Kultur

Recension: Två socialdemokratiska riksdagsledamöter startade en politisk podd

SDP
Matias Mäkynen och Johan Kvarnström.

En politisk podd på svenska där värdarna är två riksdagsledamöter? Javisst, nu finns det en sådan och den heter Hoppet. Därtill gäller det två riksdagsledamöter för SDP med stor sakkunskap i de frågor de vill diskutera.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

ABL har lyssnat på det första avsnittet av podcasten Hoppet med de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Johan Kvarnström och Matias Mäkynen som värdar. Hoppet syftar på två saker: en önskan att väcka framtidstro hos lyssnarna och sedan rent konkret den gröna omställningen.

Det första intrycket av det första avsnittet är dynamiskt. Här finns två förhållandevis unga och kunniga herrar med en klar vision för hur man får ekonomin på rätt spår igen på ett sådant sätt att Finland kan dra sitt strå till stacken genom att visa vägen hur planetens bärkraft inte överbelastas.

Frågorna som diskuteras är globala och utan vidare av avgörande betydelse för Finlands kommande öden men också viktiga på den lokala nivån.

Det finns många orsaker att känna oro för planetens framtid. En av dem är att Donald Trump kommer tillbaka till makten i USA i januari, vilket är ett hårt och tungt bakslag för miljömedvetenheten på den federala nivån. Kvarnström och Mäkynen ser dock framtiden med tillförsikt även där. Det påpekas att delstaterna kan göra rätt mycket och att näringslivet i USA är villigt att fortsätta med en grön omställning även om den inkommande administrationen kan ställa till med det till exempel genom att dra USA ur Parisavtalet igen.

Finland har haft regeringen Orpo sedan sommaren 2023 och den gröna omställningen är inte lika viktig för högerregeringen som den var för dess föregångare. Kvarnström och Mäkynen argumenterar för varför det gäller för Finland att gå i bräschen för den gröna omställningen. Kostnaderna blir mindre ju tidigare man genomför den och dessutom finns det mycket att vinna på den gröna omställningen rent ekonomiskt. Det vet Matias Mäkynen mycket väl som representerar det för energiklustret berömda Vasa.

Den som tror att man måste välja mellan det nationella intresset och planetens framtid gör klokt i att lyssna på det budskap som Hoppet för med sig. Poddvärdarna står för en socialdemokratisk politik med miljömedvetenhet och de bär arvet vidare från Finlands två första miljöministrar Matti Ahde och Kaj Bärlund på ett värdigt sätt. SDP har en lång tradition att vila på i hur man kämpar för miljön och samtidigt värnar om jobben. Kvarnström hänvisar faktiskt till Bärlunds bok Ge miljön en chans från 2019 när han berättar om den framgångsrika kampen för att bevara ozonskiktet där Bärlund gick i bräschen.

När det gäller socialdemokrati och miljövärderingar finns det också ett tungt nordiskt arv att förvalta om man tänker på Norges före detta statsminister Gro Harlem Brundtland och Vår gemensamma framtid, den så kallade Brundtlandrapporten från 1987 där Världskommissionen för miljö och utveckling etablerade Lester R. Browns begrepp hållbar utveckling på en global nivå.

En intressant detalj är när Kvarnström berättar om väljare som röstar på honom trots olika åsikter om miljöpolitik, när han kämpar för till exempel vägprojekt som är viktiga för Västnyland. Kvarnström och Mäkynen är övertygade om att miljömedvetenheten är till gagn också på det lokala planet trots att det gäller hela planetens framtid. I Finland fanns det tecken på att man insåg sambandet mellan det globala och det lokala, men det nuvarande högerstyret där man tror att den teknologiska utvecklingen löser alla problem automatiskt har lett till att man inte bryr sig lika mycket om vad kommunerna kan göra för miljön. Mäkynen har varit mycket engagerad i Finlands satsningar på forskning, utveckling och innovation och han om någon vet att den räddande teknologiska utvecklingen inte är något som sker automatiskt utan med hjälp av medveten politisk styrning.

Det första avsnittet av Hoppet är ungefär en och en halv timme långt. Värdarna har mycket att berätta och man kan höra deras engagemang för både miljö och ekonomi. Trots att ivern är stor går de igenom den stora bilden i en förhållandevis lugn och sansad tempo. Det här poddavsnittet lönar det sig att lyssna i lugn och ro för här faller många viktiga pusselbitar på plats.

Det är ett nöje att lyssna på två socialdemokrater som detaljerat och kunnigt går igenom framtidsvisioner vilka har betydelse lokalt, för Finland, för Europa och för världen. Det är ett sådant hopp det här första poddavsnittet tänder. Här finns det många falska dikotomier att avveckla och ord för ord förklarar de socialdemokratin som en framtidsideologi. Politiken är inte ett sådant nollsummespel som det låter när till exempel Donald Trump talar. Tvärtom med kloka beslut kan skutan vändas så att det gynnar det stora flertalet på ett hållbart sätt. Hoppas att ungdomarna lyssnar på den nya podden och får inspiration, men hoppas också att rörelsens veteraner som till exempel Kaj Bärlund och Jacob Söderman lyssnar för här har de sådana efterträdare som bär den framstegsvänliga facklan fram. En särskild hälsning kan här riktas till borgåbon Olli Ojala som har kämpat för en socialdemokratisk miljöpolitik längre än de flesta.

Hoppet tänds men vågar Finland genomföra hoppet i form av en grön omställning? Vi har kommit långt i jämförelse med många andra länder men det finns mycket att göra och den nuvarande regeringen har prioriterat om och bromsar. Kvarnström och Mäkynen är på en mission för att övertyga alla som är intresserade av miljöpolitik att det gäller att kämpa hårdare och ta initiativet. För den socialdemokratiska rörelsen kan det var en överlevnadsfråga på lång sikt att just den här typen av diskussion förs med socialdemokratiska förtecken. Därför fyller den här podden en viktig funktion i den politiska diskursen som förs på svenska i Finland.

Om riksdagsledamöternas tajta tidtabeller tillåter en fortsättning på längre sikt, är Hoppet en kulturgärning. Den nya podden är också en manifestation av att en kämpande socialdemokrati lever och mår bra på svenska i Finland. En och en halv timme är lång tid för ett enskilt avsnitt om man vill locka oinvigda, men som pilotavsnitt fungerar det första avsnittet utmärkt med tanke på att det är den stora bilden som dryftas på ett ambitiöst och imponerande sätt.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE