Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Se ei koskaan ole liian myöhäistä – “Kaiken keskiössä tulisi olla osaamistaan kehittävä ihminen”

Kolumnit

Antton Rönnholm

SDP:n puoluesihteeri

Energian tai materiaalien saatavuus ja laatu rajoittavat talouden toimintaa enää harvoilla aloilla. Ympäristöllisesti kestävämpi tuotannon ja kulutuksen rakenne ei vaadi lisää hevosvoimia vaan ihmiseltä parempia kykyjä käyttää niitä.

Antton Rönnholm

Pääomista henkinen eli osaaminen eri muodoissa nouseekin jatkuvasti merkittävämpään rooliin. Ja jos osaaminen on pääomaa, klassinen työn ja pääoman ristiriita siirtyy osittain yksilön tasolle.

Yhteiskunnassa kaikki haluavat tehdä töitä ja olla osallisia, mutta samalla siihen on epätasaiset mahdollisuudet osaamispääoman kasautuessa. Korkeimmin koulutetut saavat työpaikoillaan lisäkoulutusta ja myös vapaa-aikana osallistuvat aktiivisesti.

Työnhakijoille tarjottavaa koulutusta kritisoidaan. Moni tunnistaa arjessaan stressin liittyen uusiin järjestelmiin ja työtapoihin joiden omaksumiseen nykyiset taidot eivät riitä.

Elinikäinen oppiminen onkin ollut mukana kesän keskusteluissa Naantalista Poriin ja Lauri Ihalaisen erinomaisissa haastatteluissa.

Yksi pohjakoulutus tai yksi hankittu ammattitaito voi vanheta nopeasti.

Automaation ja tietotekniikan läpimurto nostivat suomalaisten työpaikkojen osaamisvaatimuksia. Työtehtävien katoamisen ja muutoksen vauhti kasvaa entisestään uusien teknologioiden kypsyessä.

Lisää aiheesta

Yksi pohjakoulutus tai yksi hankittu ammattitaito voi vanheta nopeasti, ja jatkuva kouluttautuminen sekä erilaisten ammattien ja työtehtävien välillä siirtyminen tulee uudeksi normaaliksi. Muutos koskee kaikkia aloja, ammatteja ja työtehtäviä.

Työikäisen väestön ja muuttuvan elinkeinoelämän osaamistarpeisiin vastaamisessa suomalainen koulutusjärjestelmä ei ole ollut parhaimmillaan. Siitä kertoo yli 600 000 työikäistä aikuista, joiden pohjakoulutuksena on peruskoulutus.

Pelkkä tutkinnon suorittaminen ei tietenkään ole merkki osaamisesta, ja esimerkkejä on runsaasti toiseenkin suuntaan. Mutta tilastot kertovat karusti, että matala koulutustaso ja puutteet perustaidoissa ovat vahvasti toisiinsa sidoksissa, ja työelämässä pärjääminen edellyttää niin luku- kuin numerotaitoja ja tietoteknisiä valmiuksia.

Ensi hallituskaudella tarvitaan jatkuvan oppimisen ihmislähtöinen uudistus.

Osaamisen tulevaisuuspaneeli arvioi, että seuraavien kymmenen vuoden aikana noin miljoona suomalaista tarvitsee uudelleenkoulutusta. Tähän haasteeseen nykyinen koulutusjärjestelmä – tutkinnot, rahoitusjärjestelmä tai sirpaleiset tuki- ja opintovapaajärjestelmät – ei pysty vastaamaan.

Vapaan sivistystyön ja aikuisopiskelun perinne on Suomessa vahva, mutta se on samalla rakentunut vuosikymmenten aikana hajanaiseksi. Aikuiskoulutuksessa on liiaksi keskitytty yritysten osaamistarpeisiin vastaamiseen, vaikka kaiken keskiössä tulisi olla osaamistaan kehittävä ihminen.

Ensi hallituskaudella tarvitaankin jatkuvan oppimisen ihmislähtöinen uudistus. Tällaisen järjestelmän pitää olla kysyntälähtöinen niin, että se vastaa yksilöiden ja työmarkkinoiden osaamistarpeisiin. Tähän käy esimerkiksi malli jokaisen oikeudesta omaan koulutustiliin.

Nykyisten opintososiaalisten etuuksien, muutosturvan, omaehtoisen ja työvoimapoliittisen koulutuksen pitää liittyä uuteen järjestelmään vaivattomasti ja rahoituksen täytyy tulla monikanavaisesti eikä vain valtion kirstusta.

SDP:n tavoite on, että jokainen suomalainen työikäinen voi päivittää osaamistaan.

Omana kohderyhmänään on tunnistettava aikuiset, joilta puuttuu perusasteen jälkeinen koulutus. Todennetun osaamisen rekisteri auttaa yksilön osaamisen tunnustamisessa ja tuo näkyväksi myös eri tavoin hankitun osaamisen.

SDP:n tavoite on, että jatkuvan oppimisen uudistuksen myötä jokainen suomalainen työikäinen voi päivittää osaamistaan. Näin parannetaan kaikkien edellytyksiä siirtyä työtehtävistä toisiin, luodaan edellytyksiä joustavammille työmarkkinoille ja ennaltaehkäistään pitkittyviä työttömyysjaksoja. Tälle – minuuttien vahtimisen sijaan – rakentuu aito julkisen talouden kestävyys ja tuottavuusloikka.

Otsikon lause on laulun ”Opi perusasiat” kertosäkeestä. Aikoinaan, kun peruskoulua luotiin, uskoimme että kaikki on kaikille mahdollista. Tätä täydennämme ajatuksella: se ei koskaan ole liian myöhäistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE