Opinion

Psykoterapiutbildningen bör reformeras så att den blir avgiftsfri och mer tillgänglig

Foto: Jukka-Pekka Flander
Det är skamligt att den lagstadgade rätten till vård inte förverkligas, skriver riksdagsledamot Johan Kvarnström.

Maria Sundblom Lindbergs viktiga kolumn i Hufvudstadsbladet (20.2.2021) är aktuell varje dag fram till att problemet med bristen på psykoterapeuter är åtgärdat. Det är skamligt att den lagstadgade rätten till vård inte förverkligas och att situationen inte behandlas som akut i politiken och samhällsdebatten. Behovet ser ju tyvärr ut att öka.

Johan Kvarnström

 

 

Grundproblemet är att utbildningen idag formellt är en fortbildning – och en dyr sådan. De yrken som behövs i samhället ska samhället också garantera utbildning till.

 

För en tid sedan skrev jag tillsammans med kollegan Matias Mäkynen (SDP:s vice ordförande) om att vi måste se till att det utbildas fler psykoterapeuter så att rätten till vård förverkligas.

 

En viktig åtgärd kunde vara att göra utbildningen avgiftsfri med en riktad offentlig satsning. I nuläget kostar nämligen en utbildning i psykoterapi upp till 50 000 euro. Få vill eller kan satsa så mycket ur egen ficka eller har en arbetsgivare som är beredd att betala.

 

Därför valde vi att lämna in ett skriftligt spörsmål som styrdes till omsorgsminister Krista Kiuru. Ministern delar vår oro och i svaret framkommer det att social- och hälsovårdsministeriet är medveten om situationen. Vår önskan om en statlig utbildningsersättning bedöms däremot inte kunna förverkligas så länge som utbildningen ses som en fortbildning. Men det finns en ljusning, ett hopp.

 

Det pågår en utredning om att kartlägga reformbehoven i anslutning till psykoterapeututbildningen inklusive utbildningens studieadministrativa ställning, styrning och finansiering. Och denna utredning finner Kiuru viktig.

 

Reformbehoven kommer att behandlas i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet och universiteten samt konsortiet för universitetens psykoterapeututbildning.

 

Det är viktigt att tillsammans hitta lösningar som leder till att fler söker och slutför en psykoterapiutbildning. Det finns alla skäl att påskynda reformarbetet. Läget är verkligen akut, inte minst bland svenskspråkiga i landet.

 

Johan Kvarnström

riksdagsledamot (SDP)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE