Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n Rantanen avohakkuukiellosta: ”Aiheuttaisi suurta alueellista epäoikeudenmukaisuutta”

Lehtikuva / Roni Rekomaa

Eduskunta kävi tänään lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta, joka ajaa avohakkuiden kieltoa valtion metsissä. Siinä vaaditaan valtion metsien käyttöön liittyvän lainsäädännön muuttamista siten, että vastaisuudessa voimaperäiset kasvatushakkuut kiellettäisiin ja korvattaisiin jatkuvapeitteisellä metsänkasvatuksella.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.) pitää aloitetta tärkeänä keskustelunavauksena, koska maailmanlaajuinen metsäkato ja metsien tilan heikkeneminen ovat huolestuttavia asioita.

Hänen mielestään luonnon monimuotoisuuden turvaaminen pitää ottaa entistä paremmin huomioon päätöksenteossa. Rantanen painottaa, että samaan aikaan myös suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukyky, sen ylläpitäminen ja parantaminen ovat asioita, joista ollaan huolissaan.

– Suomessa meillä ei ole sellaista tilannetta, että avohakkuiden kieltäminen tässä aloitteessa esitetyssä muodossa olisi tarpeen, kansanedustaja toteaa tiedotteessaan.

Aloitteessa avohakkuukielto koskisi vain valtion omistamia maita.

– Tässä on ymmärrettävä, minkälaisia alueellisia vaikutuksia aloitteen voimaantulo aiheuttaisi. Valtion omistamista metsämaista suurin osa sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa. Päätös aiheuttaisi suurta alueellista epäoikeudenmukaisuutta ja avohakkuukiellolla olisi merkittäviä paikallisia vaikutuksia.

”Uskon, että jokaisella tavalla on paikkansa ja metsänsä.”

Hän ei pidä ylipäänsä totaalikieltoja ja yhden tavan malliin siirtymistä järkevänä.

– Me voimme eri hakkuutapoja yhdistelemällä luoda hyvinvointia niin taloudelle kuin luonnolle.

Rantanen luottaisi asiassa myös metsäsektorin toimijoihin ja asettaisi näille ennemmin tavoitteita, ei pelkästään totaalikieltoja.

– Tiedän, että toimijat suhtautuvat vakavasti luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastoon liittyviin kysymyksiin ja haluavat aidosti olla mukana siinä työssä, jota näiden asioiden edistäminen vaatii.

Tärkeäksi asiaksi Rantanen nostaakin yhteistyön merkityksen ja tutkittuun tietoon, ei pelkkään tunteeseen, perustuvan päätöksenteon.

– Meidän kaikkien tavoitteena tulee olla metsälajien uhanalaisuuskehityksen pysäyttäminen ja korjaaminen, ja sitä työtä on tehtävä laajasti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ilman eri hakkuutapojen vastakkainasettelua. Uskon, että jokaisella tavalla on paikkansa ja metsänsä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE