Nyheter

Piia Elo på SDP:s partifullmäktigemöte: “Förändringen görs nu”

Jukka-Pekka Flander
Piia Elo höll öppningstalet på SDP:s partifullmäktigemöte i Tammerfors.

Innan Piia Elo, ordförande för SDP:s partifullmäktige, öppnade fullmäktigemötet i Puistotornis festsal i Tammerfors, sade Ilmari Nurminen, ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige, några välkomstord.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Nurminen påminde om Tammerfors status som Nordens största inlandsstad och att staden alltid har varit Finlands största industristad.

– En stark industri är hörnstenen i vår stads ekonomi, sade Nurminen och nämnde bl.a. försvarsindustrins och nya teknologiers betydelse för dagens Tammerfors. Han påminde också om betydelsen av stadens offentliga bastur när han hälsade partifullmäktigemedlemmarna och deltagarna i partiets organisationsdagar välkomna i Tammerfors.

Enligt Nurminen präglas Tammerfors av modiga investeringar riktade mot framtiden och nämnde bland annat spårvägen och Nokia Arena.

– Budgeten godkändes enhälligt i Tammerfors, bedyrade Nurminen när han påpekade hur smidigt samarbetet i staden fungerar över partigränserna.

Nurminen påminde också om att Birkalands valkrets hörde till de valkretsar där SDP var störst i riksdagsvalet i april och att partiet fick sex riksdagsledamöter från Birkaland i det valet.

Ilmari Nurminen hälsade de närvarande välkomna å Tammerfors stads vägnar. (Foto: Jukka-Pekka Flander)

När Piia Elo inledde öppningstalet, passade hon på att gratulera alla som hade valts till partifullmäktige.

– Vi har tre val framför oss där vi kan främja ett jämlikt, solidariskt och rättvist Finland och Europa, påminde Elo om vad partiet står inför de två kommande åren och syftade på presidentvalet 2024, EU-valet 2024 samt välfärdsområdes- och kommunalvalet 2025.

Elo hoppades att SDP:s partifullmäktige tar an uppdraget med enighet och så att partifältets röst hörs i beslutsfattandet.

– Jag hoppas att vi tillsammans representerar den stora grupp som varje dag främjar socialdemokratin i kommuner, välfärdsorganisationer, distriktsorganisationer och partiavdelningar.

Enligt Elo lever vi i en tid där folk är konfunderade i och med att det har uppstått en tudelning i vi och de andra. Hon påminde om att regeringen Orpos nedskärningar drabbar framtiden.

– De saker där regeringen borde agera och vara stark och handlingskraftig är socialt ansvar och fungerande åtgärder för att stoppa klimatförändringen och naturförlusten. Ty förändringen görs nu och hela tiden, inte genom att vänta på nästa regeringsperiod.

Elo påminde också om det prekära läget på arbetsmarknaden.

– Regeringen i landet har valt att bryta sönder arbetsmarknaden som skyddar de lågavlönade, de nya i arbetslivet och de i svagare ställning samt inger stabilitet och internationellt förtroende, sade Elo. Hon varnade för att regeringens åtgärder kommer att försvaga arbetsmarknadens förutsebarhet och investerarnas villighet att investera i Finland.

Enligt Elo bör partifullmäktige finnas till som stöd för partiledningen och föra en skarp diskussion om hur socialdemokratin ser ut på fältet. Hon påminde om vikten av att socialdemokratin syns och hörs och får understöd.

– För nu om någonsin behöver världen en stark socialdemokrati, jämställdhet, rättvisa, solidaritet och en möjlighet till frihet.

Elo påminde om att diskussionen i partifullmäktige bör föras öppet, konstruktivt och med respekt för varandra.

– Det är viktigt att föra fram oron som byggandet av välfärdsområden väcker i oss som sitter i välfärdsområdens fullmäktige. Hur kan vi bygga och förnya tjänster när det har blivit så mycket att hinna ikapp i en föränderlig värld och tidtabellerna för anpassningsåtgärderna hotar förverkligandet av investeringsbehov? frågade sig Elo och undeströk att välfärdsområdena är underfinansierade.

– Nu måste vi ta hand om framtiden, våra barn och unga. Vi måste se till att alla barn och ungdomar kan bygga en god framtid för sig själva.

Enligt Elo gäller det att stöda partiets oppositionspolitik och föra en diskussion om hur socialdemokratin bygger Finland och främjar solidariteten och freden i en ostabil värld.

– Och framför allt, för vår del ska vi se till att Finlands nästa president representerar våra värderingar, samförstånd och stabilitet såväl i Finland som i världen, konstaterade Elo.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE