemme sieltä myös hiipumisen trendejä. Siksi on hyvin tärkeää, että me pystymme kotimaassa tekemään toimia, jotta meidän vientimme vetää jatkossakin ja elinkeinorakenteemme on monipuolinen.

Kulmunin mukaan tällä hetkellä yksi iso työllisyyden kasvun este on esimerkiksi se, että Suomeen tarvittaisiin kipeästi etenkin tekniikan alan osaajia.

– Satakunnassa tarvittaisiin 1100 tekniikan alan osaajaa, Oulun seudulla parituhatta.

Hänen mukaansa Suomen pitää panostaa etenkin osaamiseen, työvoimaan kohtaanto-ongelmaan ja siihen, että pystyttäisiin vastaamaan maailmankaupasta tulevaan orastavaan hiipumisen merkkiin.

Kovin konkreettisesti Kulmuni ei käy arvioimaan oman hallinnonalansa asioita tulevissa budjettineuvotteluissa.

Hän toteaa, että viennin edistämiseksi on hallitusohjelmassa monia kirjauksia.

– Luulen, että se vaatii struktuuria siihen, että tehdään monessa eri ministeriössä viennin edistämiseksi hartiavoimin töitä, jotta saadaan asia laajalla rintamalla eteenpäin.

“Ei ole asiallista, että poliitikot puuttuvat.”

Etla julkaisi tänään arvionsa kilpailukykysopimuksen vaikutuksesta työllisyyteen.

Lue lisää: Etlasta myönnetään kiky-tuntien työllisyysvaikutusten arvioinnin vaikeus: ”Aikamoisessa epävarmuudessa tässä liikutaan” – näin arvio laskettiin

Vaikka kiky on herättänyt kansallista debattiakin, Kulmuni toteaa Etlan tutkimuksen vahvistavan sitä, että kiky lisäsi työllisyyttä.

Etlan mukaan saldo voi olla 20 000–42 000 työpaikkaa. Tästä Etlan tutkimuksen mukaan työajan pidennyksen voidaan odottaa lisäävän työllisyyttä vuodesta 2017 vuoteen 2022 asti 8 000–16 000 työpaikalla, mikäli kiky-sopimuksessa sovitut asiat pysyvät voimassa tilapäiseksi sovittua lomarahojen leikkausta lukuunottamatta.

Vientiteollisuus ajaa liittokierrosella, että 24 tunnin työajan lisäys ei poistuisi sopimuksista. Näkisittekö itse tämän tärkeäksi tällä hetkellä Suomen kansantalouden kannalta ja Etlan lukujen jälkeen?

– Näen kyllä sen tärkeäksi, että tehdään sellaisia ratkaisuja kaikilla tasoilla, jotka edistävät työllisyyttä, koska siinä vaiheessa, jos se lähtee heikkenemään, silloin myös hallituksen kunnianhimoiset tavoitteet valuvat kauemmaksi. Uskon kyllä, että meillä yleensä ovat työmarkkinajärjestöt päässeet hyviin sopimuksiin.

Liputtaisitteko itse sen puolesta, että 24 tuntia säilyisi?

– Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat siitä. Minä toivon, että tulevat hyvään tulokseen kotimaisen työllisyyden ja viennin edistämisen kannalta. Minusta ei ole asiallista, että poliitikot puuttuvat työmarkkinaneuvotteluun, koska valtio ei ole siinä osapuolena, Kulmuni vastaa.

“Ennenaikaisia ja turhanpäiväisiä.”

Keskustan puheenjohtajakamppailuun on vaadittu omienkin taholta enemmän tunnetta ja nykyistä railakkaampia kannanottoja. Vastakkain ovat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Kulmuni.

– Meillä on kuitenkin vaali. Kaikilla puolueilla ei ole edes vaalia ollut. Kyllä minä luulen, että tässä kampanjakierros etenee, niin tunnelma tiivistyy. Kyllä yleensä aina puoluekokouksessa on ollut tunnelma katossa.

Kulmuni ei ota kantaa siihen, olisiko mahdollista, ettei hän ottaisi lainkaan valtiovarainministerin paikkaa, jos tulisi valituksi keskustan puheenjohtajaksi.

– Tämä ei ole mikään ministeripörssi. Minä olen pyrkimässä kansaliikkeen johtoon. Kaikki ministerispekulaatioihin liittyvät asiat ovat minusta aivan ennenaikaisia ja turhanpäiväisiä. Kysymys on keskustasta, ei ministereistä, Kulmuni kuittaa.

Nykyinen valtiovarainministeri on Mika Lintilä (kesk.).

Demokraatti haastatteli elinkeinoministeri Katri Kulmunia tänään Vantaan Tikkurilan kirjastossa, jossa hän oli esittelemässä kansalaisille hallitusohjelmaa yhdessä työministeri Timo Harakan (sd.) kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE