Politiikka
16.8.2016 20:56 ・ Päivitetty: 16.8.2016 21:23
SAK: Valtion budjetissa kyseenalaisia verohankkeita 200 miljoonan edestä
SAK esitteli tiistaina Helsingin Rysäkarilla pidetyssä työmarkkinaseminaarissa keinoja työllisyyden nostamiseksi.
SAK:n pääekonomisti Olli Kosken mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen elvyttävä verolinjaus on kilpailukykysopimuksen mukainen sekä kysyntää ja ostovoimaa tukeva. Verotus kevenee kautta linjan noin 0,5 prosenttiyksikköä.
Kosken mukaan uskottavaa politiikkaa on kilpailukyvyn ja elvytyksen yhdistelmä. Molempia toteuttamalla vaihtotase pysyy tasapainossa ja työllisyys voi parantua.
Koski nimeää valtiovarainministeriön kyseenalaisiksi verohankkeiksi yrittäjä- ja metsälahjavähennyksen käyttöönoton, kotitalousvähennyksen kasvattamisen, osakeyhtiöiden tappioiden vähentämiskelpoisuuden laajentamisen sekä perintö- ja lahjaverotuksen keventämisen.
Erilaisten talouskasvun kannalta näiden kyseenalaisten ”veroporkkanahärpäkkeiden” sijaan SAK satsaisi perustutkimukseen sekä tutkimuksen ja yritysten väliseen yhteistyöhön.
– Härpäkkeet pois, rahaa yliopistoille, korkeakouluille ja Tekesille. Niistä syntyisi tuloksia, joita yritykset voivat laajemmin hyödyntää toiminnassaan, Koski sanoi.
Hän totesi,että yritys-, pääoma- ja omaisuusverotuksen tulisi olla selkeää ja veropohjan mahdollisimman laaja.
Lisää aiheesta
Pitäisi olla viiden vuoden asuntotuotanto valmiiksi kaavoitettuna.
SAK:n työllisyyslääkkeitä olivat myös työvoiman liikkuvuuden parantaminen ja asuntotuotannon vauhdittaminen. Olli Koski kiittelee suurten kaupunkien lisänneen asuntotuotantoa. Toimet eivät kuitenkaan riitä. Kosken mukaan pitäisi ylikaavoittaa eli suurissa kaupungeissa pitäisi olla viiden vuoden asuntotuotanto koko ajan valmiiksi kaavoitettuna.
Asuntokaupan varainsiirtoverosta hän totesi, ettei ole helppoa ratkaisua siihen, miten sen korvaisi neutraalilla tavalla. Hän myös muistutti, että se tuottaa valtiolle hyvin.
Työttömyysturvan kehittämisestä Koski nosti esiin muun muassa yhdistelmävakuutuksen yrittäjyyden ja palkansaajuuden välimaastossa toimiville ja sovitellun päivärahan käyttämisen myös kokoaikatyöhön.
SAK:n jo aiemmin esittelemän perhevapaauudistuksen Koski sanoi uskovansa nostavan työllisyysastetta 1,5 prosenttia, mikä kuittaisi jo puolet hallituksen tavoitteesta.
Pitkäaikaistyöttömien aktivointi pitäisi Kosken mukaan vähintäänkin tuplata.
Hän muistutti, että pitkäaikaistyöttömistä vain 8 prosenttia oli työvoimapalvelujen piirissä viime vuonna.
SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen valitti TE-toimistojen heikkoa työvoimatilannetta. Toimistoihin tarvittaisiin lisää työntekijöitä tai palveluita ei pystytä parantamaan.
– TE-toimistojen tilanne on aika heikko. He tapaavat asiakkaita keskimäärin kerran vuodessa.
Siekkisen mukaan työkykynsä menettäneille ikääntuneille pitkäaikaistyöttömille, jotka ovat käytännössä olleet viimeiset kymmenen vuotta työttöminä, pitäisi antaa mahdollisuus siirtyä eläkkeelle eläketuella.
Saana Siekkinen lisäsi SAK:n työllisyystoimien listalle myös sen, että hallituksen olisi harkittava ammatillisen koulutuksen säästöt uudelleen, sillä koulutuksen tarve kasvaa.
Jos ammatillisen koulutuksen säästöjä ei voi pienentää, ne pitäisi vähintäänkin jakaa useammalle vuodelle.
Hallitus kaavailee ammatillisen koulutuksen määrärahoihin 190 miljoonan euron säästöjä vuonna 2017.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.