Työmarkkinat
13.3.2020 08:27 ・ Päivitetty: 13.3.2020 08:27
”Palkkarahoja saattaa vapautua vuodessa jopa 18 miljoonaa euroa” – JHL haluaa korotuksia erityisesti tehtäväkohtaisiin palkkoihin
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ajaa meneillään olevissa kunta-alan sopimusneuvotteluissa palkkaohjelmaa, joka korottaisi nimenomaan nais- ja matalapalkkaisten alojen tehtäväkohtaisia palkkoja.
Liiton mielestä palkkaohjelmaan on tärkeä, koska eläköitymistahti kunta-alalla on nopea ja työvoimapula erityisesti naisvaltaisilla aloilla jo nyt olemassa. JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mielestä kunnat eivät voi lakaista tätä asiaa maton alle.
Keva arvioi, että kymmenen vuoden sisällä kunta-alalta jää eläkkeelle lähes 170 000 henkilöä. Se on liki kolmasosa kaikista kuntatyöntekijöistä.
Niemi-Laine muistuttaa, että valtaosa eläkkeelle jäävistä on ansainnut kaikki kokemuslisät. He ovat usein myös edenneet pitkän kokemuksen ansiosta vaativiin työtehtäviin.
– Suurin osa vapautuvista työpaikoista täytetään nuorilla henkilöillä, joille ei vielä makseta kokemuslisiä ja tehtäväkohtaiset palkatkin ovat alempia kuin pitkään töissä olleilla. Palkkoihin tarkoitettua rahaa siis jää ikään kuin käyttämättä. Tämä raha pitäisi sijoittaa ajamaamme palkkaohjelmaan, jolla korotettaisiin nais- ja matalapalkkaisten alojen tehtäväkohtaisia palkkoja, JHL:n puheenjohtaja perustelee.
Palkkaohjelma perustuisi kunta-alan nopeaan eläköitymistahtiin. Ohjelman pohjaksi kiinnitettäisiin määrätyn vuoden palkkasumma, ja siitä laskettaisiin yhden kolmasosan poistuma. JHL:n mukaan näin saadusta palkkasumman kolmasosasta sovittaisiin käytettäväksi tietty prosentti nais- ja matalapalkkaisten alojen tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin.
– Palkkarahoja vapautuu vuosittain, kun työntekijöitä jää eläkkeelle tai poistuu muille aloille. Haluamamme palkkaohjelman rahoitus turvataan säästyneillä palkkarahoilla, joita vuodessa saattaa vapautua jopa 18 miljoonaa euroa, Niemi-Laine laskee.
Lisää aiheesta
Kunta-alalla eläköityy vuosittain noin 16 000 henkilöä, mutta uusia työntekijöitä palkataan vain noin 2/3 eläkkeelle jääneiden määrästä.
– Palkkojen korjaamiseen ja samapalkkaisuuden edistämiseen tarvitaan 2,5 prosenttia, jotta vääristymät saadaan korjattua. Alojen vetovoimaisuus aivan varmasti lisääntyisi, kun niiden tehtäväkohtaisia palkkoja korotettaisiin. Palkkaohjelmalla olisi varmasti positiivinen vaikutus myös työhyvinvointiin ja sairauspoissaoloihin, Niemi-Laine toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
15.1.2020 10:25
Kuntien kirjasto-, kulttuuri- ja nuorisotoimen asiantuntijat halutaan ylös palkkakuopasta – liitto vaatii kattavaa palkkaohjelmaa
Työmarkkinat
3.9.2019 09:57
Kuntatyönantajat torppaa vaateet sote-alan palkankorotuksista – ”Samalla rahalla rekrytoitaisiin lähes 16 000 uutta sairaanhoitajaa”
Politiikka
10.1.2018 13:46
”Olemme jäljessä kokonaispalkkakehityksestä” – kunta-alan työntekijät haluavat myös kompensaation menetetyistä lomarahoista
Politiikka
4.9.2017 12:50
”Myrskyisä syksy ja talvi varmasti tulee” – matalapalkkaiset julkisen sektorin naiset eivät suostu enää ”lapsipuolen” asemaan