Politiikka
4.3.2019 14:52 ・ Päivitetty: 4.3.2019 14:52
SDP:llä on selkeä tulevaisuuden linja työn murroksessa: ”Koulutus on avainasemassa”
– Työn murroksen ja suomalaisen yhteiskunnan kauniin yhdenvertaisuuslupauksen avainkysymys on, valmistaako koulutus nuoret siihen maailmaan, jossa he tulevat elämään. Nyt näin ei ole, kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) (kuvassa) muistutti SDP:n ryhmäpuheessa, kun eduskunta käsitteli valtioneuvoston tulevaisuusselontekoa.
SDP on ajanut vuosia oppivelvollisuuden laajentamista ja toisen asteen aitoa maksuttomuutta.
– On nuorten kannalta tärkeää, että asia etenisi, Torsti summasi.
Hän nosti esille myös laajan, ihmislähtöisen jatkuvan oppimisen mallin, jotta työn murroksen vaikutuksien keskellä ihmiset voivat luottaa tulevaisuuteen. Torstin mukaan kaikilla kolmella alkaa olla jo kiire.
– Suurin työn murros on tapahtunut viimeisen 30 vuoden aikana, kun perusasteen työpaikkojen määrä on puolittunut kaksi kertaa. Tähän jo tapahtuneeseen työn murrokseen pitää viipymättä ottaa kantaa.
Torsti arvioi tulevaisuusselontekoa, jossa korostuvat jatkuvan oppimiseen liittyvät esitykset, kuten koulutussetelit, korkeakoulujen jatkuvan oppimisen ohjelmat ja osaamistarpeen ennakointi sekä eriarvoisuuden vähentäminen ja inhimillisyyden vahvistaminen.
– Näihin on helppo yhtyä. SDP:n eduskuntaryhmä pitää myös tärkeänä, että tulevaisuudessa tunnistetaan nykyistä monipuolisempi näkökulma työhön. Selonteon työkykyyn ja esimerkiksi osatyökykyisiin liittyvät huomiota ovat tärkeitä.
Lisää aiheesta
”On tuettava uusiutuvaa toimintaa ja autettava sellaisia aloja, joissa työ ja liiketoiminta vähenee.”
Torsti painotti Suomessa jo asuvien muualta muuttaneiden työllistymistä. Siitä ei juuri puhuta, vaikka näiden osaajien työttömyys säilyy korkeana.
– Näiden Suomessa jo olevien maahanmuuttajien tilanne kaipaisi merkittävää muutosta ja ratkaisisi selonteossa esiin nostettua työvoimatarvetta.
Hän muistutti myös ilmastokriisistä, suuresta tulevaisuuskysymyksestä, joka liittyy työn murrokseen – kykyyn sopeutua maailmaan, jossa ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen.
– Tämän on yhteiskunnan kestävän kehityksen ja työllisyyden kannalta keskeinen kysymys. On tuettava uusiutuvaa toimintaa ja autettava sellaisia aloja, joissa työ ja liiketoiminta vähenee.
SDP:n on rakentanut laajan tulevaisuuslinjan, joka perustuu YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitteeseen, eli Agenda 2030 -visioon. Torstin mukaan se vastaa siihen kysymykseen, jonka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tämän selonteon käsittelyn aikana nostanut: Suomessa tarvittaisiin ylivaalikautinen pitkän aikavälin visio.
– Uskomme, että pitkäjänteinen työ myös lisää ihmisten luottamusta arkiseen oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että yhteiskunta kestää ja kannattelee myös silloin, kun ihminen kaipaa tukea. Sairas uskaltaa sairastaa ja silpputyöläinen ottaa työtä vastaan ilman pelkoa kannustinloukuista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
4.3.2019 14:16
Sd-kansanedustaja muistuttaa tulevaisuuden riskistä: ”Käyttääkö ihminen konetta vai kone ihmistä?”
Kotimaa
9.11.2018 13:17
Työ muuttuu ja murtuu, mutta miten? Maria Mäkynen aikoo selvittää, pitävätkö dystopiapuheet paikkansa: ”Keskustelu on ollut sävyltään välillä jopa uhkaavaa”
Politiikka
23.10.2018 17:16
Kansanedustaja keksi tekoälylle toisen nimen – ”muistuttaa, mitä varten digitalisaatio on olemassa”
Politiikka
23.10.2018 12:11
”Muuttuvassa työelämässä myös työntekijän oikeudet pitää turvata” – porvarihallituksen tulevaisuusajattelu ei saa SDP:ltä kiitosta