Kultur

Recension: Många dystra sanningar i ny bok med svenskt och nordiskt fokus

Mattias Blomgren/Wikimedia Commons
Bengt Lindroth på bokmässan i Göteborg 2023.

Satt härom dagen och pratade med Sveriges Radios mångårige Nordenkorrespondet Bengt Lindroth om det lite dystra att Norden samlat borde kunna lyfta fram sina styrkor bättre. Detta såväl inom EU som andra sammanhang. Vi var båda tämligen ense om att detta att både lära av varandra och mera samlat lyfta fram Norden som exempel görs alltför sällan. Och när så sker blir det inte gjort med den kraft som det förtjänar.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Just detta att Sverige – som andra i Norden – borde inte enbart se oss själva utan också blicka ut och lära av våra nordiska grannländer; Danmark, Norge och Finland. Och just detta är den bärande tanken i Bengt Lindroths nya bok Homo affectus. Om den har Lindroth rest runt på olika föreningen Norden (nedläggningar som nu sker på flera håll) och andra ideella föreningar i Sverige. Ett tecken också det på att när de äldre inte orkar fortsätta så finns inga yngre nya, som är beredda att fortsätta detta nordiska folkrörelsebyggande.

Lindroths nya bok handlar om folkförelsetanken och vad som blivit av den. Och alldeles särskilt då om våra nutida svenska politikers så dystra, inåtvända samtals- och tankeutveckling på 2000-talet.

I mycket beror detta på – som vi även berörde i vårt privata samtal – ”den medialiserade tidsandans nådevillkor”. Vare sig det nu beror på att politiken ”anpassat sig efter dem eller försöker nyttja dem till egen fördel”. Demokratin och folkrörelsetanken försvagas om det eftertänksamma och prövande offentliga samtalet på högsta nivå försvagas eller överlåts till andra (bland annat sociala mediers styrda trumpetande och upprepande talepunkter). Lindroth, liksom många andra, hyser oro för detta.

”Så snart det gäller allvarlig politik med stort P så klamrar ledarna sig fast vid standardfraserna” (talepunkterna). ”De vrider sig”, konstaterar Lindroth, ”i svårfångade slingerbultar om de alls framträder. De älskar negative campaigning eller whataboutism för att slippa svara utförligare.”

Och valrörelserna har allt mera blivit ett demokratiskt nederlag för de överexploaterade partiledarna och därmed också för medborgarna, konstaterar Bengt Lindroth. Det är dystert, synnerligen dystert för alla oss som var vana vid en annan tid med ett annat politiskt ansvarstagande än nu.

”Svensk offentlig politisk debatt har blivit fattig, trist förutsägbar och konfliktorienterade”, skriver nordisten Bengt Lindroth. Och skulden för detta? Den delas av både medierna och de politiska partierna.

Det finns många dystra sanningar att reflektera över i Lindroths nya bok. Men läs den gärna!

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Recension: Bengt Lindroth, Homo affectus: Sverige, Norden och folkhemstanken (2024); Atlas förlag; 178 s.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE