Ulkomaat
9.1.2017 15:40 ・ Päivitetty: 9.1.2017 15:40
Ruotsissa halua syventää Suomi-yhteistyötä puolustuksessa – “lisäaskel arvioitava”
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä pitää arvioida lisäaskeleen ottamista, katsoo Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.
– Ruotsin ja Suomen välillä vallitsee erittäin vahva luottamus puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Pidän mielekkäänä, että yritämme eri tavoin etsiä keinoja tämän yhteistyön syventämiseen, Hultqvist sanoi suomalaistoimittajille Sälenin puolustus- ja turvallisuuskonferenssissa maanantaina.
Yhteistyö Suomen kanssa on erityisasemassa, kun Ruotsin kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä tehdään linjauksia ensi vuosikymmenelle, linjasi punavihreää hallitusta ja sosialidemokraatteja edustava Hultqvist.
– Tämä on varsin vahva markeeraus (signaali) Ruotsin puolelta suhteessa Suomeen, että näemme tämän (yhteistyön) erittäin tärkeänä ja että mailla on hyvät suhteet, joita haluamme edelleen kehittää.
Haluaisin, että tässä konkreettisesti edettäisiin Ruotsin kanssa.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää tärkeänä, että Suomi etsisi Ruotsin kanssa mahdollisuutta viedä puolustusyhteistyötä pidemmälle.
– Haluaisin, että tässä konkreettisesti edettäisiin Ruotsin kanssa, Kanerva sanoi STT:lle.
Lisää aiheesta
Suomi-yhteistyön selvitystehtävä annetaan Ruotsissa parlamentaariselle komitealle, joka alkaa laajemminkin valmistella suuntaviivoja Ruotsin vuosien 2021–2025 puolustuspäätökselle.
– Olen antanut toimeksiannon, että tälle (Suomi-yhteistyölle) pitää antaa erityinen painoarvo, Hultqvist kertoi Sälenissä.
Puolustuskomitean tehtävänä on ylipäätään miettiä, miten Ruotsin puolustusta pitäisi ensi vuosikymmenellä kehittää.
Ruotsissa oppositiopuolueet ovat aivan viime aikoina esittäneet vaatimuksia, että puolustusmäärärahoja pitäisi kasvattaa lähivuosina suunniteltua nopeammin. Taustalla ovat Itämeren kiristynyt turvallisuustilanne ja Venäjän toimet.
Puolustusministeri Hultqvist on kuitenkin painottanut, ettei halua käydä keskustelua Ruotsin puolustusvoimien mahdollisesta lisärahoituksesta julkisuudessa.
Hänen mukaansa Ruotsin hallitus keskittyy toteuttamaan vuosille 2016–2020 tehtyä puolustuspäätöstä.
STT–MATIAS ÅBERG, HETA HASSINEN
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.