Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rehula sosiaali- ja terveysmenoista: Perustason palvelujen menot kasvavat, erityistasossa säästöä – tarkkoja laskelmia ei ole

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) myönsi, että vielä ei ole tarkkaan laskettu sitä, mikä vaikutus sosiaali- ja terveysmenoihin nyt linjatulla valinnanvapauden laajuudella on.

Hallitus esitteli mallia tänään kello 20.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessaan.

– Meillä ei ole eurolleen tarkkoja laskelmia, mutta toki siinä vaiheessa kun esitys eduskunnalle annetaan meillä pitää olla arviot, mitä tämä kaikki tarkoittaa. Voi ennakoida, että perustason palveluiden osalta menot lisääntyvät, mutta ei ole pelkästään uskon varassa, että säästetään erityistason palveluissa, koska tarve erityistasolle tulee vähenemään.

Mikä tahansa yritys ei voi perustaa sote-keskusta ja tarjota palveluita, vaan sen pitää täyttää tietyt myöhemmin tarkentuvat kriteerit. Vastuu toimijoiden valikoimisesta on maakunnalla.

Palveluiden tuottaja saa maakunnalta korvauksen varsinkin kapitaation eli hoidettavien ihmisten määrän perusteella. Maakunta voi maksaa osan korvauksesta myös hoitotulosten perusteella. Kukin toimija joutuisi vastaamaan mahdollisista hoitovirheistä.

Rehula, sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja sekä sosiaali-ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) vakuuttelivat, ettei monimutkaiselta vaikuttava malli lopulta ole niin monimutkainen.

– Jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä. Toinen asia on, että lääkäriin pääsee, kun sen tarve on. Tästä sotessa on kysymys, Rehula sanoi.

Lisää aiheesta

Lakipaketti julkistettiin nyt, mutta viimeistelty hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tammikuussa. Myös valinnanvapauden laajentamista koskeva esitys on vielä keskeneräinen.

Monenlaista valintaa.

Asiakkaan valinnanvapautta koskevan lakiluonnoksen mukaan asiakas voisi listautua valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi ja valita lisäksi haluamansa suunhoidon yksikön.

Sosiaali- ja terveyskeskukset ja suunhoidon yksiköt tuottavat palvelut itse tai verkostomaisesti. Ne voisivat myös myöntää asiakkailleen maksuseteleitä asiakkaan valitsemalta palvelun tuottajalta hankittaviin yksittäisiin palveluihin.

Lisäksi asiakas voisi myös valita maakunnan tuottamissa palveluissa palveluja antava toimipisteen, kuten sairaalan.

Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti olisivat käytössä maakunnan tekemän palvelutarpeen arvioinnin perusteella ja niiden perusteella asiakas saisi valita palvelun tuottajan.

Valinnanvapautta koskeva lakiesitys viimeistellään ja käännetään uotsiksi. Siitä pyydetään lausunnot alkuvuodesta 2017.

Monikanavarahoituksen yksinkertaistamisesta hallitus aikoo laatia esityksen vuoden 2017 aikana.

Sote- ja maakuntauudistuksessa Suomeen perustetaan 18 itsehallinnollista maakuntaa. Maakuntien vastuulle siirtyvät 1.1.2019 alkaen julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi, ensihoito, ympäristöterveydenhuolto, maakuntaliittojen tehtävät ja eräät muut kuntien ja valtion aluehallinnon tehtävät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE