Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ex-puoluesihteeri kirjoitti 10 päivää erokirjettään – ”Ylitsevuotavaa likasankomäärää ei ole tullut niskaan”

Näyttäisi siltä, että tässä on enemmän ymmärtäjää kuin tuomionantajaa, Vasemmistoliitosta eroava ja SDP:hen siirtyvä Marko Varajärvi sanoo maanantaina Demokraatille.

– Kyllä minä sen näin äkkisilmäyksellä katson, että sellaista ylitsevuotavaa likasankomäärää ei ole kaadettu niskaan, loppujen lopuksi palaute on ollut ymmärtäväinen, hän jatkaa.

Hän ilmoitti 5.8. blogipostauksessaan jättävänsä Vasemmistoliiton ja liittyvänsä SDP:hen. Varajärvi toimi Vasemmistoliiton puoluesihteerinä kesäkuusta 2013 kesäkuuhun 2016, muttei tavoitellut enää jatkokautta. Syyskyyn alusta Tornionlaakson neuvoston toiminnanjohtajana aloittava Varajärvi on tällä hetkellä isyyslomalla ja keskittyy hoitamaan pientä lastaan.

Liittymispapereiden täyttäminen SDP:hen on paraikaa työn alla.

Jonkun verran Varajärvi on seurannut sosiaalisen median kautta, millaista palautetta puoluevaihto herättää. Jotkut ovat sanoneet, että toveruus ei kestä asiaa. Toiset taas katsovat, ettei anteeksi tarvitse pyydellä ja näkevät Varajärven perustelleen entisen puoluekotinsa jättämisen hyvin.

– Muutamia, vajaa kymmenen on sellaista, että perässä tullaan, viitaten puoluevaihdokseeni. Sellaistakin henkeä on liikkeellä, Varajärvi sanoo, muttei toisaalta usko mihinkään valtavan laajaan peesaajien joukkoon.

– Nämä ovat kuitenkin niin henkilökohtaisia asioita ja jokainen joutuu tekemään päätöksen omista lähtökohdistaan käsin.

Lisää aiheesta

Isyyslomakeskustelu oli jonkinlainen viimeinen niitti.

Marko Varajärvi kertoo, että ajatus uudesta puolueesta kehkeytyi pääkopassa pikku hiljaa. Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, mikä aiheutti lopullisen päätöksen syntymisen. Toisaalta hän kuitenkin viittaa blogikirjoitukseensa, jossa hän kertoi puolueen sisällä hänen isyyslomistaan käydyn keskustelun olleen jonkinlainen viimeinen niitti.

Viimeperjantaista postaustaan SDP:hen siirtymisestä hän ei kirjoittanut hetken päähänpistosta. Hän palasi tekstiin useaan kertaan peräti noin kymmenen päivän aikana.

– Teksti on pitkän pohdinnan tulos. Ei se tullut yhdeltä istumalta, se on aika moneen kertaan väännetty ja käännetty. Yritin olla mahdollisimman selväsanainen, ettei asia jäänyt epäselväksi.

Ei tiedusteluja, päätös oli itsenäinen.

Suomessa äänestäjät ovat yhä liikkuvampia. Viime aikoina on nähty myös muutamia poliitikkojen puolueloikkia. Varajärvi ei pidä mahdottomana ajatuksena, että puolueen vaihtamiset voisivat olla jatkossakin lisääntymään päin.

– Liikehdintää tässäkin suhteessa kenties nähdään tulevaisuudessa enemmän.

Varajärveä ei tiedusteltu SDP:hen eivätkä mitkään muutkaan puolueet olleet hänen perässään. Hän kertoo tehneensä vaihdospäätöksensä itse.

– Toki heittoja tulee aina puolihuumorilla varmaan jokaisesta puolueesta.

– Luulen, että kaikille on ollut selvästi nähtävissä, että ei minun kohdalla kumminkaan aidosti mitään muuta vaihtoehtoa kuin SDP ollut.

Vasemmistoliitto on muuttunut puolueena. Viime vaaleissa sitä äänestävien johtajien ja ylempien toimihenkilöiden äänestäjien määrä on kohonnut suurin piirtein samassa tahdissa kuin työntekijäänestäjien määrä on pudonnut.

Vasemmistoliiton puoluesihteerinä toimiessaan Varajärvi kuuli kritiikkiä, jonka mukaan puolue on unohtanut perusduunarin ja mennyt yhä enemmän akateemiselle puolelle. Varajärvi viittaa ex-puolueensa unohdettuina etenkin tehdastyöläisiin ja raskaan teollisuuden työntekijöihin.

Käsi sydämellä, tässä myllerryksessä en näe itseäni ehdokkaana.

Vasemmistoliiton johtavia hahmoja Varajärvi ei kritisoi nimeltä. Hän haluaa noudattaa filosofiaa, jossa pidättäydytään asiassa ja vältetään puuttumasta suoraan henkilöön.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleihin hän palaa sen verran, että silloin Vasemmistoliiton elvyttävää talouspolitiikkaa korostettiin puoluesihteerin mielestä tavalla, joka oli akateemista eikä ihmisten arkielämässä kiinni.

Varajärvi on juuri lukenut Pohjola Sanomista, miten monen lappilaisen koululaisen lukukausi alkaa väistötiloissa. Puhe elvytyksestä olisi hänen mukaansa pitänyt tuoda esimerkiksi homekoulujen korjaamiseen.

– Kun mennään puoluetenttiin ja on puoluepäivä, et voi puhua elvytys-asiaa kovin ylätasolta, Varajärvi toteaa, mutta muistuttaa, että silloinen puoluejohtaja Paavo Arhinmäki nojasi siihen, mihin puolueohjelmassa ja -elimissäkin uskottiin.

Varajärven loikasta ensimmäisenä uutisoinut Pohjolan Sanomat kertoi, ettei tämä aio osallistua kovin aktiivisesti uuden puoluekotinsa politiikkaan. Demokraatille Varajärvi vahvistaa saman, eli ettei ole seuraavissa kuntavaaleissa käytettävissä. Suoraa vastausta saa kuitenkin jonkin verran tingata.

– En nyt ihan oikeasti käsi sydämellä niin tässä myllerryksessä näe itseäni ehdokkaana, hän sanoo ja viittaa uuteen työhön, lapsen hoitamiseen ja Pohjois-Suomeen asettumiseen.

Mihinkään takariviin hän ei kuitenkaan aio politiikassa siirtyä.

– Paloa yhteiskunnalliseen ja puoluepoliittiseen vaikuttamiseen on.

Eduskuntavaali- ja maakuntavaaliehdokkuuksiakin Varajärvi pitää tällä hetkellä epätodennäköisinä. Niiden mahdollisuutta hän ei kuitenkaan sulje täysin pois.

– Eihän sitä ikinä tiedä. Mutta kentän nosteen pitää olla kovempi kuin oma pyrky, mikä pätee aika moneen asiaan. Perhe ja ansiotyö ovat nyt ykkösasia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE