Huvudnyheter

Pinja Perholehto om Polen: “EU:s institutioner ger en möjlighet att påverka”

Foto: Jenni Lang
Pinja Perholehto är ordförande för Socialdemokratisk ungdom.

Socialdemokratisk ungdom har fördomt de nya restriktionerna mot aborträtten i Polen och meddelade sitt stöd till onsdagens stöddemonstration i Helsingfors.  ABL frågade ungdomsförbundets ordförande Pinja Perholehto om utsikterna gällande demokrati och mänskliga rättigheter.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Perholehto kommenterade att de statliga myndigheterna i vissa länder som Polen och Ungern har blivit alltmer värdekonservativa. I Polen fanns det en strävan att lägga ner sexualundervisningen från regeringens sida och där tog EU starkt ställning. Överhuvudtaget tror Perholehto att EU är den viktigaste kanalen genom vilken man kan påverka människorättsfrågorna i dessa medlemsländer.

 

– Den här utvecklingen har förekommit redan länge och aborträtten har varit en viktig fråga. Den polska regeringens strävan att få sina egna domare i domstolarna har eroderat domstolarnas oberoende. Vad som händer med aborträtten i Polen har paralleller till vad som håller på att ske i USA.

 

I Polen har man kunnat göra abort om fostret är allvarligt skadat men nu har författningsdomstolen kommit fram med nya bestämmelser som kan leda till vad som är att betrakta närmast ett totalförbud.

 

– Nu gäller aborträtten i Polen bara i fall av våldtäkt och incest och om moderns liv är i fara. De lagliga fallen kommer att minskas till två procent. Det har redan nu varit många som har gjort abort olagligt eller i utlandet. Olagliga aborter leder till hälsorisker om aborten sker i ohygieniska förhållanden eller av personer som saknar kompetens som ofta är fallet i utvecklingsländerna, påpekar Perholehto.

 

Fast Finlands dåvarande utrikesminister Timo Soini demonstrerade mot aborträtten när han var i ämbetet, ser Perholehto optimistiskt på situationen gällande aborträtten i Finland.

 

– Vad Soini gjorde var helt emot Finlands linje. Vi har en relativt bra situation här i landet. Man ska själv få bestämma om sin egen kropp och abort är något som ska ske kontrollerat, vidhåller Perholehto.

 

Medborgarinitiativet Egen vilja 2020 som vill utöka aborträtten ytterligare i Finland har samlat 50 000 underskrifter.

 

– Demonstrationer mot vad som sker i Polen har hållits runt om i Europa. Men det räcker inte att man visar sin solidaritet. EU:s institutioner ger en möjlighet att påverka läget i Polen. EU har också förr tagit ställning till vad som sker där. Finansieringen som EU:s medlemsländer får måste i sista hand vara beroende av att man respekterar demokrati och mänskliga rättigheter, säger Perholehto.

 

Demokratifrågor som domstolarnas oberoende är lättare att konstatera och Perholehto tror att EU kan via dem påverka lättare, medan människorättsfrågorna är oftare sådana där tolkningsutrymmet gällande EU:s grundfördrag är större.

 

– Också försöken att begränsa mediernas oberoende är sådant som direkt påverkar demokratin. Polen och Ungern har haft en tendens mot auktoritär riktning där Ryssland är ett tydligt exempel på minskad yttrandefrihet. Situationen i dessa länder och i Belarus är en viktig mätare på hur det går med demokratiutvecklingen i vårt närområde.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE