Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK pettyi hallituksen nollatunti-linjauksiin: “Kuinka moni uskaltaa tällaisia neuvotteluja vaatia?”

Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli hallituksen esitystä nollatuntisopimuksista.

Hallitus esittää rajoituksia niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin ja muihin vaihtelevaa työaikaa noudattaviin sopimuksiin. Hallitus uskoo, että muutos helpottaa työntekijän mahdollisuuksia suunnitella elämäänsä sekä ennakoida työvuoroja ja tulotasoaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi esityksestä tänään.

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n mielestä hallituksen lakiesitys ei paranna oleellisesti nollatuntisopimuksella työskentelevien asemaa.

SAK on esittänyt, että työsopimuksessa pitäisi aina sopia sitovasti tuntimäärästä ja toteutunutta tuntimäärää olisi tarkasteltava säännöllisin väliajoin.

– Lakiesityksessä työntekijän on itse pyydettävä työnantajalta neuvottelua, jossa tuntimäärä tarkistetaan. Neuvottelun tulos ei kuitenkaan sido työnantajaa. Kuinka moni osa-aikainen uskaltaa tällaisia neuvotteluja vaatia, SAK:n päälakimies Timo Koskinen epäilee.

Hän huomauttaa, että lakiesitys kieltää nollatuntisopimusten käytön vain niissä tapauksissa, joissa työntekijän tuntimäärä on jo vakiintunut.

– Kriteeri on tulkinnanvarainen ja käytännössä sen käyttäminen voi olla vaikeaa.

Esitys sisältää joitakin parannuksia.

Lisää aiheesta

Hallituksen esitys sisältää joitakin parannuksia nollatyöntekijöiden asemaan. Lakiin tulee säännökset työntekijöiden oikeudesta sairausajan palkkaan ja irtisanomiskorvaukseen. Lisäksi ilman työtunteja jääneen työntekijän karenssi lievenee, jos hän irtisanoo itsensä.

– Työntekijälle tulee myös oikeus kieltäytyä työtunneista, joita ei ole merkitty työvuorolistaan etukäteen. Tämä helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista ja parantaa niiden työntekijöiden asemaa, joilla on useampi työsuhde.

Koskinen painottaa, että nollatuntisopimusten määrää koskeva tilastointi on saatava kuntoon.

– Nyt siinä on paljon puutteita. On myös tärkeää, että eduskunta seuraa tarkoin lain vaikutuksia ja tarkentaa lakia tarvittaessa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE