Politiikka
18.12.2017 06:24 ・ Päivitetty: 18.12.2017 06:24
SAK: Työpaikan kiusaamista koskevat ohjeet luupin alle – seksuaalinen häirintä mainittava selkeästi työpaikan ohjeissa
SAK kannustaa työpaikkoja päivittämään työpaikkakiusaamista koskevat ohjeensa kattamaan myös seksuaalisen häirinnän.
– Useilla työpaikoilla on laadittu epäasiallista kohtelua koskevat yhteiset ohjeet. Kaikilla työpaikoilla niitä ei ole tehty. Sellaiset kannattaakin tehdä kiireesti. Ohjeet on hyvä kirjoittaa niin, että ne kieltävät selkeästi seksuaalisen häirinnän, työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen suosittelee.
– Ohjeet kuuluu laatia yhteistyössä työpaikan henkilöstön kanssa. Häirinnän ehkäisemisen voi ottaa myös osaksi työpaikan työsuojelun toimintaohjelmaa, jonka tekemiseen velvoittaa työturvallisuuslaki.
Häirinnän kieltävät, yhteisesti sovitut ja selkeät ohjeet helpottavat häirinnän kohteeksi joutuneen mahdollisuuksia viedä häirinnän kokemuksia eteenpäin työpaikalla.
Esimiesten ja koko henkilöstön on sitouduttava ohjeisiin, jotta uhri voi luottaa siihen, että hänen kokemuksensa otetaan vakavasti.
– Häirintäkokemusten esille tuomisesta ei saa koitua uhrille minkäänlaisia seurauksia. Seuraukset eivät saa myöskään olla välillisiä esimerkiksi työntekijän ohittamista, ulkopuolelle jättämistä tai mielenkiintoisten työtehtävien siirtämistä muille.
Ohjeiden avulla työnantaja voi juurruttaa työpaikalle työkulttuuria, jossa seksuaalista häirintää ei sallita ja jossa siihen puututaan. Työkulttuurin kehittämisessä työnantajaa auttavat työpaikan työsuojeluvaltuutetut ja luottamusmiehet, jotka edustavat henkilöstöä ja antavat tukea työntekijöille.
Lisää aiheesta
– Häirintä on aina työturvallisuuskysymys. Työnantajan velvollisuutena on suojella henkilöstöään myös henkisesti kuormittavilta asioilta, kuten häirinnältä, kiusaamiselta ja huonolta ilmapiiriltä, Mironen muistuttaa.
– Myös työntekijällä itsellään on aina vastuu omasta käyttäytymisestään. Jokaisen työyhteisössä kannattaa pohtia ja tarkistaa omia tekojaan ja puheitaan.
Tänään iltapäivällä Anne Mironen osallistuu työministeri Jari Lindströmin, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan järjestämään pyöreän pöydän keskusteluun seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla. Keskusteluun on kutsuttu työmarkkinajärjestöjen ja muiden keskeisten sidosryhmien edustajia.
Häirintä on ollut työturvallisuuslaissa vuodesta 2003 alkaen. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 2014.
Tästä voi tulostaa SAK:n ohjeet häirinnästä mm. työpaikan tulostaululle. Tässä lisäohjeita.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.