Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n tempaus viikonloppuna ällistytti monet – nyt Lauri Lyly kertoo, mitä tulisi tehdä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP hätkähdytti viikonloppuna politiikan seuraajia lähettämällä muutaman tunnin sisällä yli kaksikymmentä tiedotetta samasta asiasta eli vientivetoisesta palkkamallista.

Rane Aunimo

Demokraatti

Selväksi on varmasti käynyt ainakin se, että puolue vastustaa “palkkakuoppalaiksikin” kutsuttua hallituksen hanketta.

Mutta mitä SDP tarjoaa tilalle, ellei hallituksen esitystä toteuteta sen ajamassa muodossa?

Kansanedustaja Lauri Lyly (sd.) vastaa nyt tiedotteessaan.

– Yksi keskeisimmistä tavoitteistamme on painottaa neuvottelujen huolellisen valmistelun tärkeyttä.

– Valtakunnansovittelijan toimiston roolia laajennettaisiin niin, että se voisi olla tarvittaessa nykyistä aktiivisemmin mukana jo neuvottelujen alkuvaiheessa auttamassa osapuolia muodostamaan yhteisen tilannekuvan esimerkiksi talous-, tuottavuus-, palkka- ja kustannuskehityksestä.

LYLYN mukaan SDP esittää, että käsien sitomisen sijaan valtakunnansovittelijan toimiston resursseja ja tietojen keräämistä vahvistetaan sekä sen puolueetonta roolia korostetaan entisestään.

Lisää aiheesta

– Sovittelija voisi olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa neuvotteluosapuolten kanssa, jotta osapuolilla olisi riittävästi tietoja oman alansa tilanteesta ja päätöksien tueksi niillä pitäisi olla myös käytettävissään sovittelutoimen neutraalit tilastotiedot.

– Sovittelijan yksi tehtävä tulisi olla myös palkkatasa-arvoa koskevien tietojen kerääminen ja tiedon tuotto osapuolille.

Lylyn mukaan sovittelija voisi missä vaiheessa tahansa työehtosopimusneuvotteluja joko oma-aloitteisesti tai kumman tahansa neuvotteluosapuolen pyynnöstä pyytää osapuolet valtakunnansovittelijan toimistolle kulloisenkin tilanteen selvittämiseksi.

Lisäksi valtakunnansovittelijan toimiston yhteyteen asetettaisiin SDP:n mallissa toimikunta, joka keräisi tietoa esimerkiksi talous-, tuottavuus- sekä palkkakehityksestä.

Toimikunta koostuisi työmarkkinakeskusjärjestöjen ja sovittelijan toimiston edustajista sekä tarvittaessa ulkopuolisista asiantuntijoista.

– Lisäksi kaikki yleissitovaan työehtosopimukseen perustuvat paikalliset sopimukset olisi toimitettava tiedoksi kyseisen työehtosopimuksen neuvotteluosapuolille ja pyynnöstä valtakunnansovittelijan toimistoon.

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:N kansanedustaja Aki Lindén varoittaa omassa tiedotteessaan hallituksen esittämän vientivetoisen palkkamallin vaikutuksista ja muistuttaa hallitusta valtakunnansovittelijan merkityksestä Suomen työmarkkinoiden vakaudelle.

Hänen mukaansa valtakunnansovittelijan ratkaisuvallan kaventamisesta ei seuraa työmarkkinoille mitään hyvää.

Lindén muistuttaa, että vaikeimmat työtaistelut Suomessa 2000-luvulla olivat lääkäreiden vuonna 2001 ja hoitohenkilöstön vuosina 2007 ja 2022 käydyt työtaistelut.

– Ne vaikuttivat vakavalla tavalla keskeisiin yhteiskunnan palveluihin, ja niiden sovittelu oli poikkeuksellisen vaikeaa

– Jos nyt kavennamme hallituksen esittämällä tavalla valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia hakea ja tarjota sovintoratkaisuja, on vaikea kuvitella, miten tällaiset työtaistelut voitaisiin vastaisuudessa ratkaista.

SDP:N eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen perusteli viikonlopun poikkeuksellista tiedotesumaa Demokraatille sanoen, että asia on eduskuntaryhmälle iso ja tärkeä.

Hänen mukaansa kansanedustajille haluttiin tarjota mahdollisuus sanoittaa itse huolensa ja kritiikkinsä hallituksen lakiesityksestä.

– Erityisesti tilanteessa, jossa hallitus tuntuu haluavan viedä tämän (työmarkkinamalliesityksen) vähin äänin eduskunnasta läpi. Perjantaina luettiin SDP:n esittämä välikysymys eduskunnassa. Siihen nyt toista kertaa tällä vaalikaudella yhtyy koko oppositio.

Hallitus vastaa välikysymykseen tänään eduskunnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE