Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n puoluesihteerikisaan uusi nimi

Akavalaisen Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liiton tuleva puheenjohtaja ja Miltton Brusselsin johtava asiantuntija Antton Rönnholm, 36, lähtee tavoittelemaan SDP:n puoluesihteerin tehtävää.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi on ilmoittanut omasta ehdokkuudestaan aiemmin.

SDP:n nykyinen puoluesihteeri Reijo Paananen on kertonut olevansa työmarkkinoiden käytössä ja ottavansa mielellään vastaan erilaisia työtilaisuuksia. Puoluesihteerin tehtävä on Paanaselle edelleen myös vaihtoehto.

– Jotta voi hoitaa tehtävää menestyksellisesti, pitää tietää, mitä siltä edellytetään, Paananen on sanonut.

Rönnholm sanoo lähtevänsä tavoittelemaan puoluesihteerin tehtävää pitkän harkinnan jälkeen.

–  Harkinta oli pitkä, koska tehtävä on painava. Monet pyynnöt ja tuenosoitukset piirien aktiiveilta ja muilta sosialidemokraateilta saivat kuitenkin vakuuttuneeksi, että minulla voisi olla tehtävään paljon annettavaa, hän sanoo.

Kannattajissa on myös puoluekokousedustajia. Rönnholm lupailee tuleville nettisivuilleen listaa häntä tukevista nimistä. Hänen kampanjapäällikkönsä on asiantuntija Matti Niemi, joka on aiemmin toiminut muun muassa Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen erityisavustajana.

Lisää aiheesta

Rönnholmin isä Mikko Rönnholm on ollut SDP:n kansanedustaja. Antton Rönnholm on aiemmin ollut eduskunnan puhemies Paavo Lipposen ja ministerien Eero Heinäluoma, Pia Viitanen ja Krista Kiuru erityisavustaja.

‘”Kaikki pitää saada kiertämään.”

Naantalin, Turun, Helsingin ja Brysselin väliä tällä hetkellä sukkuloiva Rönnholm pitää tärkeänä, että puolusihteerin tehtävänkuvasta käydään puolueessa keskustelua. Hän itse jakaa puoluesihteerin tehtäviä kolmeen pääosaan: politiikan valmisteluun, sen viestimiseen sekä järjestökentän johtamiseen.

– SDP:n perinteisille arvoille on entistä enemmän kysyntää. Tavoitteidemme ja keinojemme tulisi kuitenkin yhä enemmän löytyä modernista ajasta ja maailmasta. Me demarit olemme tunnettuja siitä, että meillä on faktoja ja konkreettisia ehdotuksia. Niitä tulee olla jatkossakin, mutta myös enemmän ymmärrystä siitä miten ihmismieli toimii. Jos ihminen etsii toivoa, hänen katseensa kääntyy populismin kangastuksesta vain sinne missä sitä on enemmän tarjolla, Rönnholm pohtii.

Reijo Paananen on kiertänyt puoluesihteerinä paljon kenttää.

– Jos haluamme, että puoluesihteeri oikeasti uudistaa järjestötyön toimintatapoja, nostaa kampanjaosaamisen tasoa ja kykenee levittämään uusia ideoita ja työkaluja, se vaatii nimenomaan organisaation johtamista, tiimityöskentelyn kehittämistä ja järjestökoneen saumattomuuden parantamista. Se yksinkertaisesti ei tapahdu niin, että käyttää aikansa kiertämiseen hajautetusti siellä ja täällä, Hanna Kuntsi on puolestaan kertonut.

Jos Rönnholmista tulisi puoluesihteeri, hän sanoo kiertävänsä kenttää mahdollisuuksien mukaan.

– Mutta ei se voi se päätehtävä olla. Meillä on monipuolinen kasvovalikoima puolueen johdossa. Kaikki pitää saada kiertämään ja viemään sanomaa. Puoluesihteerin pitää olla tyyppi, jota voidaan pyytää puhumaan ja sitten hän myös tulee puhumaan, Rönnholm toteaa.

– Itse haluan kehittää myös parempia sähköisiä yhteyksiä, jotka mahdollistavat osallistumista piireistä myös ilman matkustamista, Rönnholm toteaa.

“Hyvästä politiikasta pitää myös viestiä hyvin.”

Antton Rönnholmin työ on pitkälti Brysselissä. Puoluesihteerikampanja on hänelle myös taloudellinen satsaus, sillä hän lentää kampanjamatkoilleen Suomen ja Belgian väliä. Käytännössä Rönnholm tekee kampanjansa tammikuussa ja etenkin viikonloppuaikaan tavaten puoluekokousryhmiä eli piirien puoluekokousedustajia.

– Jos Turku ja Rovaniemi kokoontuvat samaan aikaan samana päivänä, voi olla hankalaa, mutta sitten puoluekokouspaikalla ryhmillä voi olla aikaa tavata ja haastatella minua, Rönnholm miettii.

Hän arvioi, että puoluesihteerin tehtävänkuva selviää puoluekokousedustajien ryhmien keskustellessa asiasta.

– Eikä ole mitään muuta alustaa päättää puoluesihteerin tehtävänannosta kuin puoluekokous. Siellä puoluekokousedustajien valitsema henkilö vaikuttaa sitten siihen mikä puoluesihteerin työnkuva on. Minä tarjoan siihen omaa näkemystäni ja agendaani.

Rönnholm kertoo seuranneensa politiikkaa lapsesta asti ja tehneensä työtä sen ympärillä koko aikuisikänsä.

Ministerien erityisavustajuuksiensa ohella hän on työskennellyt energia-alan asiantuntijana ja tehnyt tutkimusta niin Sorsa-säätiölle kuin CEPS-ajatuspajalle.

– Poliittisen valmistelun suunnittelu ja strateginen johtaminen ovat mielestäni tärkeimpiä puoluesihteerin tehtäviä ja uskon, että kokemukseni antaa minulle hyvät mahdollisuudet menestyä siinä roolissa. Hyvästä politiikasta pitää myös viestiä hyvin. SDP:n viestintä on välillä ollut politiikan parhaimmistoa, välillä ei niinkään. Nykypäivän nopeatempoisessa mediakentässä puoluesihteeri on viestinnän tärkeä kulmakivi.

– Sama koskee järjestökenttää. SDP on aloittanut uudistusten tiellä, joka pitää kulkea määrätietoisesti loppuun. Toiminnan tavat ja rakenteet on järjestettävä nykytoimijoiden potentiaalin parhaiten hyödyntäviksi ja samalla on panostettava uusien sosialidemokraattien mukaantuloon.

Tärkein tehtävä on lopulta inspiroiminen.

Rönnholmin mukaan SDP:ssä odotetaan esimerkkiä ja edestä johtamista. Ei vain puoluetoimistolla tai kuntavaaliehdokkaiden joukossa, vaan koko sosialidemokraattisessa liikkeessä.

– Siksi minusta puoluesihteerin tärkein tehtävä on lopulta inspiroiminen. Me kaikki tarvitsemme tässä ajassa luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. SDP voi olla vielä enemmän kuin se nyt on, sillä tämä aika meitä totisesti tarvitsee.

Rönnholm painottaa myös sosialidemokratian kansainvälisyyttä. Puolueen eikä myöskään Suomen maana pidä käpertyä sisäänpäin, vaan pitää muokata aktiivisesti maailmaa ja pyrkiä vaikuttamaan. Rönnholm kuvaa itseään sekä pragmaattiseksi että aatteelliseksi sosialidemokraatiksi.

– Meillä on selkeät arvot. Meillä täytyy olla myös aika isoja unelmia. Ei pidä vain hoitaa valtiota vaan uskaltaa katsoa sen ohella myös pitkälle tulevaisuuteen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ilmoittanut tavoittelevansa jatkokautta helmikuun puoluekokouksessa. Muita ehdokkaita puheenjohtajaksi ei ainakaan toistaiseksi ole. Kansanedustajien Tytti Tuppurainen ja Timo Harakka tiedetään harkitsevan ehdokkuuttaan.

Rönnholmille on päivänselvää, että puoluekokous ja puolueen puheenjohtaja määrittelevät puolueen linjan. Puolusihteerin täytyy pystyä toimimaan ja tukemaan valittua linjaa. Rönnholm uskoo, että hän tulisi hyvin toimeen kaikkien edellämainittujen henkilöiden kanssa.

Vaikka Rönnholm viihtyy nykytyössään, hän kertoo, että tulisi Suomeenkin mielellään takaisin.

– Se on oman perheen ja ystäväpiirin keskus.

Harrastuksikseen Rönnholm nimeää lukemisen ja juoksemisen. Tälle vuodelle takana on yksi puolimaraton Brysselissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE