Nyheter

Pia Kauma återvaldes enhälligt till ordförande för OSSE:s parlamentariska församling

OSSE:s parlamentariska församling
Generalsekreterare Roberto Montella, parlamentariska församlingens ordförande Pia Kauma och ordförande Ian Borg på OSSE:s möte i Bukarest.

OSSE:s parlamentariska församling återvalde riksdagsledamot Pia Kauma (Samlingspartiet) till församlingens ordförande i Bukarest den 3 juli. Kauma åtnjöt ett så brett stöd bland parlamentarikerna att inga motkandidater ställdes upp.

ABL

 

 

– Även de konservativa och partigruppernas vänstra kant stödde min kandidatur, vilket jag är särskilt nöjd med, beskriver Kauma.

Församlingens huvudteman var Rysslands anfallskrig mot Ukraina, situationen i Moldavien och konflikten i Mellanöstern med återverkningar.

– Jag vill vara inkluderande i min verksamhet. I många länder råder för närvarande en polariserad politisk atmosfär, så det är viktigt att diskutera säkerhetsfrågor tillsammans, med alla politiska grupper.

Livliga anföranden under sessionen om läget i Mellanöstern

Nästa år har det gått 50 år sedan OSSE:s Helsingforsslutakt, och Finland blir ordförande för det mellanstatliga OSSE.

– Mitt och utrikesminister Elina Valtonens ordförandeskaptandem kommer att sätta fokus på behovet av att respektera de gemensamma principer som överenskommits i Helsingfors 1975, sade Kauma i sitt tacktal till församlingen.

Också situationen i Mellanöstern togs upp under sessionen. Vid tisdagens plenum fördes en debatt om läget i Mellanöstern, och också parlamentet Knesset, från OSSE:s partnerland Israel, höll ett anförande under debatten.

– Kriget mellan Israel och Hamas och riskerna för att det utvidgas är för närvarande ett centralt bekymmer för politikerna, vilket ställvis märktes i känslosamma och till och med livliga anföranden. Vi kommer att fortsätta att följa situationen i Mellanöstern i församlingen, konstaterar hon.

Ryssland försöker kapa narrativet åt sig

I Bukarests session den 29.6-3.7 deltog 225 parlamentariker från olika delar av OSSE-området. Värdlandet Rumänien beviljade inte ryska eller belarusiska parlamentariker visum, så representanter för dessa länder var inte närvarande vid sessionen.

Ryska duman meddelade på onsdagen i ett uttalande att den lägger sitt deltagande i OSSE:s församling på is.

– Detta var Rysslands sätt att vända narrativet till sin egen fördel. Ryssland protesterade genom sitt beslut mot att landets parlamentariker inte fick visum till Bukarestsessionen eller till många tidigare sessioner. Rysslands delegation kommer sannolikt inte heller att få visum till vår höstsession i Dublin i början av oktober. Alla medlemsländer bjuds in till våra sessioner, men det är värdstaten som bestämmer vem som får visum, beskriver Kauma.

Ukraina, spänningarna i Georgien och krisen i Gaza i Bukarestresolutionen

Kauma hade också flera bilaterala möten i Bukarest. Hon träffade talmännen i det rumänska parlamentets överhus och underhus samt Rumäniens utrikesminister och OSSE:s ordförande Ian Borg.

Kauma träffade bilateralt delegationer från bland annat Förenta staterna, Israel, Serbien, Albanien, Grekland, Montenegro, Island, Estland, Litauen, Lettland, Polen, Georgien, Turkmenistan, Moldavien, Kanada, Storbritannien och Schweiz samt representanter för det mellanstatliga OSSE.

Sessionen godkände också församlingens årsbudget, valde tre vice ordförande, tjänstemännen i tre utskott och generalsekreterare Roberto Montella till en ny mandatperiod på fem år.

Sessionen avslutades med en Bukarestresolution på drygt 80 sidor med politiska rekommendationer till medlemsländernas regeringar. Resolutionen lyfter bland annat fram parlamentarikernas oro över Rysslands utdragna anfallskrig mot Ukraina, den politiska situationen i Georgien och den humanitära krisen i Gaza.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE