Internationellt

Robert F. Kennedy Jr. missar CNN:s debatt

Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Robert F. Kennedy Jr. talar på ett kampanjevenemang i februari 2024 i Tucson i Arizona.

Presidentval i USA tenderar att stå mellan två kandidater, eftersom det finns två stora partier i landet. I år fanns det tecken på att den oberoende kandidaten Robert F. Kennedy Jr. kunde få en sådan kampanj igång som gör att valet står mellan tre kandidater. Nu har han dock missat en mycket viktig tröskel i och med att han inte kvalificerade sig för den första debatten som hålls redan den 27 juni på CNN:s studior i Atlanta i Georgia.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Det gällde för Kennedy att stödas av minst 15 procent i fyra nationella opinionsmätningar. Han lyckades tre gånger men den fjärde noteringen uteblev. Synligheten i de nationella TV-debatterna anses vara helt avgörande för de kandidater som inte representerar de stora partierna. Syns man inte i debatterna, marginaliseras man lätt mer eller mindre automatiskt. I en opinionsmätning i april noterade Kennedy hela 21 procent, men det hjälpte inte, eftersom det gällde få tillräckligt högt understöd i fyra separata mätningar.

Ett annat villkor som han inte heller uppfyllde är att ha säkrat rätten att få kandidera i tillräckligt många delstater för att kunna vinna valet med minst 270 elektorsröster. Den tröskeln skulle vara betydligt lättare att uppnå genom att kandidera för ett tredje parti som har en nationell organisation, som Libertarian Party. Men Kennedy kandiderar som oberoende och han måste bygga sin organisation från första början i precis varje delstat. Det är inte lätt att bygga en sådan organisation som möjliggör rätten att kandidera i tillräckligt många delstater för att på riktigt kunna vinna valet.

För att kunna ställa till det för antingen Joe Biden eller Donald Trump behöver Kennedy inte kandidera i särskilt många delstater. Om valkampen blir jämn och valet avgörs i några nyckeldelstater kan Kennedy avgöra valet i någondera riktningen genom att dra röster från någondera kandidaten så att den ena av de stora partiernas kandidater hamnar i underläge.

Det är fortfarande oklart vem som kan skadas mest av att Kennedy är med i valet. Demokratiska partiets väljare högaktar traditionellt medlemmar av familjen Kennedy och eftersom många uppfattar 81-åringen Biden som för gammal kan 70-åringen Kennedy framstå som ung och fräsch i jämförelse. Kennedy har dock lämnat Demokratiska partiet och många av hans ställningstaganden tycks stå bättre i linje med 78-åringen Trumps. De som tror på olika konspirationsteorier är Trumps mest naturliga anhängare och bland dem har Kennedy en hög trovärdighet med sina vaccinationskritiska uttalanden.

En viktig orsak till varför Kennedy inte får delta i torsdagens debatt är att Bidens kampanj valde att föreslå att den första debatten hålls redan i juni. Så tidigt brukar man inte ordna debatter inför amerikanska presidentval som alltid hålls i november. Att hålla debatten så här tidigt förorsakade att Kennedy hade betydligt svårare att hinna uppfylla villkoren för CNN:s debatt än vad som skulle ha varit fallet om man hade ordnat debatten betydligt senare. Det här arrangemanget gynnar både Biden och Trump. Kennedy missgynnas till den grad att om han påstår att den första debatten är en konspiration mot honom är han inte helt ute och cyklar.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE