Politiikka
11.2.2018 08:18 ・ Päivitetty: 11.2.2018 08:18
”Se säästäisi vuosittain 180 miljoonaa euroa” – Eurooppaministeri Terho vaatii EU:n budjetin leikkaamista
Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) kertoo blogissaan haluavansa Suomen pitävän tiukan linjan, jonka mukaisesti Iso-Britannian ero on huomioitava täysimääräisesti EU:n rahoituskehyksen kokonaistasossa.
– Kun EU pienenee, tulee EU:n budjetin pienentyä, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Terho toteaa.
– Helpointa on karsia hallintoa ja sellaisia toimintoja, joille ei ole välttämätöntä tarvetta.
Britannian häämöttävä EU-ero on aiheuttanut unionissa keskustelua siitä, mitä Britannialta jääville meppipaikoille sekä brexitin EU:n budjettiin aiheuttamalle lovelle tulisi tehdä.
Asiassa on myös edetty. Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona esityksen, jonka mukaan Britannian EU-eron vapauttamia europarlamentin paikkoja jaettaisiin muille EU:n jäsenmaille, mikäli Brexit toteutuu. Suomen hallitus on lähtökohtaisesti vastustanut Britannialta jäävien paikkojen jakamista.
Perjantaina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi kuitenkin Demokraatille, että hänellä ei ole mitään parlamentin ratkaisua vastaan.
Terho lakkauttaisi Euroopan alueiden komitean.
Lisää aiheesta
Terho ei kuitenkaan kommentoi blogissaan Britannialta jääviä paikkoja. Sen sijaan hän esittää, että Euroopan parlamentin kuukausittaiset Strasbourgin istunnot on lopetettava ensimmäisenä.
– Se säästäisi vuosittain 180 miljoonaa euroa. Tarpeeton matkustelu Brysselin ja Strasbourgin välillä aiheuttaa myös rasituksia ympäristölle ja työntekijöille, Terho arvioi.
– Toiseksi on uskallettava lakkauttaa sellaisia unionin toimielimiä, joille ei ole välttämätöntä tarvetta.
Terho kertoo, että hän aloittaisi leikkaukset Euroopan alueiden komiteasta.
– Se on lausuntoautomaatti, jonka välittämät näkemykset on mahdollista muutenkin saattaa päättäjien tietoon. Komitea ei itse päätä mistään ja silti alueiden komitea maksaa lähes sata miljoonaa euroa vuodessa.
Ministeri korostaa, että Iso-Britannian ero unionista ei saa johtaa tulonsiirtojen lisääntymiseen tai Suomen nettomaksun kasvamiseen.
– Olisi erehdys kuvitella, että unioni vahvistuisi tulonsiirroilla. Liittovaltion kannattajien kannattaa muistaa, että juuri jatkuva nettomaksajuus oli keskeinen syy, miksi britit päättivät jättää EU:n.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
9.2.2018 17:00
”Tiedän hallituksen lähtölinjan, mutta minulla ei ole mitään ratkaisua vastaan” – Ministeri Orpo ei vastusta Suomelle kaavailtua lisämeppiä
Politiikka
7.2.2018 14:24
EU-parlamentti esittää Suomelle lisämeppiä, Sipilän hallitus voi tärvätä sen – Kumpula-Natri: ”Hallituksen kannattaisi miettiä”
Politiikka
30.1.2018 05:18
Euroopan komission johtoon haetaan Junckerille seuraajaa – Jyrki Katainen päättää keväällä, katsooko korttinsa
Politiikka
29.1.2018 05:56
EU-maat linjaavat tänään ehtoja brexitin siirtymäajalle