Politiikka
3.5.2017 19:30 ・ Päivitetty: 4.5.2017 11:25
Rinne huolissaan hallituksen pakkotoimista työttömille: “Myrkyttää myös työmarkkinoiden tilannetta rajulla tavalla”
Talouselämä ja Helsingin Sanomat ovat kertoneet hallituksen työttömyysturvaan kaavailemista uusista rajuista muutoksista. Hallitus on julkaisemassa asiasta perjantaina lakiesityksen.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan jatkossa työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Jos näin ei tapahtu, työtön menettää työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi. Työttömälle tulisi velvollisuus ilmoittaa työvoimaviranomaisten verkkopalvelussa omasta aktiivisuudestaan vähintään kerran viikossa.
Työttömille ei enää tehtäisi myöskään entiseen tapaan työllistymissuunnitelmaa ja haastatteluja, vaan työttömän aktiivisuus lepäisi entistä enemmän tämän itsensä harteilla.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee hallituksen toimia. Hän muistuttaa, että valtaosa työttömiksi jäävistä hakeutuu kohtalaisen nopeasti takaisin työmarkkinoille, kun koulutus on kohdallaan ja jos asuinpaikka on oikeassa paikassa ja lähellä olevaa oman alan työtä on tarjolla.
Rinteen mukaan hallituksen suunnitelma ei edistä pitkäaikaistyöttömien tai esimerkiksi ensimmäistä työpaikkaa tavoittelevien nuorten asemaa.
– Jos pakotetan hakemaan ja raportoimaan viikoittain, se ei todellakaan edistä näiden ihmisten työllistymistä. He tarvitsevat palveluita, koulutusta ja tukipalveluita. Ongelma on, että näihin puuttuu resursseja tällä hetkellä. Nyt TE-toimistojen ihmisten aika menee passiivisen työttömyysturvan byrokratiatoimenpiteiden purkamiseen, Rinne sanoo.
“Miksi hallitus asettaa ideologisista syistä erilaisia pakkoja?”
Lisää aiheesta
Rinne valittaa, että hallitus tekee työttömyysturvan leikkauksia yksipuolisilla toimenpiteillä. Hän muistuttaa hallituksen leikanneen jo ansiosidonnaista työttömyysturvaa 100 päivällä.
Nyt paljastuneen uuden karenssipaketin lisäksi niin kutsutusta aktiivimallista olisi tulossa Rinteen mukaan käytännöllisesti katsoen 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan. Jos työtön ei ole 65 työttömyysetuuspäivän aikana tehnyt viikkoa töitä tai osallistunut viittä päivää työllisyyspalveluihin, hallituksen kaavailemassa aktiivimallissa hän menettäisi yhden korvauspäivän kuukaudessa, eli 4,65 prosenttia työttömyysturvasta.
– Näillä myrkytetään työmarkkinoiden tilannetta tosi rajulla tavalla, Rinne sanoo.
Hän huomauttaa, että syksyllä on toivottu maltillista liittokierrosta EK:n luovuttua tupoista.
– Miksi hallitus ideologisista syistä, ajatuksella että työttömät ovat laiskoja, asettaa heille erilaisia pakkoja, ja samalla pahentaa työmarkkinoiden myrkytystilaa? Rinne kysyy.
Rinteen mukaan työttömyysturvaa pitää uudistaa, mutta ei hallituksen nyt tarjoamin keinoin.
– Voisi olla järkevää miettiä aiempaa mallia, jossa ihminen ilmoitti työttömät päivät ja työliset päivät ja sai sitten työttömyyspäivärahan työttömiltä päiviltä ilman sovittelua. Tämän järjestelmän voimassa ollessa ihmisillä ei ollut pelkoa, meneekö toimeentulo sekaisin useiksi kuukausiksi, hän toteaa esimerkkinä.
Rinteen mukaan työttömän 300 euron suojaosan nostoa olisi harkittava. Nykyisin työtön voi tienata 300 euroa työttömyysturvaa menettämättä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.