Ulkomaat
26.2.2018 16:03 ・ Päivitetty: 26.2.2018 16:03
Puola juoksee aikaa vastaan oikeuslaitoskiistassa – jatkuuko poikkeuksellisen artiklan soveltaminen?
Puolalla on vielä kuukauden päivät aikaa vakuuttaa komissio, jos se haluaa päästä eroon sanktioista, joita se uhkaa saada kyseenalaisista oikeuslaitoksen uudistuksista.
EU-maiden ministerit keskustelevat tiistaina ensimmäistä kertaa komission joulukuisesta päätöksestä aktivoida ainutlaatuinen oikeusvaltiomenettely.
Puolaa uhkaa järeimmillään äänioikeuden menetys EU:ssa, koska maassa on toteutettu uudistuksia, jotka heikentävät oikeuslaitoksen riippumattomuutta.
EU-maiden ei odoteta vielä tiistaina tekevän päätöksiä, koska Puolalla on maaliskuun loppuun asti aikaa antaa selvityksensä komissiolle. Komissio on luvannut perua artikla 7:n aktivoinnin, jos maa tulee sitä vastaan.
Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasi Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin viimeksi perjantaina epävirallisen huippukokouksen kulisseissa.
– Olen melko optimistinen, että löydämme yhteisen pohjan, Juncker kuvaili jälkeenpäin ja kertoi uudesta tapaamisesta lähiviikkoina.
Puolan ja EU:n vuoropuhelun kerrotaan vilkastuneen, kun maan pääministeri vaihtui joulukuussa.
Lisää aiheesta
Artikla 7:ää ei ole aktivoitu koskaan aiemmin. Komissio päätyi menettelyn käynnistämiseen, koska sen mukaan on selvä vaara, että Puola loukkaa vakavasti oikeusvaltioperiaatetta.
Suomi on valmis ”harkitsemaan tarvittavia toimia”, jos edistystä ei tapahdu.
Puola ja Unkari ovat vastustaneet sanktioiden kaltaista linkitystä.
Samaan aikaan keskustelua käydään siitä, miten rakenne- ja aluerahat saataisiin linkitettyä yhteisten arvojen ja päätösten noudattamiseen.
Merkittävät tuen saajat Puola ja Unkari ovat vastustaneet sanktioiden kaltaista linkitystä.
Toinen vaihtoehto on sitoa rahoitus hyviin suorituksiin tai siihen, kuinka paljon maa on kuormittunut esimerkiksi maahanmuuttokriisistä. Positiivisesta linkityksestä on puhunut muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Erään näkemyksen mukaan keskustelu ehdollisuudesta olisi ennen kaikkea poliittista. Se että ehdollisuus nousee esiin juuri nyt, voi olla herätys oikeusvaltio-ongelmien kanssa rimpuileville maille.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
26.2.2018 12:44
Beast from the East kurittaa koko Eurooppaa – arktisia oloja saadaan ihmetellä jopa Välimerellä
Politiikka
24.2.2018 09:30
Iso osa EU-maista valmiina maksamaan lisää – pääministeri uskoo ehdollisuuden lisääntyvän
20.2.2018 10:36
EU-tuomioistuimen asiamies vahvistaa: Puolan toiminut lainvastaisesti
Politiikka
14.2.2018 17:17
Euroopan komissio haluaa EU:n johtoon superviran – esitystä perustellaan tehokkuudella ja selkeämmällä julkikuvalla
Ulkomaat
6.2.2018 11:37
Uusi laki kuohuttaa: Natsien keskitysleirien kutsuminen puolalaisiksi voi tuoda jopa 3 vuoden tuomion
Politiikka
10.2.2018 11:04
Itävallan ja Turkin tulehtuneet välit eivät ole vaikuttaneet Suomen harjoitustoimintaan Naton kanssa