Internationellt

Protester fortsätter på Serbiens gator under veckoslutet över litiumgruva

Wikimedia Commons
Serbiens president Aleksander Vučić med Sloveniens premiärminister Robert Golob.

Under veckan har gatorna i Belgrad fyllts med demonstrationer mot regeringens planer på att öppna en litiumgruva i Jadardalen. Pressen på Aleksandar Vučićs regering fortsätter stiga.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

Gröna aktivistgrupper har sammankallat till en större protest inför lördagen (10 augusti). Målet är att fortsättningsvis lägga press på regeringen över planer om att öppna en litiumgruva i Jadardalen, västra Serbien.

Serbien förutspås ha 1,2 miljoner ton i litiumreserver. Aleksander Vučić, Serbiens president, avbröt ett litiumprojekt i landet 2022 efter månader av protester. Men efter ett beslut från författningsdomstolen som förklarade att projektets avbrytande var olagligt, beslöt Vučićs regering att låta projektet framskrida. Projektet kommer att ledas av den brittisk-australiska gruvindustrijätten Rio Tinto.

Bara några dagar efter beslutet skrev Vučić under ett samförståndsavtal med EU-kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič i Belgrad. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltog också i mötet där han uttryckte att projektet “skapar nya möjligheter i värdekedjan, ger möjligheter till nya jobb, inte bara när det gäller gruvdrift utan även i andra steg av förädlingen och kopplar Serbien till framtidens transportsystem, som måste fungera utan koldioxidutsläpp”.

Trots att toppmötet med EU tydligt betonade vikten av att minska på skadliga konsekvenser för miljön, är gröna grupper i Serbien oroliga. Protester har pågått under hela veckan i huvudstaden och Association of Environmental Organisations of Serbia (SEOS) och Eko Straža (två av de största gröna organisationerna i landet) kommer att ordna en större protest under lördagen. Eko Straža skrev på X att “det är dags för folket att förenas, för att när de är förenade kan de inte besegras”.

Protesterna är också delvis sporrade av ökat motstånd till Vučićs regering. Hans parti (Serbiens progressiva parti), har haft makten i landet sedan 2012. Vid årsskiftet fylldes Belgrad med protester mot valresultaten som ansågs vara odemokratiska.

Europa fortsätter söka litium på hemmaplan

Den ökade efterfrågan om råvaran för bland annat elbilsbatterier, samt elektronik för digitaliseringen har väckt frågor om det skulle vara möjligt att skapa ökad litiumproduktion inom Europa. Enligt European Automobile Manufacturers Association registrerades det 1,5 miljoner nya elbilar i Europa i fjol. Efterfrågan på litium förväntas vara 18 gånger högre 2030 och 50 gånger högre 2050 än för tillfället i EU. Marknaden växer och de länder som exporter litium (till exempel Kina, USA, Chile, Argentina), tjänar på det.

Europa vill inte bara tjäna ekonomiskt på litium, men strävar även efter att skapa ett hållbart regionalt utbud på råvaran som kommer att leda den gröna omställningen. Därtill kan ett långsiktigt utbud på litium påverkas av geopolitiska spänningar och den nya marknadskonflikten med Kina över elbilsimport.

Akten om kritiska råvaror i EU har också klassat litium som en kritisk råvara i den gröna omställningen sedan 2023.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE