Huvudnyheter
7.4.2025 12:05 ・ Uppdaterad: 7.4.2025 12:06
Qvintus svarar på Staffan Bruuns frågor
Journalisten Staffan Bruun har ställt frågor till kandidater i Helsingfors, dels genom att skriva en insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet 1.4.2025, dels genom att skicka frågor till enskilda kandidater.
Dimitri Qvintus kampanjchef Marko Varajärvi hade tagit emot Bruuns frågor och med både Qvintus och Bruuns tillstånd publicerar ABL frågorna med de svar som Qvintus har gett. Qvintus avslutar med att önska en skön kommande helg eftersom han svarade Bruun före helgen.
Qvintus: Hej Staffan, tack för dina frågor som du hade skickat till min kampanjchef Marko Varajärvi! Jag läste även din insändare och tyckte det var bra frågor och ett tankesätt som jag känner igen i mig själv också. Jag försöker svara kort på dina frågor och beskriva mina tankar.
Bruun: Stoppa gaturaseriet. Det kan inte vara nödvändigt att riva upp alla stans huvudgator, kapa träd och än bygga cykelvägar, än flytta på dem.
Qvintus: Jag håller helt med. Helsingfors slogan ”världens mest fungerande stad” känns ju som ett tragiskt skämt då man kör på Mannerheimvägen eller då man läser om planer att förstöra Backasgatan och trädallén där.
Bruun: Brunnsgatan är till för bilar, Norra Esplanaden för fotgängare. Låt det så förbli. Gör bara det absolut nödvändiga, undvik att överplanera och förstöra fungerade trafikleder som t.ex. Tavastvägen.
Qvintus: Bra tänkt och för tillfället ger det maximala resultat från trivsamhetens synvinkel. På längre sikt skulle jag vilja se Brunnsgatan utan bilar. Men: det går inte om man inte hittar politisk vilja och fatta nödvändiga beslut för att flytta trafiken under jorden. Om jag skulle själv få bestämma skulle jag göra Järnvägstorget (som i nuläget står tomt största delen av året) till en trevlig och grönskande miljö i liknande stil med den nya delen av Tölöviken. Jag skulle gärna se Järnvägstorget som ett parkaktigt vardagsrum för människor i alla åldrar – och att den skulle fungera som en vacker korridor mellan Kajsaniemiparken och Esplanaden. I Nice har man skapat en sådan miljö mitt i stan och det funkar fantastiskt. Men som sagt: allt detta är utopi så länge man inte är beredd att på riktigt flytta biltrafiken i en tunnel. Så länge som det inte finns politisk vilja så tycker jag likadant som du: Norra Esplanaden för fotgängare och Brunnsgatan för bilar.
Bruun: Sluta ändra på spårvagnarnas rutter, sluta byta nummer på spårvagnar mitt i körningen, skrota planerna på att dra spårväg på Topeliusgatan. Där går bussar, spårvagnarna må hållas på Mannerheimvägen. Sänk priserna, alla ska ha råd att åka kollektivt.
Qvintus: Håller med dig att det eviga ändrandet av spårarutter är huvudlöst. Priserna ska sänkas. Mitt tema är att möjliggöra A-zonsbiljett, dvs. att man inte tvingas köpa AB-biljett då man åker från Tölö torg till Hanken. I framtiden borde hela metrolinjen vara A-zon. Det skulle uppmuntra folk att lämna bilen hemma och åka billigare till centrum. Snabbare skulle det vara att till exempel arbetslösa och pensionärer med små inkomster skulle ha avgiftsfri kollektivtrafik.
Bruun: Lämna parker i fred. Barn ska leka i dem med leksaker, inte vuxna med sina traktorer och lastbilar. En lekpark behöver sandlåda, gungor och någon klätterställning. Det borde gå att ordna på några dagar, inte några år. Stoppa den planerade stängningen av Hesperiaparken. 5,6 miljoner ska det kosta att separera hundägare från cyklister. Behövs inte, bägge ryms bra i parken.
Qvintus: Håller med dig. Tidsperspektivet på sist och slutligen enkla saker är ofta vansinnigt långt. Jag har själv två små barn och vi går nästan dagligen till lekparken. Det är vanliga saker som intresserar mest och den viktigaste grejen i lekparken är ju barns fantasiförmåga.
Bruun: Dagis- och lågstadiegrupper ska vara små och drivas i separata enheter nära hemmen. I stora enheter trivs bobbor och både barn och vuxna insjuknar i onödan.
Qvintus: Håller helt med och kommer att göra allt som jag kan för att stoppa jättegrupper. Mitt äldsta barn är i dagis och jag har tidigare, då jag var yngre, jobbat som vikarierande lärare i grundskolor i Helsingfors och Esbo. Helsingfors ska ha råd med små dagis- och lågstadiegrupper. Och så klart nära hemmen.
Stora öppna platser i stan är bra för alla. Man behöver inte bygga överallt, redan nu finns ett överutbud kontorshus och hotell.
Qvintus: Håller med. Det är det som jag tänker med till exempel Järnvägstorget.
Inga fler köpcentra. Stäng de som är olönsamma och underlätta handeln i stadskärnan.
Qvintus: Det behövs verkligen inga fler.
Bruun: Det är inte hela världen om det vid rusning uppstår trafikköer på 15-20 minuter. Slopa planerna på tunnel från Busholmen till Västerleden. Trafiken löper redan nu rätt bra och om personbilar i större utsträckning tar vägen över Crusellbron finns två utvägar vilket räcker även om en ny Tallinnfärja börjar lägga till i Västra hamnen.
Qvintus: Bra sagt. 15-20 minuter (som man dessutom är medveten om) är inte hela världen. Jag har bott i Tyskland några lite längre perioder och där fick man se vad en Stau är. Det är beskrivande att man inte ens är redo att utreda lönsamhet och konsekvenser ordentligt för Hamntunnelns A-alternativ. Man bara fattade ett beslut att det är A som gäller. D-alternativet ville man inte alls utreda på samma sätt. Som tur börjar kampen först efter valet och jag kommer att göra allt som jag kan för att A-alternativet slopas. Jag kommer inte att acceptera en tunnel som riskerar/förstör naturvärden och begravningsplatsernas kulturhistoriska värden i Lappviken och dessutom förhindrar planläggning och markanvändning i Sundholmen.
Helsingfors är inte Los Angeles, motorvägar med ramper i alla väderstreck är dyra och överflödiga.
Qvintus: Sant. Dessutom äger majoriteten av helsingforsarna ingen bil.
Helsingfors är en fin stad som den är. Ändra därför så lite som möjligt. Den vanliga helsingforsaren, och turisten, lägger ett stort värde i att fritt få flanera på stan utan att ständigt mötas av avstängda gator, mullrande
traktorer och rykande asfaltsmaskiner. Vi lever nu, vi vill njuta av vår stad nu!
Qvintus: Exakt.
Bruun: Om Helsingfors har för mycket pengar och därför bygger existerande gator och parker på nytt så tycker jag som skattebetalare att staden kunde donera överskottet till finansministeriet för att avkorta statsskulden.
Qvintus: Jag känner en likadan frustration över de flesta ovannämnda saker. Ett politikersvar till detta skulle kanske vara att hellre gör vi saker smartare och inte betalar ännu mer till staten. (Tänker framför allt på sote-lösningen där Helsingfors, som skött sitt väldigt bra, blir straffad av staten.) Så med den här frågan håller jag inte med, men förstår nog hur du menade det.
Jag försökte vara kort och tydlig med mina svar. Om det finns nånting som du funderar eller som jag formulerade oklart så är det bara att be mig förklara bättre eller sen att ringa mig! Tack för dina frågor och bra tankar. Önskar dig en trevlig kommande helg! Vänligen, Dimi
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.