Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Purra vastaa SAK:lle: ”Ei ole sairaussakkoa, ei myöskään potkulakeja tai nujertamista”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan SAK:n ja muutkin ay-puolen johtajat ovat koko kesän ja syksyn ymmärtäneet joko tahallaan tai tahattomasti väärin hallitusohjelman kirjaukset.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Purran pitkä kirjoitus on vastaus palkansaajakeskusjärjestö SAK:n liitoille, jotka ilmoittivat eilen aloittavansa työtaistelutoimet vastustaakseen Petteri Orpon (kok.) hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämäheikennyksiä.

– Vaikka liittojen elimellinen yhteys vasemman laidan politiikkaan on aina ollut selvää, ovat viime kuukaudet riisuneet viimeisetkin naamiot. Liittojen kova oppositiopolitiikka on antanut varsinaiselle demarijohtoiselle eduskunnan poliittiselle oppositiolle tilaa keskittyä muihin asioihin, Purra kirjoittaa.

Hän vakuuttelee, että kenenkään ei tarvitse tulla sairaana töihin, ”ei nyt eikä tulevaisuudessa”.

– Kenenkään sairausajan palkkaan ei tule automaattisesti leikkauksia. Tällainen väite on yksinkertaisesti valetta. Täytyy muistaa, että sairausloma-ajan palkasta on jo nykyisellään mahdollista sopia lähes kaikilla aloilla toisin.

– Ei ole sairaussakkoa, mutta ei myöskään potkulakeja tai nujertamista, Purra jatkaa.

PAIKALLISESTA sopimisesta valtiovarainministeri toteaa, että se toteutuu Teollisuusliiton sopimuksen mukaisesti laajentamalla paikallista sopimista järjestäytymättömiin yrityksiin.

Liiton sopimuksen mukaisesti niissä yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä, henkilöstö valitsee neuvottelijan keskuudestaan, ja tällä on samat oikeudet ja irtisanomissuojat kuin liittojen luottamusmiehillä, hän korostaa.

– Sen lisäksi sovittiin, että heille annetaan tarvittava koulutus. Miksi tämä liiton oma esitys ei kelpaa?

Purran mukaan yleissitovuus säilyy nykylaajuudessaan, ja valtakunnallisten liittojen rooli yrityskohtaisten työehtosopimusten osapuolena korostuu.

PURRA pitää hyvin tärkeänä, että kolmikantaiset neuvottelut käydään aitoina ja yhteisiä nimittäjiä etsien. Hänen mukaansa hallitus on tähän valmis, mutta vastaavaa halukkuutta hän ei ole nähnyt työntekijäliittojen suunnalta.

– Olen havainnut vääristelyä, uhkailua ja poliittiselle oppositiolle kuuluvan toiminnan edistämistä. Pääministerin Kesärannassa järjestämässä tapaamisessa toivottavasti löytyy luottamukselle enemmän pohjaa, jotta tilanteesta päästään rakentavasti eteenpäin.

Julkisen talouden säästötarpeet ovat Purran mukaan selviä, ja hallituksella on täysi mandaatti toteuttaa ne.

– Terveelle uralle käännettävä julkinen talous on kaikkien etu, mutta ihan ehdottomasti se on erityisesti pienituloisen ja huono-osaisen etu.

2020-LUVUN työntekijä ei syty poliittisesta liittojen vastakkainasettelusta, valtiovarainministeri arvioi.

– Useimmat ymmärtävät, että työntekijän intressit, taloudellisen tilanteen vaikutus, mukaan lukien palkansaajan verotaakka ja ostovoima, ja pk-yrittäjien intressit kulkevat voimakkaasti samaan suuntaan eivätkä ole toisilleen vastakkaisia, kuten räikeä propaganda liian usein väittää.

Purra toteaa, että ”hallitusta ja perussuomalaisia voi toki vapaasti uhkailla ja sättiä, mutta olisi hyvä, että kritiikki kohdistuisi tosiasioihin”.

– Hallitus on demokraattisten vaalien tulos. Liittojen demari- ja vasemmistojohto sen sijaan ei ole saanut vaaleissa yhtään ääntä.

Purra näkee, että SAK:n julistuksen poliittinen osio oli lähes sanasta sanaan samasisältöinen kuin SDP:n kommentit budjetista. Hänen mielestään ”olisi erinomaista, mikäli poliittisten puolueiden jatkeena toimimista ei puettaisi työntekijöiden edun ajamiseen kaapuun”.

– En missään nimessä haluaisi, että SAK marssittaa jäsenensä lakkoihin ja mielenilmaisuihin väärillä hallitusohjelman tulkinnoilla ja puhtaasti puoluepoliittisin vaatein. Totuus paljastuu kuitenkin lopulta ja se voi olla pettymys jäsenille sekä aikamoinen tahra myös SAK:n uskottavuudelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE