Politiikka
27.6.2017 12:06 ・ Päivitetty: 27.6.2017 12:09
SDP epäilee hallituksen puhtia ja toimintakykyä – ”Jatkaa epäoikeudenmukaisella ja kurjistavalla linjalla”
Kello 14 alkaneessa eduskunnan täysistunnossa käytiin tänään palautekeskustelu valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018—2021.
Suurimman oppositiopuolueen ryhmäpuheen piti SDP:n valtiovarainvaliokunnan vastaava, kansanedustaja Krista Kiuru.
– ”Meidän tulee taistella eriarvoisuutta vastaan”, totesi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi tänään. Draghin mukaan Euroopan kasvavaan eriarvoisuuteen tulee puuttua koulutuksella, innovaatioilla sekä sijoittamalla inhimilliseen pääomaan, kuten työpaikkoihin nuorille, aloitti Kiuru.
– Hallituksen julkisen talouden suunnitelma vähät välittää Draghin vetoomuksesta. Hallitus näyttää luottavan siihen, että väliaikainen kasvupyrähdys hoitaa kaikki ongelmat. On toki totta, että vuonna 2015 alkanut kasvu on vauhdittunut maailmantalouden vetämänä. Suomi saa siitä vain suhdanneluontoista vetoapua.
Hallitukselta puuttuvat Kiurun mukaan todelliset rakennetoimet ja sen omatkin työllisyys- ja velkatavoitteet karkaavat käsistä.
– Kaikesta huolimatta hallitus jatkaa epäoikeudenmukaisella ja kurjistavalla linjalla, hän sanoi.
Nuorten naisten työllisyys on saatava pohjoismaiselle tasolle.
Lisää aiheesta
SDP suhtautuu taloustilanteeseen vakavasti. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan kasvu hidastuu jo ensi vuonna 1,5 prosentin tuntumaan.
– Siksi me esitämme kuutta uudistusta, jotka vahvistavat työllisyyttä ja kasvua oikeudenmukaisella ja eriarvoisuutta vähentävällä tavalla.
– Ensinnäkin, nuorten naisten työllisyys on saatava pohjoismaiselle tasolle. SDP:llä on oma perhevapaamalli. Myös muut tahot näyttävät tunnistavan tarpeen uudistaa perhevapaita, paitsi Sipilän hallitus. Nyt on ryhdyttävä toimeen, Kiuru painotti.
Hallituksen päätös alentaa varhaiskasvatusmaksuja oli Kiurun mielestä puoliväliriihen ainoa vaikuttava ratkaisu.
– Me kuitenkin tavoittelemme pitkällä aikavälillä täysin maksutonta varhaiskasvatusta kaikille. Todella harmillista, että hallitus samaan aikaan leikkaa laadusta suurentamalla ryhmäkokoja ja rajaamalla päivähoito-oikeutta. Tämä kurjistava suunta on käännettävä.
Toiseksi SDP esittää lukuisia rakenneuudistuksia koulutukseen.
– Koulutuspolitiikka on tehokkainta työllisyyspolitiikkaa pitkällä aikavälillä. Samalla koulutus estää syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
– Kaikesta huolimattaLähes 100 000 alle 30-vuotiasta on yhä vailla toisen asteen koulutusta. Yli viidennes 20-24-vuotaista miehistä on sekä koulutuksen että työelämän ulkopuolella, Kiuru muistutti.
– Siksi oppivelvollisuutta on pidennettävä. Samalla on vahvistettava nuorisotakuuta, nuorten aikuisten osaamisohjelmaa ja aikuiskoulutusta. Resursseja on vahvistettava kaikilla koulutusasteilla.
Hallituksen suunnittelema työvoimapalvelujen pakkoyhtiöittäminen uhkaa pirstaloida työvoimapolitiikan.
Myös retuperälle jätetyn työllisyyspolitiikan kehittämiseen on otettava uusi ote, Kiuru vaati.
– Hallituksen suunnittelema työvoimapalvelujen pakkoyhtiöittäminen uhkaa pirstaloida työvoimapolitiikan. SDP uudistaisi työllisyyspolitiikan siirtämällä vastuuta ja rahoitusta laajemmin kunnille. Lisäksi ottaisimme käyttöön Rinteen työllisyyssetelimallin ja nostaisimme työvoimapolitiikan resurssit pohjoismaiselle tasolle.
– Neljänneksi esitämme asuntorakentamisen ja liikenteen pullonkaulojen purkamista. Vahvistaisimme alueellista tasa-arvoa tukemalla alueiden vahvuuksia ja kasvua eri puolella Suomea.
Viidenneksi kohdaksi Kiuru nosti satsamisen tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin.
– Edistäisimme homekoulujen, kirjastojen ja päiväkotien korjaamista suunnitelmallisesti.
Kuudentena kohtana SDP esittää rohkeita avauksia nostamalla elinkeinopoliittisen ohjelmansa ytimeen kiertotalouden, palvelut, matkailun, arktisen alueen ja kestävän kehityksen kysymykset.
Tänään on kysymys siitä, riittääkö hallituksen toimintakyky enää riittävän korjausliikkeen tekemiseen.
Kiurun mukaan hallituksella ei näytä olevan puhtia tehdä enää uudistuksia ja korjausliikkeitä, joita Suomi tarvitsee.
– Sen sijaan epäoikeudenmukaiset leikkaukset, rikkaille suunnatut veronkevennykset, sote-uudistuksen epärealistiset aikataulut ja megasäästöt, velkaantumisen jatkuminen, puolustusvoimien hankinnat tuovat vielä kalliin lisälaskun tuleville vuosille.
Hän muistutti OECD:n, IMF:n ja monien talousviisaiden todenneen, että tuloerot haittaavat talouskasvua.
– Tänään on kysymys siitä, riittääkö hallituksen toimintakyky enää riittävän korjausliikkeen tekemiseen, Krista Kiuru päätti SDP:n ryhmäpuheen eduskunnassa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.