Politiikka
29.8.2018 04:22 ・ Päivitetty: 29.8.2018 04:22
”Realistinen tavoite on houkutella lisää ammattiväkeä Venäjältä” – Timo Harakka: Suomi tarvitsee hallitun taloudellisen maahanmuuton ohjelman, Kanadan-mallin
Suomi tarvitsee hallitun taloudellisen maahanmuuton ohjelman, jollainen on Kanadassa, linjaa kansanedustaja, sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka.
– Kanadassa on vielä enemmän tarveharkintaa kuin Suomessa, mutta on luotu osaajien ohituskaistoja työluvan saamiseen. Kun edellytykset täyttyvät, Kanada toivottaa tervetulleeksi. Jotta Suomi voisi olla vaihtoehto, meidän täytyy panostaa osaajien houkutteluun ja luoda kunnon olosuhteet, Harakka sanoi puheessaan Nummenmäen sosialidemokraattien yhdistyksen Elojuhlassa tiistaina Turussa ja tiedotteessaan.
Harakka huomautti, että taloudellista maahanmuuttoa tarvitaan Suomeen jo siksikin, että työikäisten osuus väestöstä pienenee viisi prosenttiyksikköä 2020-luvun loppuun mennessä. Hän esitti, että humanitaarinen ja taloudellinen maahanmuutto erotetaan selkeästi toisistaan. Taloudellisen maahanmuuton ohjelma kuuluu kansanedustajan mukaan työministeriön vastuulle, ja se tarvitsee riittävät resurssit.
Tämänhetkisen hallituksen politiikka Harakka kummeksui.
– On täysin käsittämätöntä, että kun samaan aikaan hallituksesta kiljutaan saatavuusharkinnan romuttamista, ei kuitenkaan lyhennetä 3000 työntekijän kohtuutonta odotusaikaa yksinkertaisesti TE-toimistojen henkilökuntaa lisäämällä, hän ihmetteli.
Laki edellyttää, että työperäiset oleskeluluvat käsitellään neljässä kuukaudessa. Tällä hetkellä odotusaika venyy varsinkin Etelä-Suomessa yli vuoteen. Tästä aiheutuu Harakan mukaan merkittäviä taloudellisia tappioita.
Suomi haaskaa Suomessa valmistuneiden opiskelijoiden työpanoksen.
Lisää aiheesta
Harakka arvioi, että Suomen on vaikea kilpailla osaajista ilmaston, syrjäisyyden ja kielen takia ilman valtiovallan haluttomuuttakin.
– Suomen merkittävin houkutin on luottamusyhteiskunta, joka on turvallinen ja toimiva. Realistinen tavoite on houkutella lisää ammattiväkeä Venäjältä.
Kanadan-mallia tarvittaisiin hänen mukaansa myös ulkomaisten opiskelijoiden kiinnittämisessä maahan, sillä Suomi haaskaa Suomessa valmistuneiden opiskelijoiden työpanoksen. CIMO:n tilaston mukaan korkeakoulututkintojen suorittaneista useampi lähti vuoden sisällä maasta kuin työllistyi.
– Jos valmistuneiden ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä tuplaantuisi, ja samoin heidän työllisyysasteensa, saisimme työelämään joka vuosi neljä tuhatta parasta uutta osaajaa nykyistä enemmän. Jo Suomessa olevia, Suomeen sopeutuneita, arkipäivän kielitason hallitsevaa. Tämän on oltava seuraavan hallituksen tavoite, hallitun taloudellisen maahanmuuton ohjelman tulos.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
16.6.2018 12:57
Vartiaisen toiminta sai puoluejohtajan äimistelemään: ”Miksi haluat osallistua tällaiseen totuudenvastaiseen persuiluun, Juhana?”
Uutiset
11.4.2018 15:19
Vieraskielisen väestön määrä jatkoi kasvuaan Tampereella
Politiikka
20.3.2018 09:33
Vientiteollisuus varoittaa epävarmuuden lietsonnasta: ”Hallituksen on pidettävä kiinni lupauksestaan”
Politiikka
22.12.2017 09:16
SDP:stä eronnut Jungner sanoo sen nyt suoraan Mustreadissa: ”Puolueet ovat rikki”
Toimituksen kommentit
15.12.2017 17:00
Kommentti: Provokatiivinen härnääjä ja uudistuksia janonnut ajattelija lähti ”viinaperjantain” ja pitkän kipuilun päätteeksi